Mersul pe bicicletă este considerat o etapă firească în dezvoltarea motorie a copilului, exact aşa cum e mersul de-a buşilea sau primul ridicat în şezut. Bicicleta este adesea o mândrie, un simbol al independenţei şi al libertăţii. Din păcate, copiii se rănesc adesea în încăpăţânarea de a-şi demonstra această independenţă şi din cauza unei echipări necorespunzătoare şi a necunoaşterii regulilor de circulaţie. În continuare am conceput o listă de mituri legate de siguranţa pe bicicletă şi de recomandări corecte pentru a-ţi putea învăţa copilul cum să se deplaseze cu minimum de riscuri.
Mit: Copilul meu nu are nevoie să poarte cască atunci când iese la plimbare prin jurul blocului.
Realitate: copilul ar trebui să poarte cască de fiecare dată când se urcă pe bicicletă, indiferent cât de scurtă ar fi călătoria sau cât de aproape de casă aţi fi. Cele mai multe accidente au loc pe aleile dintre blocuri, pe aleea din faţa casei şi pe pistele pentru biciclete, nu pe stradă. O cască îţi va proteja copilul împotriva unor răni serioase şi ar trebui purtată la fiecare plimbare. Mai mult decât atât, insistenţele tale de acum îl vor face să se deprindă cu purtarea căştii şi să aibă grijă să facă asta şi când va merge pe şosea, când va urca pe motocicletă sau când va practica alte sporturi.
Mit: Orice cască este la fel de bună.
Realitate: Singura cască special proiectată pentru a-ţi proteja copilul în cazul impactului generat de o căzătură de pe bicicletă este o cască de bicicletă. Alte căşti sunt poiectate pentru a te proteja împotriva altui tip de impact. Nu îi permite copilului să poarte altă cască decât pe cea de bicicletă atunci când merge pe doua roţi.
Mit: Îi voi cumpăra copilului o bicicletă ceva mai mare, că oricum creşte repede.
Realitate: Puţine lucruri sunt mai periculoase pentru copil decât o bicicletă prea mare pentru el. Copilul nu are nici abilităţile fizice, nici coordonarea necesare pentru a controla un astfel de echipament şi e în mare pericol să nu o poată manevra corespunzător. Copilul ar trebui să stea aşezat pe şa, cu mâinile pe ghidon şi să ajungă cu varfurile picioarelor pe asfalt, stând într-o poziţie stabilă, pe vârfuri. Prima bicicletă a copilului ar trebui să aibă şi frână de picior, pentru că din punct de vedere al coordonării, el nu e capabil să frâneze eficient cu mâinile pe ghidon. CITEȘTE ȘI: Mersul cu bicicleta pe înţelesul copiilor
Mit: E mai sigur pentru copil să meargă cu faţa către trafic.
Realitate: Copilul ar trebui să se deplaseze întotdeauna în direcţia traficului. Deplasarea în sens invers îi ia prin surprindere pe şoferi. În plus, poate vrei să ştii că, statistic vorbind, un sfert dintre accidentele de bicicletă se petrec atunci când acestea se deplasează în sens invers traficului.
Mit: Copiii nu au nevoie să semnalizeze cu mâna schimbarea direcţiei de mers pentru că mişcarea i-ar putea face să îşi piardă echilibrul.
Realitate: Semnalele cu mâna sunt extrem de importante atunci când deplasarea se face pe stradă şi ar trebui să fie respectate şi folosite de toţi participanţii la trafic. Este singurul mijloc de comunicare între biciclist şi conducătorul auto şi nici un copil nu ar trebui lăsat să iasă pe stradă cu bicicleta până nu îl stăpâneşte perfect. Un copil care nu e capabil să le folosească nu are ce căuta pe stradă. Multe dintre accidentele în care sunt implicate maşini şi biciclete se produc din cauza nesemnalizării corespunzătoare a schimbării direcţiei de mers.
Mit: Accesoriile reflectorizante pentru bicicletă, la pachet cu o vestă reflectorizantă, fac ca mersul pe întuneric să fie sigur pentru copil.
Realitate: Nu e sigur pentru nici un copil, în nicio circumstanţă, să meargă cu bicicleta pe întuneric. Pentru deplasarea pe bicicletă pe timp de noapte este nevoie de echipament special şi de abilităţi speciale. Foarte puţini dintre copii le posedă pe amândouă, deci asta este o provocare pe care e mai bine să o mai amâni. Nu îi permite copilului tău să se deplaseze cu bicicleta între amurg şi răsărit.
Mit: Nu am nevoie să îl învăţ pe copil toate aiurelile astea legate de siguranţă. Mersul cu bicicleta este pur şi simplu amuzant; eu nu m-am rănit niciodată.
Realitate: Mersul cu bicicleta chiar este amuzant, cât timp se desfăşoară în deplină siguranţă. Din păcate, foarte mulţi oameni nu realizează că în fiecare an, zeci de mii de copii sunt accidentaţi grav în accidente de bicicletă. Mai rău decât atât, poate vrei să ştii că numai în SUA, în fiecare an mor peste 600 de copii în asemenea accidente. Poate că tu ai avut noroc şi ai supravieţuit propriei copilării fără nici o zgârietură, dar eşti pregătit să bagi mâna în foc că şi copilul tău va fi la feld e norocos…?
Învaţă-ţi copilul regulile elementare de siguranţă pe bicicletă:
- Să poarte întotdeauna casca
- Să se deplaseze pe partea stângă a drumului, în aceeaşi direcţie cu traficul.
- Să semnalizeze întotdeauna corect şi din timp schimbarea direcţiei de deplasare sau oprirea.
- Să respecte indicatoarele din trafic.
CITEȘTE ȘI: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea