Ai mai jos toate motivele pentru care ar trebui să iei o decizie sănătoasă atunci când ești nevoită să alegi între formulele de lapte și laptele de vacă. Plus câteva vorbe despre laptele de capră. Pentru copii, laptele este hrana esențială pentru obținerea tuturor substanțelor nutritive de care au nevoie pentru creștere și dezvoltare. Nimic nu există mai potrivit pentru un sugar decât laptele matern, oferit din primele zile și mult dincolo de vârsta de 1 an. Dar care este laptele potrivit pentru un sugar, dacă ar trebui să aleagă între laptele formulă și laptele de vacă?
Bebelușii pot bea lapte de vacă?
Deși laptele matern este cea mai potrivită variantă pentru un sugar, în cazul în care cantitatea de lapte matern este scăzută sau alte probleme de sănătate împiedică alăptarea, trebuie să optezi pentru un alt tip de lapte. Ei bine, care e cea mai bună alegere: laptele de vacă sau formula de lapte special creată pentru bebeluși? Greu de zis, nu? Copiii în creștere sunt sfătuiți să bea zilnic lapte de vacă… și noi, adulții, bem uneori în fiecare zi…Cu toate acestea, bebelușii care încă nu au împlinit vârsta de 1 an au un sistem digestiv încă incompatibil cu substanțele pe care le oferă lapte de vacă, recomandându-se hrănirea acestora cu formulă de lapte, în detrimentul laptelui de vacă. Ca să înțelegem de ce nu este potrivit lapte de vacă pentru sugari, o să facem o simplă comparație între cele două tipuri de alimente:
Sugarii nu pot digera laptele de vacă obișnuit.
Acesta este, de departe, cel mai important motiv pentru care sugarii nu ar trebui să primească lapte de vacă obișnuit, ci formulă de lapte special creată pentru vârsta și nevoile lor. Laptele de vacă are în compoziție procente ridicate de proteine și minerale, care pot deregla funcția rinichilor încă nedezvoltați ai sugarilor, producând reacții alergice, febră și diaree micuților. Alergia la proteina din lapte este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii întâlnite la această vârstă. Simptomele sunt urâte: erupții de pete roșii în jurul gurii, vărsături, diaree, urticarie, secreții nazale apoase. Citește pe larg despre: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Mai mult fier și vitamine în formula de lapte decât în laptele de vacă.
Formula de lapte conține mai mult fier și vitamine decât lapte de vacă obișnuit, tocmai pentru a răspunde nevoilor de creștere și dezvoltare ale sugarilor. Nu de puține ori, sugarii care au primit lapte de vacă în această perioadă, au fost diagnosticați cu anemie din această cauză. De aceea, pediatrii recomandă formula de lapte până la 1 an, dar și după această vârstă. Laptele de vacă nu conține grăsimi sănătoase pentru sugari. Laptele provenit de la vacă nu conține grăsimile de care are nevoie un copil aflat în plină perioadă de creștere și dezvoltare. Spre deosebire de formulele de lapte care conțin aceste grăsimi esențiale celui mic.
Dar după vârsta de 1 an, copiii pot primi lapte de vacă?
După ce împlinește vârsta de 1 an, un copil poate primi lapte de vacă însă cu conținut mare de grăsimi și doar cu condiția să aibă deja o dietă echilibrată care să conțină toate grupele de alimente (cereale, legume, fructe, carne). De asemenea, este important ca în această perioadă să-i limitezi consumul de lapte la o cană, o cană și jumătate pe zi, crescând constant până ce vei ajunge la două căni pe zi, la vârsta de 2 ani. Consumând mai mult de atât, poate oferi prea multe calorii și poate scădea apetitul pentru celelalte alimente de care are nevoie pentru a crește sănătos. În mod normal, la această vârstă, un copil ar trebui să mănânce de toate, cu condiția ca acestea să fie sănătoase. Copiii nu ar trebuie să primească lapte de vacă cu conținut de 1% grăsimi sau lapte de vacă total degresat până după ce împlinesc vârsta de 2 ani, pentru că acest lapte este mult prea concentrat în proteine și minerale.
Cum rămâne cu iaurtul și brânza?
Nu sunt același lucru ca laptele. Principala diferență dintre iaurt și lapte este faptul că lactoza din lapte a fost transformată în acid lactic în iaurt. Brânza diferă de lapte în două moduri: proteinele din lapte sunt drenate, astfel încât singura proteină care rămâne este cazeina, iar acesta este descompusă mai departe în proteine mai mici. Trecând prin aceste procese, alimentele sunt mai ușor de digerat și nu generează reacțiile alergice. Pentru sugari și copii mici, este recomandat să se ofere iaurt din lapte integral din punct de vedere al grăsimilor, fără îndulcitori și fructe colorate.
Dar laptele de capră?
Laptele de capră nu este cu nimic mai diferit decât cel de vacă. Acesta este la fel de bogat în sodiu precum cel de vacă, în săruri și potasiu, ceea ce-l face greu de procesat de către rinichi. Este deficitar în acid folic, astfel că persoanele alergice la laptele de vacă manifestă aceleași simptome de alergie și la laptele de capră. Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE