Ca să-ți faci sarcina cât mai confortabilă pe timpul iernii, îți oferim niște sfaturi care te vor ajuta să supraviețuiești cu burtica prin zăpadă.
Să fii însărcinată pe timpul iernii nu e foarte plăcut. Picioare umflate, restricții alimentare, deplasări îngreunate atât de zăpadă cât și de ghețuș, oboseala care se instalează în ultima lună de sarcină… Oricât de feeric este, să treci însărcinată printr-o iarnă ți-ar putea crea destul probleme. Nu fără a avea și soluții. Iată câteva:
Deshidratarea
Aerul rece al iernii este unul uscat. Hainele groase, faptul că intrăm și ieșim astfel îmbrăcate în și din spații închise ne facem să ne supraîncălzim și să transpirăm, iar asta înseamnă să pierdem apă. Și cel mai grav, s-ar putea să nu simțim, din cauza frigului, că organismul nostru are nevoie de apă.
Unii specialiști spun că grețurile matinale sunt semnul prin care bebelușii anunță mamele că nu au suficientă apă. Nu știm dacă este adevărat, dar neglijarea acestui aspect poate aduce multe neplăceri: oboseală, umflarea mâinilor și a picioarelor, instalarea constipației, creșterea riscului de infecții urinare și multe altele.
Lipsa apei poate determina multe dezechilibre în organism, atât pentru tine, cât și pentru făt.
Soluție: obișnuiește-te să porți mereu la tine o sticlă cu apă plată. Femeile însărcinate ar trebui să bea mult mai multă apă zilnic. Dacă însă nu poți să bei atâta apă, apelează la supe de legume și la ceaiuri, lichide care te și încălzesc.
Frigul
Cea mai recomandată și sigură formă de mișcare pentru gravide, plimbarea, este destul de restricționată în timpul iernii de frigul de afară, dar și de zăpadă ori polei. Să rămâi în canapeaua confortabilă nu e cea mai bună soluție.
Riscurile sunt multe și evidente: sedentarismul accelerează îngrășarea (până și copilul poate fi predispus la obezitate), predispune la constipație și hemoroizi, accentuează edemele, crește riscul de diabet gestațional, favorizează depresia și crește riscul de complicații la naștere.
Soluție: înscrie-te la un curs de exerciții prenatale. Exerciții fizice te ajută calmându-ți atât durerile fizice (pe cele de spate, spre exemplu), dar și pe cele mentale, ajutându-te să-ți păstrezi buna dispoziție pe timpul anotimpului rece și al sarcinii.
Lipsa luminii soarelui
Un alt impediment al iernii este că petrecem prea puțin timp afară, în soare, iar asta ar putea să ne afecteze nivelul de vitamina D.
Soluția ar fi să suplimentăm, după o discuție cu medicul care ne monitorizează sarcina, cantitatea de vitamina D necesară ca să ne simțim bine.
Germenii
Traversezi o perioadă foarte sensibilă, cu atât mai mult cu cât vorbim de un sezon unde afecțiunile respiratorii, dar chiar și cele gastrointestinale sunt la nivel maxim. Teama ta de îmbolnăvire este cu atât mai mare cu cât nici nu ai voie să iei medicamente, multe dintre aceste putând afecta copilul din burtică.
Soluția este să-ți speli mâinile de câte ori e nevoie, iar cât ești afară din casă să nu-ți apropii mâinile de zona feței unde se află multiple căi de acces a virusurilor în organism: nasul, gura, ochii, urechile. Cine știe ce-ar putea fi pe butonul de la lift, nu-i așa, iar tu nu vrei să riști nimic!
Ferește-te de spații înguste, cum ar fi un autobuz supraaglomerat și scuză-te în fața oricui ar fi dacă e răcit, strănută ori tușește. Și, nu în ultimul rând, fă-ți vaccinul antigripal!
Impracticabilitatea trotuarelor
Dacă ești o viitoare mămică și în această iarnă încă mai trebuie să ajungi zi de zi la serviciu, pregătește-te pentru trotuare alunecoase și pentru surmontat nămeții de lângă trotuare. Probabil ești speriată să nu aluneci și să cazi.
Ai dreptate să te îngrijorezi, mai ales că centrul de greutate se schimbă în sarcină, iar ligamentele se înmoaie ca să permită corpului să se dilate ca să-i facă loc copilului.
Soluția: lasă cizmele cu toc acasă și achiziționează pentru această iarnă o pereche de cizme fără toc, care să-ți ofere o bună susținere. Acestea ar putea fi, eventual, o măsură, două mai mari, pentru a avea loc piciorul dacă vei reține apă în ultima parte a sarcinii.
N-ar strica să ai în geantă și o pereche de crampoane, pe care să le poți monta pe talpă în caz de polei. Dacă se întâmplă să cazi, e recomandat să iei de urgență legătura cu doctorul care te monitorizează, pentru a înlătura eventualele suspiciuni de complicații.
Hainele
Ieși repede din măsurile hainelor de gravidă pe care ți le-ai achiziționat la începutul celor nouă luni. Burtica crește văzând cu ochii și te trezești în plină iarnă că nu te mai cuprinde geaca de iarnă. Unde mai pui că hainele de gravidă sunt scumpe și nu pot fi purtate decât câteva luni în viața noastră.
Soluția: improvizează! Ia cea mai frumoasă cămașă de la soțul tău, ba chiar și cel mai călduros pulover și poartă-le. Ai nevoie de căldură și în partea de jos. Cele mai practice soluții le oferă colanții și pantalonii de trening, prevăzuți cu elastic în talie.
Improvizează-ți stilul și rămâi sănătoasă!