Toate mamicile se extaziaza la aparitia primului dinte de lapte al bebelusului, e un moment “epocal” ce trebuie consemnat in istoricul copilului, trecut in “registrul” cu evolutia achizitiilor pe care aproape toti parintii il completeaza regulat. Este si normal, fiecare “punct de cotitura”, momentul cand rade prima data, cand se intoarce de pe burta pe spate, primul dinte, primul mers de-a busilea sunt momente celebrate cu entuziasm de parinti si vor constitui amintiri de neuitat.
Aparitia primilor dinti de lapte ai bebelusului nu inseamna nici ca e pregatit de intarcare nici ca e apt pentru diversificare. Este emotionant sa vezi si sa simti primul dintisor aparut dar trebuie sa stiti ca e la fel de normal sa apara si la 4 luni si la 1 an. “Plaja de intindere” a varstei la care poate aparea primul dinte de lapte este atat de variata incat nu putem spune ca primul dinte “inseamna ceva”, adica nu ar trebui modificat nimic in “programul” bebelusului, el nu e inca pregatit nici de intarcare nici de diversificare.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte
Dupa cum spun medicii, majoritatii copiilor le apar primul dinte uneori chiar doi deodata, intre 4 si 7 luni. Exista si exceptii, bebelusi carora le apar dinti inainte de 4 luni sau putin dupa 1 an. Exista chiar si cazuri, rare ce e drept, de bebelusi nascuti cu dinti.
Din pacate, “legendele urbane” vehiculeaza unele neadevaruri legate de acest aspect, al aparitiei dintilor. Se spune fie ca este un semn ca bebelusul poate primi mancare, altceva decat lapte, fie ca “trebuie intarcat”. Nici vorba de asa ceva.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
Chiar daca pentru unele mame care alapteaza aparitia dintilor este un motiv de spaima, se tem ca bebelusul va incepe sa le muste de mamelon, nu este asa: in primul rand mai intai apar incisivii de jos care sunt acoperiti de limba atunci cand copilul suge, deci nici macar nu exista contact intre san si dinti. Dar chiar si cand copilul are toti dintii in gura nu inseamna ca mama este “in pericol”. Intr-adevar ca multi bebelusi au o etapa, in general in jur de 8 luni, cand sunt tentati sa muste orice, inclusiv sanul, fiindca li se pare distractiv si vor sa vada reactii dar aceste porniri se pot reprima cu o combinatie de blandete si fermitate, bebelusii inteleg mai multe decat ne imaginam noi.
De asemenea unii musca atunci cand nu sug in mod activ, deci fie chiar la inceput fie cand sunt satui. E un episod temporar desi dureros si se poate trece usor peste el. In ceea ce priveste ideea ca aparitia dintilor ar fi un semnal ca bebelusul este pregatit pentru diversificare: exista multe semne care impreuna luate arata acest lucru.
Cum spuneam, unii bebelusi au primul dinte la 3-4 luni cand este evident ca nu sunt pregatiti pentru solide, nu stau in fund nesustinuti, au gag pronuntat iar altii la 1 an cand deja pot fi luni bune de cand se descurca cu mancarea. Majoritatea copiilor sunt pregatiti pentru diversificare in jur de 6 luni, fie ca au dinti fie ca nu.
Prin urmare, cand bebelusului ii apare primul dinte, bucurati-va si eventual sarbatoriti cumparandu-i o periuta de dinti de tip degetar si o pasta de dinti potrivita sub 1 an, dar nu dati curs unor idei eronate “din popor”.
CITEȘTE ȘI: Ce NU trebuie făcut în cazul în care copilul face febră
Un produs marketat și promovat ca fiind 100% sigur
Cati este mama a 2 copii, și când a văzut că fiul său mai mic se lupta deja cu durerile de gingii, a căutat metode de a-l alina. Cum nimic nu părea să funcționeze, a întrebat alte mame ce soluții minune au găsit, și i s-a spus și despre colierele din chihlimbar.
Unele dintre mamele care i le-au recomandat păreau să fie foarte entuziasmate de rezultat, așa că s-a gândit să încerce și ea. Deși, în România, aceste produse nu sunt testate din punct de vedere al siguranței și al eficienței la bebeluși, iar în alte țări li se recomandă părinților să se rezume la metodele clasice de alinare a durerilor, colierele din chihlimbar se bucură de o promovare intensă.
Preocupată de siguranța bebelușului, ea a întrebat dacă nu e riscantă utilizarea acestui produs și ce s-ar întâmpla dacă rămâne agățat de ceva. I s-a răspuns că firul de plastic pe care sunt prinse mărgeluțele se rupe cu ușurință și că nu ar trebui să își facă griji.
Citește pe larg despre: Colierele din chihlimbar pentru calmarea durerilor de dinți la bebeluși și riscurile posibile pe care e bine să le știi