Există multe tipuri de alergii care pot afecta sănătatea bebelușului! Aceste reacții alergice pot fi de origine alimentară, inclusiv la laptele de vacă, ou, alune, fructe de mare sau pește, dar se pot dezvolta și prin contact, cu latexul, sau prin inhalare, cum e în cazul polenului. Cum e corect să reacționezi în contextul unei reacții alergice la copil?
Unele reacții alergice necesită îngrijire urgentă deoarece simptomele sunt periculoase, în timp ce altele pot fi mai blânde, dar neplăcute, ca în cazul polenului de exemplu. Atunci când bebelușul nostru sau copilul nostru este afectat de alergii, este deci esențial să îl înțelegem bine simptomele și manisfestările alergice pentru a reacționa corect și la timp.
Ce este socul anafilactic?
Șocul anafilactic (anafilaxia) reprezinta o reactie alergică severă care poate pune în pericol viața unei persoane. Se poate produce în decurs de câteva secunde sau minute de le expunerea la substanta alergică, fie că este vorba de un alergen alimentar (ex: arahidele, ou, pește), fie că este vorba de un alergen din categoria medicamentelor sau de o ințepătură de insectă (albină, viespe, furnica de foc). O persoană care trece prin șoc anafilactic necesită o injecție rapidă cu epinefrină urmată de un drum la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Anafilaxia poate fi fatală, dacă nu este tratată imediat.
Alergia sau intoleranța alimentară la copii și sugari
La început, este necesar să se facă distincția între o alergie alimentară și o intoleranță la un aliment. Intoleranța este o reacție anormală a organismului după ingestia unui anumit aliment (cum ar fi glutenul de exemplu), în timp ce o alergie este o reacție anormală declanșată de sistemul imunitar cu un set de simptome specifice (și adesea mai grave). În ceea ce privește cauzele, alergia este adesea rezultatul unei combinații de factori genetici. Copiii părinților alergici prezintă un risc mare de a avea un copil susceptibil la alergii.
CITEȘTE ȘI: Alergiile alimentare la bebeluși și copii. Cum arată, de ce apar, cum se țin sub control și regulile de prevenție
Care sunt cele mai frecvente alergii la copii?
Alergiile alimentare sunt numeroase la sugari. Cele mai frecvente sunt cele la ou și lapte de vacă. Aceste alergii sunt în general temporare și dispar înainte ca copilul să împlinească 24 de luni. Pe de altă parte, alergiile alimentare la pește sau alune, care apar mai târziu, în medie, după ce copilul împlinește 18 luni, sunt adesea alergii severe, care sunt puțin probabile să dispară în timp. În ceea ce privește alergiile la polen sau latex, este rar ca acestea să dispară de la sine. Prin urmare, necesită un tratament specific care va fi pus în aplicare de un alergolog.
Care sunt simptomele alergiei alimentare și nealimentare? Cum se manifestă o alergie alimentară la un copil?
Simptomele unei alergii sunt multiple și variabile. În cazul unei alergii alimentare, există o întreagă gamă de simptome, de la erupții cutanate până la șoc anafilactic. De obicei, în două ore de la ingerarea alimentelor alergene, sugarul poate prezenta:
Pete roșii pe corp (urticarie) sau eczemă atopică.
Sufera de reacții digestive cu vărsături, diaree sau dureri abdominale.
Semnele cele mai severe sunt umflarea laringelui (angioedem) și/sau șocul anafilactic, care provoacă scăderi ale tensiunii arteriale, pierderea conștienței și chiar moartea dacă nu sunt surprinse la timp. În cele mai frecvente cazuri, simptomele unei alergii sunt mai puțin severe la sugari, dar este important să consultați medicul la cea mai mică îndoială!
CITEȘTE ȘI: Reacții alergice în diversificare | Cum arată o alergie alimentară?
Pentru alergiile la polen, de exemplu, simptomele vor semăna cu o răceală, strănut sau nasul care curge. Pot exista și iritații oculare sau atacuri de astm. CITEȘTE ȘI: Alergii respiratorii de sezon – Remedii naturale pentru copii si adulti
Erupție cutanată: cum să ameliorați reacția alergică a bebelușului?
Dacă după ce a ingerat un aliment, bebelușul tău începe să aibă pete roșii pe corp, poate însemna că are un atac de urticarie legat de alergie. În acest caz, este posibilă ameliorarea urticariei prin aplicarea de comprese cu apă rece pentru a preveni mâncărimea. În cazul unei erupții cutanate de acest tip, ar trebui să consultați rapid medicul sau pediatrul care vă va examina copilul și va stabili dacă să consultați un alergolog.
Primul ajutor împotriva unei reacții alergice severe la copil
În timp ce în majoritatea cazurilor o reacție alergică a copilul ar trebui să vă determine să solicitați imediat asistență medicală, o reacție alergică severă ar trebui considerată o urgență (112). Dacă copilul are urticarie severă și dificultăți de respirație, trebuie să contactați camera de urgență a celui mai apropiat spital.
Simptomele șocului anafilactic se produc de obicei în decurs de câteva minute de la expunerea la un alergen. Alteori, anafilaxia se poate produce la o distanță de mai mult de jumătate de oră de la expunere. Simptomele se produc într-o anumită zona a corpului, însă există persoane mai susceptibile la o reacție anafilactică mai severă, caz în care reacția afectează mai multe zone ale corpului în același timp. În general, odată ce alergia a fost detectată, vi se va oferi o trusă de urgență care conține, în special, un stilou injector cu adrenalină pe care să îl utilizați dacă copilul are un șoc anafilactic.
Simptome soc anafilactic
Prin urmare, următoarele simptome, oricât de ușoare, nu trebuie niciodată subestimate:
Mâncărime, limbă și gât umflat (copilul are dificultăți la înghițire).
Gât inflamat, ceea ce pot produce suierat și dificultăți în respirație.
Dificultate la respirație și senzație de sufocare.
Mâncărime pe piele, urticarie.
Piele înroșită sau palidă.
Strănut, mâncărimi la ochi, curgerea nasului.
Ritmul cardiac accelerat.
Amețeli sau leșin.
Greață, vărsături sau diaree.
În prezența acestor simptome, trebuie să vă adresați în cel mai scurt timp la medic. În cazul în care, pe bază de prescripție medicală, părinții au o trusă de urgență pentru alergii, aceștia pot da imediat medicamentul copilului lor.
Antihistaminice?
Pentru a ameliora simptomele alergice mai puțin severe, dar incomode, vi se vor prescrie antihistaminice, care ajută la reducerea simptomelor. Histamina este o substanta care va fi eliberată în cantități mari de catre celule în cazul unei reacții alergice. Aceste antihistaminice sunt de obicei prescrise în funcție de vârsta sau greutatea copilului.
Citește și despre: Intoleranţă la histamină sau alergie? Lista alimentelor bogate în histamină
Antihistaminicele sunt utilizate pentru simptome precum: curgerea nasului, mancarimi la ochi, erupții cutanate cum ar fi urticarie și eczeme. Cu toate acestea, pot avea efecte secundare, cum ar fi somnolența. În orice caz, consultați medicul sau farmacistul înainte de a administra acest medicament copilului chiar dacă se eliberează fără rețetă.
Prevenirea alergiilor este posibilă?
În ceea ce privește alergiile alimentare studiile au arătat că introducerea timpurie a alimentelor reduce statistic alergiile. Recomandările de astăzi indică introducerea alimentelor, inclusiv cele considerate foarte alergenice (arahide sau nuci, de exemplu) în jurul vârstei de 6 luni, dar nu înainte de vârsta de 4 luni, sau mai târziu de vârsta de 11-12 luni. Introducerea tuturor potențialilor alergeni alimentari înainte de vârsta de un an permite sistemului imunitar să dezvolte o toleranță. Pe de altă parte, dacă copilul are o reacție alergică, introducerea alimentelor trebuie oprită și consultați un specialist. Citește și despre: Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
În caz de alergie dovedită, medicul pediatru sau alergolog vă va oferi toate sfaturile necesare. Daca copilul este alergic la un aliment (la laptele de vaca de exemplu), acesta va trebui eliminat din alimentatie. Dar nu-ți face griji dacă bebelușul tău este alergic la proteina din lapte de vacă: la trei din patru copii, alergia dispare înainte de a treia aniversare!
Citește și despre: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților