Nume regale de fete cu semnificații fascinante, nume originale
Descoperă propuneri aristocrate de nume regale de fete. Află semnificațiile și istoriile interesante ale unor nume precum Adela, Adelina, Adele, Adelaida și Adelyn. „Adevărata nobilime este cea inimii și a minții” – Samuel Ferdinand-Lop
Continuăm seria de nume de fete cu o categorie restrânsă a numelor nobile, inspirate din poveștile cu împărați, împăratese, regi, regine, prinți, prințese și alți reprezentanți de înalt rang. Dacă așteptați venirea pe lume a unei prețioase fetițe, noi vă oferim câteva sugestii aristocrate, sonore, demne, clasice, stilate, cu semnificațiile aferente și cu câte o interesantă istorioară, menită a vă ajuta în alegerea numelui perfect. Inspirați-vă din numele regale de fete de mai jos. Poveștile și semnificațiile acestor nume regale de fete vă vor fascina.
ADELA
Derivate: Adelina, Adele, Adelaida, Adelyn
Este de origine germană și are semnificația de nobil. A intrat târziu în limba română, prin secolul al XIX-lea. A fost destul de popular în timpurile medievale, fiind purtat de una dintre fiicele regelui francez Dagobert II și de una dintre fiicele lui William Cuceritorul, Adela de Normandia. De renume a fost și prințesa Adela Kogălniceanu, excentrică, extravagantă, multimilioanră, ce s-a remarcat în societatea ieșeană, de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Sfânta Adela a fost o prințesă din Franța al secolului al VII-lea (25 August, în Martirologiul Roman).
ALEXANDRA
Derivate: Alexandrina, Alessandra, Alexandrina
De origine grecească, numele provine de la Alexandru, format din două cuvinte ce semnifică protecție, apărare, ocrotire.
Alexandra, o fată nespus de frumoasă, cuminte, credincioasă și isteață, a locuit împreună cu părinții săi într-un imens palat, înconjurat de grădini superbe. Cel mai mult a preferat să-și petreacă timpul citind, așezată în fotoliul vastei biblioteci ori pe o bancă a foișorului ce abia se zarea din palat. Tinerii o adorau, îi căutau mereu compania, o apreciau, ea deosebindu-se prin vorbele alese și prin purtarea deosebită. Până și împăratul Dioclețian a fost fascinat de Alexandra, cel care inventa tot felul de motive doar ca să o întâlnească. Îndrăgostiți fiind, ei s-au căsătorit și au avut o nuntă ca în povești. Astfel, ea a devenit Împărateasa Alexandra. Din cauza divergențelor religioase apărute intre ei, a avut de suferit, însă credința în Hristos a ajutat-o să treacă peste toate cu curaj.
Pentru devotamentul și apropierea față de Dumnezeu, este evocată la data de 21 Aprilie, și în calendarul ortodox.
ALICE
Derivate: Alis
De origine englezească, numele ar semnifica o fata de viță nobilă. Alice simbolizează puterea, o personalitate strălucită, succesul, ambiția. Unii cercetători presupun însă că originea numelui provine de la „alis”, care înseamnă „aripi” în Limba latină.
Prințesa Alice, Ducesă de Gloucester, a fost căsătorită cu Prințul Henry, Duce de Gloucester, care era fiul lui Regelui George V și al Mariei de Teck. S-a stins din viață la vârsta de 102 ani, în 2004. Mai exista și Prințesa Alice a Regatului Unit, născută în 1843, care a fost al treilea dintre cei 9 copii ai Reginei Victoria. Se spune că era pasionată de susținerea cauzelor femeilor.
Conform calendarului catolic, Alice poate sărbătorită de mai multe ori pe an (15 Iunie, 9 Ianuarie).
Citește și despre: Sfaturi pentru o alegere înteleaptă a nasilor de botez
ANA
Derivate: Anna, Anne, Anita, Anya
De origine ebraică, numele provine din Hannah care înseamnă „a avea milă, a binevoi”. Apare ca personaj în multe creații literare și este frecvent răspândit pe teritoriul României.
Prințesa Ana, frumoasă și delicată, s-a născut cu multă vreme în urmă, în împărația Bizanțului. Părinții i-au oferit tot ceea ce o fiică își putea dori. Linistită, blândă, cuminte, fetița a crescut și, la vârsta potrivită, a fost îndemnată de fratele ei, care ajunsese împărat, să se căsătorească cu păgânul cneaz Vladimir. Evident, din considerente politice, pentru binele imperiului, ca o mulțumire pentru ajutorul primit în timp de război, în învingerea dușmanilor. Speriată, îngrozită, a acceptat cu greu propunerea, punând o singură condiție, aceea de a se boteza soțul ei. Doar cu credința ei adevărată, Ana a descoperit la scurt timp după creștinare, că are alături un om frumos, generos si luminat, a cărui viața s-a schimbat radical. Deși legătura lor a fost aranjată, Ana și Vladimir au ajuns să se cunoască și să se iubească cum puțini oameni se iubesc.
Pentru apropierea de Dumnezeu și faptele lor bune, Împărateasa Ana și al ei Vladimir sunt cinstiți la data de 15 Iulie, în calendarul ortodox.
ANASTASIA
Derivate: Sia, Anastacia
De origine greacă, semnifică o înviere dar a fost consacrat de biserică pentru a desemna chiar „învierea lui Hristos”. Cu referire la una dintre cele mai mari sărbători creștine de peste an, Anastasia a devenit repede un nume popular, inclusiv pe teritoriul României, în special în rândul creștinilor. Părinții îl dăruiau adesea fiicelor născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui.
Celebră și legendară fiică a ultimului țar rus, despre care se spune că a supraviețuit execuției în masă a familiei, se numea Anastasia. La fel a fost și numele mamei lui Alexandu cel Bun, iar Anastasios I a fost un împărat al Imperiului roman de răsărit, care a întărit cetățile din Dobrogea.
Anastasia sfânta, cea preafrumoasă între femei, s-a născut în vestita cetate a Romei. A citit zi și noapte cărți creștinești, învățând legile Domnului și întărindu-și inima în credință. Avea o nemăsurată dragoste pentru semenii săi și o profundă generozitate față de cei sărmani.
Pentru bunătatea ei, fără margini, pentru credința în Dumnezeu, este evocată la data de 22 Decembrie, și în calendarul ortodox. Citește și despre: Nume nobile de băieți
APOLONIA
Derivate: Apolinaria, Apolina, Polina, Poliana, Apolyne, Apolena
De origine grecească, numele provine de la Zeul Apollo, reprezentantul artei și al luminii, protectorul poeziei, muzicii, o complexă divinitate din mitologia elenă.
Prințesa Apolinaria, de o frumusețe cum nu s-a mai întâlnit vreodată, a trăit cu mult timp în urmă în Roma, tatăl ei, Antemie, fiind conducătorul faimoasei provincii. Prințesa era populară, generoasă, pur și simplu strălucea mereu, ca și când ar fi fost venită de pe alt tărâm. În perioada călătoriei sale în Cetatea Ierusalimului, și-a ajutat enorm semenii, împărțindu-le toată averea sa. Credința o învățase ce înseamnă noblețea sufletească. Pentru bunătatea ei, oamenii o numeau „Prințesa noastră”, neștiind că ea chiar provenea dintr-o familie regală. Inima sa plină de bucurie se datora faptelor bune pe care le înfăptuia, la tot pasul. Prințesa Apolinaria a fost cu adevărat fericită.
Pentru devotamentul și bunătatea ei, pentru apropierea față de Dumnezeu, este evocată la data de 5 Ianuarie, și în calendarul ortodox.
Citește și despre: Nume de floare! 20 de nume de fete, cu culoare si parfum special
BEATRICE
Derivate: Bea, Biatrice, Beatrix, Betty
De origine latină, provine din cuvântul „Beatrix”, ce simbolizează fericirea sau o persoană care aduce bucurie.
Beatrice a fost numele celui mai mic copil al Reginei Victoria. Ducele de York, Prințul Andrew, și ducesa de York, Sarah Ferguson, și-au numit Beatrice prima lor fiica.
În poemul epic al lui Dante, Divina Comedie, Beatrice este ghidul său prin Paradis, o idealizare precum întruchiparea spiritului iubirii.
Beatrice de Silva a fost o nobilă din Portugalia, care a devenit fondatoarea Ordinului monahal al Imaculatei Concepții a Maicii Domnului din Spania. Ea este onorată ca sfântă de Biserica Romano-Catolică.
CAROLINA (CHAROLTTE)
Derivate: Carolina, Karola, Karolina, Carla, Carlota
De origine franceză, numele provine de la Charles.
Popular în rândul nobilimii și regalității, cu rădăcini în germanul Karl, numele semnifică „ un om liber”. Începând cu domnia faimosului Carol cel Mare, care a fondat Imperiul Roman și a promovat Renașterea medievală, și până în prezent, numele a avut o mare răspândire printre părinții cu gusturi rafinate și aspirații înalte. Reprezentativă este Regina Charlotte a Angliei, consoarta Regelui George al III-lea, renumită pentru atenția și sprijinul acordate artelor, o cunoscătoare a muzicii și a științelor naturii. O menționăm aici și pe celebra romancieră Charlotte Bronte, a cărei îndrăgită eroină Jane Eyre continuă să fascineze și în ziua de azi. La final, însă nu în ultimul rând, vă reamintim că Ducele și Ducesa de Cambridge ( Kate și Prințul William ) l-au ales pentru fiica lor ( alături de Elizabeth și Diana ). Ea va fi cunoscută drept Alteța Sa Regală Prințesa Charlotte de Cambridge.
Mai presus decât lipsa constrangerilor, Charlotte simbolizează libertatea de exprimare artistică, alegerea fiind potrivită pentru o familie creativă. Citește și: NUME de FETE alese de celebrități pentru copiii lor
CHRISTINA
Derivate: Cristina, Christa, Kristin, Kris, Crista, Cristiana, Hristina
De origine latină, numele provine de la „Christianus”, „Christiana”, adjective derivate de la „Christus”, prin care erau desemnați adepții religiei creștine. Se traduce prin „urmașul lui Hristos” ori „cel ce crede în Hristos”.
Christina este un nume folosit în mod obișnuit în familiile regale străine, cum ar fi Spania, Țările de Jos și Suedia. Cristina a fost regină a Suediei din 1632 până în 1654. Avea 5 ani când i-a succedat tatălui ei la tron, sub tutela unui Consiliu de Regență. A fost crescută după perceptele stabilite de regele defunct, care hotărâse că ea trebuie să exceleze în arta de a guverna regatele ca un suveran creștin. Preceptorul ei, i-a impus să lucreze 12 ore pe zi. Studiul limbilor străine și al istoriei alterna cu educația fizică, geografia și politica. A uimit cu profunzimea cunoștințelor sale de filosofie și teologie. A fost interesată de astronomie și chimie, materii care abia atunci primeau statutul de științe.
Prințesa Maria Cristina de Bourbon-Două Sicilii a fost Mare Ducesă de Toscana din 1942 până în 1947 ca soție a Arhiducelui Petru Ferdinand. Sfânta Hristina, făcătoare de minuni și extrem de curajoasă în marturisirea credinței sale, este cinstită la data de 24 Iulie, în calendarul ortodox.
DIANA
Derivate: Diane, Daiana
De origine grecească, latină și indo-europeană, numele înseamnă „a fi divin”. Diana a fost o zeiță romană a vânătorii, pădurilor, a Lunii și a fertilității. Zeița romană impresiona prin frumusețea ei.
Numele Diana înseamnă atât de mult, pentru o mulțime de oameni, și totul se datorează minunatei și regretatei Diana, Prințesa de Wales. Amintirea ei este pastrată astăzi și prin fiului său, Prințul William, care împreuna cu soția sa, Ducesa Kate, i-a dăruit numele mamei, nepoatei sale – Prințesa Charlotte Elizabeth Diana.
Există și Sfanta Diana, cea care s-a născut in apropiere de Bologna, Italia. Și-a convins tatăl să nu se mai opună ctitoririi unei mănăstiri dominicane pe pământurile pe care le deținea.
Pentru apropierea față de Dumnezeu, este cinstită la data de 10 Iunie, și în calendarul ortodox.
ECATERINA (CATHERINE)
Derivate: Caterina, Cathy, Katherine, Katy
De origine grecească, numele provine din katharos, ce semnifică puritatea.
Numele clasic, nobil, solemn, are multe variante și diferite moduri de a fi scris, cu C, cu K, cu y sau i. Prescurtat, poate fi un nume de alint potrivit și drăguț pentru o prețioasă fetiță.
Ecaterina de Alexandria a fost o prințesă și o studentă remarcabilă, ce a devenit creștină în jurul vârstei de 14 ani și, la rândul ei, a convertit sute de oameni la creștinism. Ioana d’Arc a identificat-o ca fiind sfânta care i-a apărut în fata ochilor și a sfătuit-o când a avut nevoie. Ecaterina era foarte frumoasă, de statură înaltă și foarte înțeleaptă. Împăratul din acele vremuri, Maxim, s-a mirat de înțelepciunea ei și, văzând la ea atâta modestie și frumusețe, i s-a părut că nu este născută din părinți muritori, ci o zeiță, încât abia a crezut că, din pământeni, a ieșit așa o frumusețe nemaipomenită.
Cea mai faimoasă Catherine în acest moment este, desigur, Catherine Middleton, ducesa de Cambridge.
Pentru devotamentul și dăruirea față de Hristos, Sfânta Ecaterina este cinstită de creștini an de an, la data de 25 Noiembrie.
ELENA
Derivate: Helena, Helen, Eliana, Ela, Eleonora
De origine grecească, numele provine din Helena, format din două cuvinte ce semnifică focul și Luna.
Prințesa Elena a fost singură la părinți, iar tatăl ei, împărat al Bizanțului, a avut grijă de ea ca de cea mai de preț comoară. I-a oferit o educație aleasă, învățătură de la profesori renumiti, bunăstare și orice altceva își mai putea dori. Ea era foarte frumoasă, înțeleaptă, modestă și obedientă. Surprinzător, Elena se mulțumea cu puțin, caracterizată fiind, în primul rând, de modestie. Tot ce avea împarțea cu alte fete, mai puțin norocoase, care poate nici nu visau vreodată la asemenea daruri. La vârsta potrivită, prințesa s-a căsătorit și a dat naștere unui fiu pe care l-a numit Constantin. Lumina ochilor ei, fiul creștea ca un făt-frumos din basme, iubit nespus, ocrotit și învățat cu tot ceea ce trebuie să știe un împărat, căci el era descendent la tron. Odată aflat la conducerea Bizanțului, nu și-a uitat mama, numind-o împărateasă în fața tuturor și cinstind-o așa cum merita. Să nu uităm ca mama a fost cea care i-a insuflat credința în Dumnezeu, convingerea că El este în spatele tuturor reușitelor și tot El nu-l va părăsi niciodată, mai ales la greu. Împărateasa Elena a trăit în modestie, averea de care dispunea fiinf folosită numai pentru a face fapte bune.
Pentru devotamentul și mila lor, pentru recunoașterea unicității lui Dumnezeu, Împărații Constantin și mama sa Elena sunt cinstiți la data de 21 Mai în calendarul ortodox.
ELISA (ELISABETA)
Derivate: Eliza, Elissa, Beth, Betty, Elisaveta, Lisa, Lisa-Beth
Numele provine din cuvântul ebraic – elisheba care înseamnă „Dumnezeu este în jurământul meu” sau „Dumnezeul meu este abundența”). Apare menționat în Vechiul Testament, Elisheba fiind soția lui Aaron, iar în Noul Testament întâlnim varianta grecească a numelui, Elizabeth, purtată de mama Sfantului Ioan Botezatorul. Numele Elisabeta a fost purtat de către multe regine ale Mării Britanii, Austriei, Franței, Rusiei și Spaniei.
Sfânta Cuvioasă Elisabeta s-a născut cu darul de a tămădui bolile, nu numai pe cele trupești, ci și pe cele sufletești. Doar prin rugăciune vindeca toate afecțiunile fizice, iar prin vorbe și cu sfaturi de Dumnezeu insuflate, tămăduia suflete.
Pentru adevărata credință, Sfânta Elisabeta este cinstită la data de 24 Aprilie în calendarul ortodox.
EMMA
Numele poate proveni de la numele Emanuel, derivat de la numele ebraic Imanuel, ce înseamnă „Cu noi este Dumnezeu”. În alte interpretări, numele s-a format din Emil, un derivat al cuvântului latinesc aemilus (dornic, nerăbdător, zelos)
Considerat pe primul loc ca frumusețe în toate limbile pământului, Emma semnifică Universul, o femeie încrezătoare, cu o voință puternică. Acest prenume clasic, elegant, cu rădăcini regale, ar fi o alegere atemporală perfectă pentru orice fată. Emma a fost numele unei regine consoartă a Angliei.
Emma a fost o contesă venerată ca sfântă pentru faptele ei de binefacere. A fost recunoscută drept întemeietoarea mai multor lăcașuri de cult și milostivă față de sărmani. Și-a împărțit averea în scopuri caritabile. Este de venerată de către Biserica Catolică, la data de 19 Aprilie.
IRINA
Derivate: Irene, Irinuca
De origine grecească, numele provine din Eiran, un apelativ ce simbolizează pacea.
Dintr-o mulțime de prințese și alte fete de viță nobilă, Irina a fost cu greu aleasă de către un împărat și o împărateasă pentru căsătoria unicului lor fiu, prințul Ioan. Se spune că, atunci când a văzut-o pentru prima oară, tânărul ar fi rămas uimit în fața frumuseții ei, declarând că fata este desăvârșită. Irina avea părul lung, roșcat, un chip luminos, era grațioasă, educată, sinceră, lipsită de orice urmă de fățărnicie.
Părinții au fost atât de bucuroși de încântarea și mulțumirea prințului încât au organizat o nuntă ca-n povești, la care au fost invitați împărati, împăratese, regi, regine și nenumarați nobili, o nunta despre care s-a tot vorbit multă vreme. Ajunsă pe tron, Împărateasa Irina s-a dovedit vrednică, generoasă și milostivă față de cei sărmani, fiind numită „Primitoarea de străini”. Alături de împăratul Ioan și de cei opt copii ai lor, Irina și-a materializat credința în Dumnezeu ctitorind mănăstiri, biserici, înființând cămine de bătrâni și făcând multe alte fapte bune. Pentru adevărata credință ( de fapt, și-a inchinat întreaga viața lui Hristos, ca împărateasă, soție, mamă, ajutătoare a săracilor, monahie în ultimii ani ai existenței ) Împărateasa Irina este cinstită la data de 13 August în calendarul ortodox.
MARIA
Derivate: Mary, Ana-Maria, Marietta, Mariana, Myriam, Mariella, Miriam, Marina, Maribella, Marisa, Merry
De origine latină, are multiple semnificații ( stea de mare, iubire ). Acest nume se referă în principal la Fecioara Maria, care este considerată una dintre cele mai sacre figuri din credința creștină și musulmană. Maria este cel mai popular nume biblic feminin folosit în România. Reprezintă expresia purității, fiind purtat de mama lui Iisus Hristos.
Regina Maria, o personalitate complexă, puternică, a fost principesă de coroană și a doua regină a țării noastre, în calitate de soție a principelui devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoriei (mentionata și Alteța Sa, la finalul acestui material).
Nume regale de fete
Regina Maria I era cunoscută sub numele de „Bloody Mary” și a domnit între 1553-1558. Era fiica lui Henric al VIII-lea și a Ecaterinei de Aragon. Maria, Regina Scoției, nu a ajuns niciodată să conducă Anglia, ea fiind ținută departe de tron de către verișoara ei, Elisabeta I. Maria a II-a a fost căsătorită cu regele William, în secolul al XVII-lea. Apoi a urmat la tron Mary Victoria, regina consoartă a lui George V.
Ca născătoare a vieții, Sfânta Fecioară Maria este modelul desăvârșit pentru toate mamele, de pretutindeni și de totdeauna. Este cinstită la datele de 15 August și 8 Septembrie, de creștinii ortodocși.
SOFIA
Derivate: Sophia, Sofiana, Sonia
Întâlnit în special în epoca bizantină, numele a fost purtat de soțiile împăraților Iustin și Iustinian. În prezent, este răspândit în toate țările europene. Etimologic, se crede că derivă din cuvântul grec „sophie”, ce înseamnă înțelepciune ( în mitologia greacă, Sofia chiar era zeița înțelepciunii ).
Nume regale de fete
Sofia a fost regina Spaniei din 1974 până în 2014, când soțul ei, regele Juan Carlos I, a abdicat în favoarea fiului lor. Înainte de căsătorie, a fost cunoscută drept Sofia a Greciei și a Danemarcei. Sofia în sine este un nume de origine greacă, care înseamnă „înțelepciune”.
În anii 1600, Rusia a fost condusă pentru o vreme tot de o Sofia.
Sofia, cea canonizată, a fost o femeie credincioasă, educată, mama a trei copile, una mai frumoasă ca alta, care a trăit în Roma. Impreună cu fiicele ei, având un curaj nemaipomenit, toate și-au mărturisit în fața păgânilor credința în Hristos.
Sunt cinstite an de an de Biserica Ortodoxa, la data de 17 Septembrie.
Citește și despre:
20 de nume deosebite pentru fete inspirate din calendarul creștin ortodox
Cele mai frumoase nume de fete și băieți care încep cu litera N
TEODORA
Derivate: Theodora, Theo, Dora
De origine grecească, numele provine de la Theodorus, format din două cuvinte ce semnifică un dar primit de la Dumnezeu.
Iar Teodora, de o frumusețe deosebită, bună și blândă, smerită, isteață și răbdătoare, a fost remarcată și aleasă drept soție de însuși Teofil, împăratul Bizanțului. La plecarea lui în lumea celor drepti, ea a luat în stăpânire tronul, domnind singură orașul antic ( Constantinopol, în antichitatea târzie, Istanbulul de astăzi )
Îi putem asocia numele cu puterea, curajul, onoarea și demnitatea.
Pentru că a susținut cultul icoanelor, Împărateasa Teodora este sărbătorită la data de 11 Februarie de către ortodocși.
VICTORIA
Derivate: Vicky, Vittoria, Victorina
De origine latină, numele semnifica „a învinge”. Victoria Augusti era numele divinității protectoare a împăraților. Pentru mulți oameni, există o singură regina Victoria, simbolul gentilității și al rafinamentului, străbunica Prințului Charles, o personalitate marcantă, mamă și femeie formidabilă. Numele stilat, clasic, nu este foarte popular în prezent, în pofida solemnității și frumuseții lui.
Ortodocșii îl evocă pe Sfântul Mucenic Victor la data de 11 Noiembrie.
Citește și despre:
Nume de rege și regină, inspirate din Familia Regală a României
Nume speciale alese de celebrități pentru copii
30 cele mai frumoase nume de fete
Nume regale de fete și băieți – Casa britanică
Nume de băieți creștine
Nume de fete creștine
ZARA
Derivate: Zaira, Zahra, Zarah
De origine arabă, semnifică o floare, amintind totodată și de Dumnezeu. După alte interpretări, numele are origine evreiască, provenind din Zarah și având semnificația de „prințesă”.
Zara Phillips este al doilea copil și singura fiică a Prințesei Anne și a primului soț al acesteia, căpitanul Mark Phillips. Zara este cea mai mare nepoată a Reginei Elisabeta a II-a și a Prințului Filip. Ea este a 16-a în linia de succesiune la tronul britanic.
Citește și despre: Semnificație nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?