Ai vrea sa faci tot posibilul sa mentii o cantitate de lapte matern suficienta pentru copilul tau? Exista alimente ce te-ar putea ajuta.
Multe mame au impresia ca “nu au destul lapte” pentru copil si ca ar trebui sa faca ceva pentru a-si suplimenta productia de lapte matern. Inainte de orice ar trebui sa stiti ca bebelusul este “cea mai buna pompa”, nimic nu stimuleaza sanul sa produca mai mult decat alaptarea la cerere, punerea copilului la san de cate ori vrea, cu o atasare corecta, desigur. Daca deja faceti asta si totusi credeti ca ar putea fi loc de mai bine in ceea ce priveste productia de lapte matern, exista anumite alimente cu rol galactogen, adica de sporire a secretiei lactate.
Ce mănâncă mama când alăptează pentru a crește producția de lapte matern
Schinduful. Semintele de schinduf sunt cunoscute pentru poprietatile lor galactogene. Ele sunt in acelasi timp o importanta sursa de proteine, fier, vitamina C. Se pot lua sub forma de capsule sau ceaiuri. Efectul este rapid dar trebuie sa aveti grija daca sunteti predispuse la alergii, daca aveti un nivel scazut al hormonilor tiroidieni sau daca luati medicamente care subtiaza sangele, in aceste cazuri ar fi mai bine sa evitati schinduful. CITEȘTE ȘI: Cum să crești producția de lapte matern. Cele mai bune 30 de alimente care stimulează lactația
Ovazul. Este un alt aliment care poate creste productia de lapte actionand asupra hormonilor raspunzatori de secretia lactata, hormoni produsi de glanda pituitara. Deci daca doriti sa produceti mai mult lapte puneti o mana de cereale de ovaz in lapte sau faceti-va biscuiti cu ovaz.
Drojdia de bere. Povestile din batrani spun ca femeilor care alapteaza li se recomanda cate o sticla de bere “ca sa faca lapte”. S-ar putea sa fie o urma de adevar in aceste povesti, deoarece drojdia de bere contine fitoestrogeni care pot sta la baza proprietatilor galactogene.
Lucerna – este bogata in vitamine, minerale si aminoacizi dar este si estrogenica si optimizeaza functia pituitara ceea ce are drept efect cresterea secretiei lactate. Se poate lua sub forma de suplimente, existand capsule cu extract de lucerna.
Usturoiul – multe proaspete mame il evita pentru a nu schimba gustul laptelui si a produce refuzul sugarului dar aceasta banala planta are multe proprietati medicinale printre care si cresterea lactatiei. Posibil ca mecanismul sa fie faptul ca multor bebelusi le place gustul si atunci vor suge mai mult, stimuland sanul.
Semintele de susan. Bogate in calciu, semintele de susan sporesc si productia lactata dar este necesar sa le consumati rasnite. Puteti sa le consumati sub forma de tahini sau humus.
Papadia – aceasta floare care se afla primavara pe toate drumurile este folosita de catre unele popoare pentru a grabi recuperarea post-partum si pentru a ajuta la instalarea lactatiei. Nu multa lume stie dar frunzele si radacinile papadiei pot fi adaugate in salate. De asemenea puteti bea ceai de papadie, asta daca nu sunteti pe medicamentatie diuretica.
Chimionul – aceasta planta este bogata in fitoestrogeni dar trebuie avut grija caci o cantitate prea mare ingerata poate avea efect contrar. Un beneficiu complementar al chimionului este ca imbunatateste functia digestive si reduce gazele, balonarea, astfel incat este indicat mamelor care alapteaza.
Ceaiuri de lactatie – nu in ultimul rand puteti apela la ceaiuri de lactatie, ele putand fi in diverse combinatii: anason, chimion, lucerna si multe altele. Cu ocazia aceasta va asigurati si o permanenta hidratare, organismul in alaptare solicitand mai multe lichide.
Acestea sunt alimente care va pot spori productia de lapte, insa nu uitati ca primul pas in succesul alaptarii este sa puneti cat mai des copilul la san si sa va asigurati ca atasarea e corecta. Nu ezitati sa cereti sfaturile unei consultante in alaptare daca in ciuda alaptarii la cerere si a stimulentelor luate tot vi se pare ca aveti lapte insuficient.
Pentru mai multe sfaturi despre alaptare consultati sectiunea speciala din Clubul Bebelusilor SPRIJIN pentru ALAPTARE