Daca esti insarcinata, probabil ca ai intrebari legate de pozitia pe care o va adopta bebelusul pana la momentul declansarii travaliului. O sa se intoarca oare cu capul in jos? Sau poate ca ti s-a spus deja ca bebelusul e in prezentatie pelvina, si cum travaliul este iminent esti ingrijorata de ce insemna asta si cum iti va influenta nasterea.
Prezentatia pelvina se intalneste atunci cand picioarele sau fesele bebelusului sunt indreptate in jos, catre colul uterin. Ele sunt cele care vor trece primele prin canalul vaginal. Toti bebelusii ajung in pozitia aceasta intr-un moment sau altul al sarcinii, dar in momentul nasterii, doar 1-3% dintre bebelusi o mai pastreaza. Informatia legata de nasterea bebelusului pozitionat astfel este abundenta, dar uneori contradictorie. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre prezentatia pelvina.
Exista 3 tipuri de prezentatii pelvine.
E clar, in prezentatia pelvina, bebelusul sta cu picioarele sau fesele in jos. Dar depinde si cum sunt pozitionate ele in raport cu corpul mamei. Cunoasterea pozitiei exacte in care se afla bebelusul il ajuta pe medic sa actioneze corect in timpul nasterii. Unii bebelusi se pregatesc sa vina pe lume cu unul sau cu ambele picioare inainte. Altii vor veni pe lume cu fesele inainte, picioarele fiind indreptate exact in sus, catre capul bebelusului. Iar altii sunt cu fesele inainte, dar au genunchii flexati, ca si cum i-ar tine indoiti la piept.
Tehnica Webster este eficienta pentru a stimula intoarcerea bebelusului.
Un chiropractor certificat sa apeleze la aceasta manevra poate ajuta la o nastere naturala fara probleme. Studiile efectuate au demonstrat ca tehnica Webster are o eficienta de pana la 82%. Tehnica nu il intoarce efectiv pe bebelus cu capul in jos, ci mai degraba stimuleaza producerea acesteia si de asemenea aliniaza scheletul mamei in pozitia cea mai potrivita in asa fel incat bebelusul sa se poata intoarce singur. Unele femei spun ca acupunctura si presopunctura au fost de asemenea de ajutor.
Majoritatea bebelusilor in prezentatie pelvina se intorc singuri.
La 28 de saptamani de sarcina, 25% dintre bebelusi sunt in prezentatie pelvina. La 35 de saptamani de sarcina, doar 7% dintre bebelusi pastreaza aceasta prezentatie, iar la 37 de saptamani maxim 3% dintre ei sunt in aceeasi pozitie. Asadar, daca nu ai implinit inca 37 de saptamani de sarcina si ti s-a spus ca bebelusul e in prezentare pelvina, ar trebui sa stii ca nu e cazul sa te ingrijorezi.
Bebelusul se poate intoarce si in timpul travaliului.
Este posibil, iar practica medicala a intalnit asemenea situatii. Cu cat bebelusul e mai mare, cu atat are mai putin spatiu sa se miste, totusi unii bebelusi reusesc sa se intoarca chiar dupa declansarea travaliului.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Exista manevre medicale pentru intoarcerea bebelusului.
Ele se aplica doar in spital si doar pe sarcini ajunse pa termen, deoarece uneori este necesar ca bebelusul sa se nasca imediat. Rata de succes este de 65%, iar procedura implica unele riscuri, insa medicul si viitoarea mama pot stabili daca beneficiul compenseaza riscul in fiecare situatie particulara.
Nasterea naturala in prezentatie pelvina este posibila.
Multor mame ale caror bebelusi se afla in aceasta prezentare li se spune ca singura alternativa acceptabila este cezariana, dar studiile si statisticile arata ca nu e adevarat. In multe dintre situatii, un travaliu lasat sa se desfasoare in ritmul sau, fara manevre de violenta obstetricala, va permite o nastere naturala fara probleme, asadar mamelor ar trebui sa li se ofere si aceasta varianta. Fiecare dintre cele 3 variante de prezentari pelvine implica un alt fel de risc, ce trebuie discutat de catre doctor impreuna cu viitoarea mama.
Cezariana implica si ea diferite optiuni.
Chiar daca este necesara, cezariana nu trebuie privita ca o tragedie, discuta cu medicul despre amanarea sectionarii cordonului ombilical, despre contactul piele pe piele si despre ora magica.
O prezentare pelvina nu influenteaza o noua sarcina.
Chiar daca primul tau bebelus a avut la nastere acest tip de prezentare, nu inseamna ca situatia se va repeta si la urmatorii copii. Mai putin de 10% dintre femeile care au avut o asemenea nastere vor avea si un al doilea bebelus in acelasi tip de prezentatie.
CITEȘTE ȘI: Sunt moașă, însă travaliul meu m-a făcut să înțeleg cum se simte cu adevărat nașterea naturală
Tu ai avut bebelusul in prezentare pelvina, sau cunosti mamici care s-au confruntat cu asta? Cum au venit pe lume bebelusii lor?
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)