Supa la bebelusi de 6 luni +
Descoperă cea mai bună rețetă pentru prima supa a bebelusului. Aceasta poate fi doar cu legume sau cu carne. Deprinderile de a mănca și gusturile formate din fragedă pruncie se păstrează toată viața. Bebelușii cresc în primul an mult mai repede decât în oricare altă perioadă a vieții lor iar, între 6-12 luni, ar trebui să profitați din plin de șansa de a le dezvolta papilele gustative. În acest material vă recomandăm două tipuri de supă, ambele gustoase, rapid și ușor de pregătit, tolerate perfect de orice bebeluș, fie el și unul pretențios.
- Supa concentrată, clară, de legume sau carne ca bază ideală în prepararea multor feluri de măncare, ce le ofera savoare și o textură moale.
- Supa cremă de legume sau carne ca aliment introdus chiar la începutul diversificarii, prin adăugarea treptată a ingredientelor în nutriția bebelușilor.
Datorită supelor, cei mici se invață ușor cu gustrurile, cu texturile noi ale legumelor și cărnii, într-o variantă oarecum asemănătoare laptelui datorită consistenței sale lichide. Supa rămâne cel mai potrivit și mai bun mod de a adăuga legumele în alimentația copiilor.
Având în vedere recomandarea de a oferi bebelușului supă de două, trei ori pe săptămână ( de regulă în cadrul meselor de la orele 17:00 ), vă prezentăm doar 5 rețete de supă, toate sănătoase, bune și ușor de preparat. Totodata, va propunem cum spuneam si două rețete de supe concentrate, necesare în pregatirea mai multor feluri de măncare. Cu aceste 7 rețete de supă pentru bebeluși diversificarea va fi mult mai ușoară.
- Supa concentrata de legume
- Supe de legume și de carne ( aliment inclus bisăptămanal la prânz sau cină )
- Supă cremă de dovlecel cu mazăre
- Supă de legume ( Minestrone )
- Supă de dovleac completă
- Supă-cremă de fasole verde cu carne de vită
- Supa îngerașilor
* fiecare rețetă este recomandată pentru căteva porții ( 3, 4 sau 5 )
** toate cele 5 feluri de mâncare pot fi păstrate in congelator ( maximum 3 luni de depozitare, in recipiente etichetate cu data preparării )
*** fiecare fel de mâncare se poate introduce in alimentația bebelușilor incepând cu vârsta de 6 luni
Prima supa a bebelusului – Rolul introducerii supei in alimentație, începând cu a 6-a lună de viată
De la primii pași în diversificare, când papilele gustative se acomodeaza cu savoarea ei, și până la tratarea unui năsuc infundat din cauza răcelii, supa oferă o serie de beneficii. Apa conținută de supă compensează aportul de lichid necesar corpului bebelușului. Consistența moale a piureului de legume fierte în supă ajută la un consum facil, plăcut, agreat de bebeluși și, bineînțeles, asigura o digestie ușoară.. În caz de răceală , o supă cadă oferită copilului ( gătită de preferință cu multe feluri de legume bogate în nutrienți ) luptă împotriva infecției, grăbind insănătoșirea. Supa este potrivită chiar și pentru micii mofturoși. Se poate oferi ca prim fel la prânz ori ca masa de la orele 17:00, fiind o hrana sănătoasă și consistenta ce potolește imediat senzatia de foame a micuților.
Supele groase și cremoase sunt o modalitate excelentă de a ajuta copiii să crească în greutate. Ar mai fi util de menționat un beneficiu intersant al acestui aliment, și anume posibilitatea de a introduce în nutriție ingrediente ce nu sunt pe placul bebelușilor dumneavoastră. O cantitate mică de aliment, pentru început neagreat, se poate adăuga în secret, la fiert, printre legumele preferate. Împreună se vor mixa pana la omogenizare, conținutul urmând a fi acceptat fără mofturi. Retineți că supa făcută în casă e cea mai buna!
Prima supa a bebelusului – Sfaturi utile:
a) Supa este binevenită mai ales în zilele friguroase când, după plimbarea de afară, o oferiți caldă bebelușului vostru, asigurându-i o senzație de confort. Supa contribuie cu succes la creșterea imunității în sezonul gripelor.
b) În caz că vreodată bebelușul e bolnav și prezintă dificultați la inghițire, supa este cel mai potrivit aliment pe care i-l puteți servi. Supa ameliorează răceala, tusea, congestia toracică și febra.
c) Alegeți întotdeauna varianta supei gătite de dumneavoastră în locul celei comercializate la raft. În afara costului mai scăzut, aveți siguranța folosirii ingredientelor proaspete, a evitării sarii și a altor aditivi alimentari.
d) Supa este numai bine de preparat în avans deoarece se poate refrigera sau păstra încongelator. Reîncălzirea e ușoară, așadar puteți dubla cantitațile necesare, găti mai multă și congela pentru o dată ulterioară ( vă recomandăm a nu congela supele care conțin deja paste fierte, acestea urmând a fi fierte separat si adăugate pe loc, când o servim bebelușului )
e) Ca regulă generală, legumele care constituie elementele de bază ale supei sunt: morcovul, pastârnacul, țelina, broccoli, dovlecelul, napul, ceapa, dovleacul, cartoful dulce sau normal, ardeiul gras, pentru că, odată fierte, sunt ușor de mixat și omogenizat.
f) Până la vărsta de 1 an, nu este nevoie să adăugați sare în supa bebelușului ( ca de altfel, în niciun fel de mâncare oferit )
g) Folosiți apă filtrată ( nu apa plată ) pentru a găti supa bebelușului tău.
h) Verificați întotdeauna temperatura și aroma supei înainte de a o servi bebelușului dumneavoastră.
Odată sfaturile date și recomandările făcute, vă puteți inspira din cele 5 sugestii de rețete de supa, oferite de noi. În plus, găsiți și modul de pregătire al supelor concentrate, ce stau la baza multot piureuri delicioase. Cu puțina atenție și un strop de răbdare, veți obține rezultate minunate, fără a trebui să petreceți ore în șir in bucătărie. Pofta Buna!
Supă concentrată de legume la bebelusi de 6 luni
Pentru prima supa a bebelusului pe baza de legume avem nevoie de:
Ingrediente ( circa 900 ml ):
– o ceapă mare, curățată
– 125 gr morcov curățat
– un fir de țelină
– 175 gr amestec de legume curățate ( cartof dulce, păstârnac, țelină )
– o jumătate de fir de praz
– 25 gr unt
– o linguriță de verdețuri asortate ( pătrunjel, mărar )
– o foaie de dafin
– 900 ml de apă
Mod de preparare:
Se toacă toate legumele. Se topește untul într-o oală potrivită ( 2l ). Se adaugă ceapa și se sotează câteva minute. Se pun și celelalte ingrediente și se acoperă cu apa. Se fierb la foc mic timp de o oră. Când e gata, se strecoară, iar zeama rămasă se trece printr-o sită fină, să rămână limpede. Pentru prima supa a bebelusului pe baza de legume poate fi folosita ulterior ca un concentrate d legume ( limpezi, utile în prepararea piureurilor).
Supă concentrată de pui la bebelusi
Pentru prima supa a bebelusului pe baza de carne de pui avem nevoie de:
Ingrediente:
– 1l de apă
– carcasa unui pui ( cu tot cu aripi )
– 1 morcov
– 1 păstârnac
– 1 rădăcină de pătrunjel
– o jumătate de ardei gras roșu
– 1 ceapă esalotă ( este aromată si emană un gust ușor dulceag, însă nu e nicio problemă dacă folosiți ceapă normală )
Mod de preparare:
Puneți puiul la fiert într-un litru de apă. La primele clocote, când se formeaza spuma, indepartati-o cu grijă folosindu-vă de o spumieră. După circa 10-15 minute adăugați legumele curățate de coajă și tăiate în bucăți. Lăsați totul să fiarbă, la foc mic, circa o oră, până când carnea devine fragedă, iar legumele moi. Dacă, la un moment dat, observați că oasele nu sunt acoperite de lichid, completați cu puțina apă. Nu e necesar sa adăugați condimente. Când conținutul este fiert, strecurati printr-o sita deasă. Așteptați să se racească si, în funcție de necesități, păstrati-o in frigider (3 zile) ori în congelator (3 luni). Prima supa a bebelusului pe baza de carne poate fi folosită ulterior ca un concentrat de pui ( supă limpede, utila în prepararea piureurilor).
În continuare încercați aceste 5 rețete de supe de legume și carne (aliment inclus bisăptămanal la prânz sau cină).
Supă cremă de dovlecel cu mazăre (4 porții)
Ingrediente:
– o jumătate de ceapă curătată și tocată mărunt
– o linguriță cu unt ( plină cu vârf )
– 50 gr dovlecel curățat de coajă și feliat subțire
– 150 gr cartof ( aproximativ un cartof mediu ) curătat și tocat cuburi
– 120 ml supă concentrată de legume/pui ( vezi rețeta de mai sus )
– 25 gr mazăre congelată (în loc de mazăre puteți folosi orice altă legumă)
Mod de preparare:
Sotați ceapa în unt câteva minute până se inmoaie. Adăugați cartoful, dovlecelul, supa concentrată. Fierbeți conținutul la foc mic circa 20 minute. Se adaugă mazărea congelată și se continuă fierberea încă 10 minute. La final, pasați amestecul cu ajutorul unui blender până obțineți consitența dorită.
Supă de legume (Minestrone)
Ingrediente ( 4 porții pentru adulți sau 12 porții pentru bebeluși )
– 1 lingura ulei
– o jumătate de ceapă curățată și tocată mărunt
– o jumătate de praz curățat și tăiat fin ( folosiți doar partea lui albă )
– 1 morcov mediu, curățat și tocat cuburi
– 100 gr fasole pastai tăiate în bucațele de circa 1 cm
– 150 gr cartof ( aproximativ un cartof mediu ) curățat și tocat cuburi
– 1 lingură pătrunjel proaspăt tocat mărunt
– o jumătate de fir de țelină tocat cubulețe
– 2 lingurițe piure de roșii ( puteți folosi conserva de roșii tocate )
– 1,2 l supă concentrată de legume/pui ( vezi rețeta de mai sus )
– 3 linguri de mazăre congelată
– 50 gr paste in forme foarte mici
Mod de preparare:
Sotați în ulei + apă prazul și ceapa în ulei câteva minute până se inmoaie. Adăugați cartoful, morcovul, țelina, fasolea păstăi, pătrunjelul și continuați să le sotați maximum 10 minute. Puneți piureul de roșii și fierbeți conținutul 5 minute. Turnați supa concentrată ( pui/legume ) și continuați fierberea la foc mic 30 minute ( oala să fie acoperită parțial cu capac ). Se adaugă mazărea congelată și pastele și se continuă fierberea încă 10 minute. La final, pasați amestecul cu ajutorul unui blender până obțineți consistența dorită.
Supă de dovleac completă
Ingrediente (1 porție)
– o bucata de dovleac de circa 200 gr ( și 500 ml apă necesară fierberii ei )
– un sfert de gălbenuș fiert tare
– 250 ml Lapte Formula de continuare 2
Mod de preparare:
Spălați și curățați de coajă și semințe bucata de dovleac. Tăiați-o cuburi. Fierbeti-le într-o oala potrivită, circa 30 minute. Mixați dovleacul fiert, adăugați gălbenușul tare ( îl obțineți fierbând oul 10 minute ) laptele formula și mixați iar până obțineți consitența dorită. Serviti-i celui mic supa caldă în biberon sau în farfurie.
Supa îngerașilor
Ingrediente ( 2 porții )
– o ceapă curățată și tocată mărunt
– o lingură de ulei
– 225 gr cartofi curățați și tocați cuburi
– 175 ml supă concentrată de legume sau pui ( vezi rețeta mai sus )
– 50 gr porumb ( proaspăt ori congelat )
– 60 ml Lapte Formula de continuare 2
– 50 gr carne de pui fiartă, tăiată cubulețe ( o bucățică de piept de pui, taiată cuburi si pusă la fiert 30 minute )
Mod de preparare:
Sotați în ulei + apă ceapa în ulei câteva minute, până se înmoaie. Adăugați cartofii și supa concentrată. Fierbeți amestecul la foc mic, 25-30 minute, oala fiind parțial acoperită cu capac. Puneți și porumbul, și laptele, lasănd conținutul sa fiarbă încă 5 minute. Se pasează impreună cu carnea de pui folosind blenderul.
Supă-cremă de fasole verde cu carne de vită
Ingrediente ( 2 porții )
– 250 gr fasole verde ( și 500 ml apă necesară fierberii ei )
– o lingutiță amidon de porumb
– 120 ml Lapte Formula de continuare 2
– 20 gr biftec ( carne tocată slabă de vită/vițel căt o chiftea )
– câteva picaturi de ulei
Mod de preparare:
Spălați și curățați fasolea verde ( îi îndepârtați părțile nedorite de la capete ) . Tăiați-o bucăți și fierbeti-o într-o oală potrivită, circa 30 minute. Separat, dizolvați amidonul în lapte, pe foc mic. Veți observa că în câteva minute amestecul se ingroașă. Lăsați la răcit. Frigeți pe grătar biftecul fără niciun fel de grăsime. Întâi mixati foarte fin carnea friptă, apoi fasolea fiartă. Turnați și Laptelele Formula 2 și mixați iar până obțineți consitența dorită. La final, adăugați câteva picături de ulei.
* Puteți înlocui fasolea verde cu morcov ori dovleac
ÎNCEARCĂ ȘI: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Deși în comerț găsiți o multitudine de produse alimentare, preparatele făcute în casă sunt, de fiecare dată, cea mai bună alegere, pentru că știți exact cum și ce ingrediente ați folosit. Nu contează dacă sunteți începătoare sau dacă aveți multă experiență în bucătărie, pregătirea meselor pentru cei mici nu trebuie să fie pentru dumneavoastră un proces dificil. Preparați mâncarea din timp astfel incât sa fiți scutite de stres în zilele aglomerate. Cu speranța că acest material v-a îndrumat în diversificare, porniți cu încredere spre a-i forma bebelușului obiceiuri alimentare sănătoase. Rezultatele vor fi foarte bune. Să aveți copii sănătoși și fericiți!
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!