Nașterea vaginală (naturală) este posibilă după ce ai născut prin cezariană, însă doar în anumite condiții. Și cum nașterile prin cezariană au ocupat primele locuri în top mai ales în țara noastră, există încurajări la nivel internațional să se nască natural după cezariană. Iar trendul pare să capete contur și la noi, multe femei dorind acum să nască natural chiar dacă nașterea anterioară s-a făcut prin cezariană.
Care sunt condițiile în care o naștere normală poate avea loc după o cezariană, cum trebuie să te pregătești pentru acest lucru și mai ales ce trebuie să înțelegi și să-ți asumi ne spune dr. Oana Zaharia, medic primar, șefa Secției Obstetrică a Spitalului Regina Maria Băneasa. De asemenea, găsești și răspunsul la întrebarea când se impune operația de cezariană?
Ce trebuie să știi dacă vrei să naști natural după cezariană
Acest tip de naștere poate să prezinte foarte multe riscuri și este nevoie să cunoști foarte bine toate datele problemei, atât tu, cât și medicul cu care urmează să naști pentru a le reduce.
Dacă ai născut prin cezariană apoi îți dorești să naști natural, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:
➡ De la operația de cezariană trebuie să fi trecut 2 ani pentru a se putea discuta de o a doua naștere, naturală de data aceasta.
➡ Trebuie analizat motivul pentru care prima sarcină s-a încheiat cu o cezariană
„O condiție absolut necesară în astfel de situații! Pacienta trebuie să înțeleagă că factorul care a condus la deciderea de cezariană în sarcina precedenta se va întâmpla și în aceasta naștere și nu se va putea rezolva decât tot pe această cale“, spune dr Oana Zaharia.
➡ Discuția cu medicul ginecolog despre complicațiile care au apărut în sarcină și la nașterea anterioară, ori cele preexistente.
Trebuie să te asiguri că la nașterea precedentă nu au fost complicații – infecții, sângerări – pentru că toate aceste lucruri cresc riscul și la aceasta naștere. Trebuie să te asiguri că nu există alte comorbidități, alte afecțiuni. Ai deja un risc, nu poți să asumi mai multe. Spre exemplu, mama are o miopie accentuată, o coroidită (inflamație a unei membrane oculare, însoțită de tulburări de vedere), ceva care în travaliu și expulzie i-ar putea îngreuna și mai tare situația medicală existentă. Indiferent cum decurge travaliul, aceasta femeie va naște prin cezariană. Vorbim, deci, despre o cezariană electivă.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
➡ Cum se prezintă cicatricea operației de cezariană, cât de bine s-a vindecat.
Aici este partea delicată a acestei situații. Pe uter există o cicatrice care este vulnerabilă. Se poate rupe în timpul travaliului. De asemenea, important este și tipul de incizie pe care l-a avut mămica la nașterea precedenta, pentru că unele operații au riscuri mai mari de rupere a uterului.“
O contraindicație de naștere naturală după cezariană ar mai putea să apară dacă în procesul de vindecare a inciziei au existat infecții. Dacă incizia s-a infectat, există riscul ca cicatricea formată să nu fie suficient de solidă.
➡ Informarea corectă și înțelegerea a ceea ce urmează să se întâmple.
„Teama cea mai mare este să se producă ruptura uterină cu sângerare masivă ce va impune intervenție medicală de urgență. Toate riscurile de care vorbeam mai sus se iau in calcul, iar decizia trebuie să fie clară, categorică, conform protocoalelor și foarte asumata. O pacientă bine consiliată, care cunoaște toate riscurile materne și fetale ar putea fi genul de pacientă cu care poți avea un astfel de demers“, spune dr. Oana Zaharia.
Trebuie să înțelegi că se poate întâmpla, deși își dorești foarte mult ca a doua oară să naști natural după o naștere prin cezariană, ca acest lucru să nu fie posibil. Asta înseamnă să asculți sfatul medicului cu care vei naște și să alegi în așa fel încât la finalul nașterii să devii o mămică fericită care își ține în brațe puiul sănătos. Asta e tot ce contează!
Importantă este și alegerea maternității unde dorești să naști natural după cezariană, deoarece trebuie ca aceasta să dispună de toată aparatura necesară intervențiilor de urgență, precum și de cadre medicale pregătite pentru tot ce s-ar putea întâmpla. La Spitalul Regina Maria Băneasa poți avea încredere în decizia și în pregătirea cadrelor medicale.
CITEȘTE ȘI: Consultul preanestezic și anestezia la naștere. Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană
Când este necesară cezariana?
„Atunci când în travaliu ceva se opintește. Faptul că nu progresează dilatația, spre exemplu, nu e o urgență și nu necesită intervenție în următoarele două minute; dacă mama și fătul sunt în regulă, poți amâna. La polul opus însă sunt intervențiile de urgență – rupturile pelviene. În afara situațiilor în care cezariana se desfășoară în timpul travaliului și sunt impuse de travaliu in sine, sunt acele cezariene care se impun a fi făcute pentru că ceva în istoricul sarcinii sau al vieții femeii impune asta, adică e dinainte stabilit“, spune dr. Oana Zaharia.
Medicul iți poate recomanda cezariana în următoarele situații:
Travaliu neinstalat. Cel mai frecvent motiv pentru care se recomanda operația cezariană, atunci când travaliul poate să nu se declanșeze în cazul în care colul uterin nu se deschide suficient de mult în ciuda contracțiilor puternice de-a lungul a câtorva ore.
Copil în suferință. Dacă survin modificări ale ritmului cardiac al bebelușului pe care medicul le consideră îngrijorătoare.
Bebeluș/bebeluși într-o poziție anormală. Dacă piciorușele sau posteriorul fătului intră primele în canalul de naștere sau dacă fătul este poziționat pe o parte sau transversal.
Sarcină multiplă. În sarcina cu gemeni, când primul se află într-o poziție anormală, ori dacă e vorba de tripleți sau mai mulți.
Probleme cu placenta. Dacă placenta acoperă deschiderea colului uterin (placenta previa) se recomanda cezariana.
Cordon ombilical prolabat. O buclă din cordonul ombilical alunecă prin colul uterin înaintea fătului.
Problemă de sănătate. Precum o afecțiune cardiovasculară sau cerebrală. Cezariana mai este recomandată și în cazul în care ai infecții active cu herpes genital în momentul travaliului.
Obstrucție mecanică. Un fibrom mare care obstrucționează canalul nașterii, o fractura severa de pelvis sau fătul are capul prea mare (hidrocefalie severa).
O naștere anterioară prin cezariană. În funcție de tipul inciziei uterine și a altor factori, este de multe ori posibil să se încerce nașterea pe cale naturala. Totuși, în unele cazuri, medicul poate recomanda o nouă cezariană.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE