Ai decis să continui să alăptezi și după ce bebelușul a împlinit 2 ani și probabil că ai un milion de întrebări legate de relația lui cu mâncarea solidă, despre adaptarea la grădiniță, despre somnul de noapte și așa mai departe. Ei bine, alăptarea atunci când copilul e mai mare are câteva particularități de care e bine să fii conștientă înainte de a intra în panică fie că pare să se înțarce brusc, sau că a început să sugă mai des decât în prima lună de viață.
Cum e alăptarea unui copil mai mare de 2 ani?
Sesiunile de alăptare se scurtează pe măsură ce copilul crește. Este un proces natural, datorat faptului că tehnica și forța de supt se îmbunătățesc, astfel că timpul necesar obținerii cantității obișnuite de lapte se scurtează. Un copil cu vârsta mai mare de 2 ani suge timp de 2 – 3 minute în timpul zilei, cât durează să se reconecteze cu mama. Sesiunile de alăptat nocturne, cele de la culcare și de la trezire pot dura ceva mai mult. Sesiunile de alăptare nu respectă nici un program și nu oferă nici un fel de predictibilitate. Uneori, explorarea mediului e atât de interesantă încât copilul uită de sân. Alteori, achizițiile sale motorii sau cognitive sunt atât de mari, încât simte frecvent nevoia de a se reconecta cu mama și de a experimenta sentimentul de liniște pe care îl oferă sânul. În general, frecvența alăptărilor scade treptat, dar există copii care sug de 1- 2 ori pe zi timp de luni la rând.
Pozițiile de alăptare sunt dintre cele mai variate – aici depinde de tine să stabilești limite, dacă dorești, din motive de confort. Unii copii se simt bine să facă o pauză de câteva înghițituri de lapte din picioare, în scurte pauze de joacă, în timp ce alții preferă să se urce în brațele mamei sau să o conducă spre pat, unde să stea amândoi întinși.
Ce este înțărcarea condusă de copil?
Înțărcarea condusă de copil se produce atunci când copilul nu mai simte nevoia să fie alăptat, nici din punct de vedere nutritiv, nici din punct de vedere afectiv. Este neobișnuit ca un bebeluș mai mic de 18 – 24 luni să se înțarce singur; mai degrabă este vorba despre o înțărcare ghidată de către mamă, atunci când ea se produce atât de devreme. Este suficient ca mama să ofere permanent porții generoase de solide, întotdeauna înaintea sânului, sau să refuze sânul ca modalitate de reconfortare a celui mic, pentru ca acesta să renunțe mai devreme la alăptare. CITEȘTE ȘI: Înțărcarea este o schimbare majoră pentru copil și mamică | Pentru ce trebuie să fii pregătită
Înțărcarea condusă de copil – De ce apelează mamele la acest tip de înțărcare?
Motivele pentru care mamele hotărăsc să nu grăbească în nici un fel înțărcarea diferă mult de la o femeie la alta.
Fetița nu a dat nici un semn că s-ar auto-înțărca, iar eu am decis să nu forțez lucrurile în niciun fel. De ce să pun presiune asupra unei experiențe atât de lipsită de griji? Cred că ar trebui să se termine exact așa cum a început: natural.
Alteori, explicația mamelor are mai multă legătură cu managementul timpului și al efortului. Atunci când ai mai mulți copii, ca mămica ce ne-a împărtășit experiența ei, lucrurile se văd puțin altfel. Va trebui să se înțarce singură. Nu am timp să mă îngrijorez în legătură cu vârsta la care se va înțărca, și sincer, nici nu cred că are vreo importanță.
Dar experiența înțărcării poate fi și neașteptată. Nu toți copiii trec printr-o lungă perioadă de tranziție atunci când se înțarcă; unii dintre ei pur și simplu ating un nivel de maturizare care face ca acest tip de comportament de bebeluș să dispară brusc.
Întotdeauna adormea la sân, dar într-o zi a primit cadou două camioane noi, după care era innebunit. Îi era atât de teamă să nu i le ia fratele său, încât atunci când m-am așezat ca să îl adorm m-a împins să își facă loc, a luat câte o mașinuță în fiecare mână și s-a culcat singur. De atunci, nu a mai cerut niciodată sânul la culcare.
La ce vârstă se produce autoînțărcarea?
Deși există cazuri în care copilul încetează să sugă la sân la vârste mai mici, este puțin probabil să vorbim cu adevărat despre autoînțărcare înainte de împlinirea vârstei de 4 ani. În societățile în care autoînțărcarea este considerată acceptabilă din punct de vedere social, ea se produce între 3 și 5 ani. În acest interval de vârstă, ea poate fi bruscă sau atât de lină încât mama nici nu mai știe să spună când a alăptat pentru ultima oară. CITEȘTE ȘI: În total am alăptat 6 ani, 2 copii. Aproape 2 ani a fost alăptare în tandem, cel mai frumos lucru din lume
Cum poate fi descrisă autoînțărcarea?
La cei mai mulți copii, autoînțărcarea se produce lent, natural, fără reguli și complet impredictibil. E posibil ca acesta să renunțe la unul sau mai multe supturi pentru o perioadă, după care să ceară sânul frecvent și aleatoriu, apoi iar să uite de el, uneori și timp de câteva zile.
Fiind atât de impredictibilă, autoînțărcarea e considerată imposibilă sau foarte dificilă de către părinții care preferă să aibă toate lucrurile sub control. E dificil să te adaptezi unui copil care se poate înțărca, de pildă, de un singur sân, atunci când încerci să te ghidezi mereu după cărți și tabele precise.
Cu cât copilul crește mai mare, cu atât vor apărea mai multe chestii interesante în viața lui, care îl vor face să uite de alăptat.
Înțărcarea condusă de copil depinde exclusiv de copil?
Depinde foarte mult de definiția pe care o dai tu acestui tip de înțărcare. Este normal, de pildă, să vină copilul și să solicite sânul, pe care să îl abandoneze, însă, imediat pentru că altceva i-a distras atenția. Este la fel de normal ca tu, ca mamă, după ce situația se repetă de câteva ori, să nu te mai grăbești să îi oferi sânul în clipa în care îți este cerut pentru că anticipezi renunțarea rapidă a copilului și preferi să termini de făcut activitatea în care erai deja antrenată. Pe scurt, fără să planifici ceva, însoțești copilul pe drumul spre înțărcare răspunzând adecvat nevoilor sale. Există și momente în care tu însăți ești nerăbdătoare să se termine mai repede sesiunea de alăptat. E o senzație ciudată pentru o mamă implicată și devotată, dar este o etapă firească în procesul de înțărcare, un semn care îți spune că relația ta cu copilul s-a schimbat.
Cât durează autoînțărcarea?
Nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Fiecare experiență este unică, fiecare relație mamă-copil este unică, fiecare etapă de dezvoltare a copilului e deosebită. Copiii tind să se înțarce singuri în perioade în care viețile lor sunt stabile și echilibrate, iar după vârsta de 4 ani există copii care decid conștient să renunțe la sân, deși e discutabil dacă ideea că au crescut și nu mai au nevoie să fie alăptați pe aparține în totalitate, sau le este indusă. CITEȘTE ȘI DESPRE: Înțărcare BLÂNDĂ | Sfaturi pentru înțărcare FĂRĂ traume