Odata ce reusesti sa ii intelegi, copiii intre 1 si 3 ani devin delicios de simpatici! Descopera ce trebuie sa stii despre micutul tau, ca sa aveti o relatie fericita si linistita! Multi dintre parinti gasesc aceasta varsta extrem de dificila. Copilul incepe sa se deplaseze independent, este extrem de curios si nu are deloc simtul primejdiei.
Aflat in plin proces de afirmare a independentei, dar intampinand greutati in a-si verbaliza dorintele si sentimentele, copilul se enerveaza usor, face tantrumuri, il ia pe NU in brate si nu mai renunta la el saptamani in sir. Poate parea un mic tiran, dar nu este asa! Iata tot ce trebuie sa stii despre micutul tau, ca sa il intelegi mai bine.
Creierul copilului tau are doar 1-3 ani!
Stii despre acea parte a creierului care e responsabila cu gandirea logica si cu planificarea, care iti permite tie sa evaluezi posibilele consecinte ale actiunilor tale si care te ajuta sa iti pastrezi controlul chiar si in situatii frustrante? Ei bine, ea se numeste cortex prefrontal, si incepe sa se dezvolte abia pe la varsta de 4 ani, iar dezvoltarea ei va fi incheiata abia pe la 20 de ani.
Asta inseamna ca micutul tau nu are cum sa planga ca sa te manipuleze, pur si simplu nu stie sa faca asta! Atunci cand face un tantrum, copilul are nevoie de ajutor. Ce poti face este ca, prin exemplul personal, sa ii arati care sunt modurile acceptabile de a reactiona atunci cand este suparat. La aceasta varsta copilul te imita in tot ceea ce faci, asadar este un moment bun sa il inveti ce inseamna rabdarea sau empatia.
Citește și despre: Afecțiunea părinților manifestată în copilărie modelează sănătatea și fericirea copilului ajuns adult
Copilul tau are multe nevoi care trebuie satisfacute.
Iar nevoile sale sunt urgente si nu suporta amanare, caci creierul sau nu stie sa astepte inca. Crizele pe care le face inainte de culcare, accidentele la olita, toate acestea sunt expresii ale incapacitatii copilului de a planifica dinainte diferite actiuni. Joaca e atat de placuta, incat e normal ca el sa nu vrea sa mearga la culcare.
Avand in vedere ca nu e capabil sa anticipeze sau sa isi controleze impulsurile, exista tentatia sa il consideri pe copil obraznic, dar nu este asa! Pentru el, nevoile sale sunt urgente si nu suporta amanare, iar creierul sau il indeamna sa ceara satisfacerea imediata a lor, caci pentru el deocamdata nu exista „mai tarziu”. Alaturi de tine, va invata si asta! Dar pana atunci, o rutina ii este de mare ajutor, caci il invata ce inseamna anticiparea. O rutina linistita inainte de culcare va face ca somnul de noapte sa fie pregatit cu calm si fara impotrivire.
CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Copilul tau este ceea ce spui tu ca este.
La aceasta varsta,copilul isi defineste eu-l, asadar el se vede prin ochii tai. Daca ii spui ca e rau sau obraznic si te porti cu el ca atare, asta se va stradui sa devina. Daca ii spui ca e bun, frumos, intelegator, asa se va vedea si el insusi si catre asta va aspira.
Este in natura umana sa ne straduim cu totii sa ajungem sa fim asa cum cei apropiati ne vad sau isi doresc sa fim, iar copilul tau este extrem de sensibil la aceasta varsta. De aceea, este mai important sa ii scoti in evidenta calitatile si lucrurile bune pe care le face, decat sa insisti asupra greselilor si a gesturilor negative.
Copilul tau are nevoie sa fiti conectati.
In ciuda mesajelor amestecate pe care le transmite si a faptului ca uneori pare sa vrea sa te indeparteze, el are o imensa nevoie sa fii acolo pentru el. In secunda asta vrea sa fie independent, pentru ca peste doar cateva clipe sa isi doreasca sa ai vesnic grija de el. Legatura stransa dintre el si tine este cea care ii permite sa exploreze in siguranta.
In plus, aceasta legatura dintre voi il va face sa dezvolte un respect de sine sanatos, sa aiba rezultate scolare bune, sa aiba relatii sociale de succes, sa devina independenti si increzatori in propriile abilitati. Mai mult, studiile arata ca in viata de adult, acesti copii sunt feriti de depresie si anxietate. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Nimeni nu e perfect.
Copilul tau nu are nevoie de o mama perfecta, ci de una care e mereu acolo pentru el, care il iubeste neconditionat si e mereu acolo sa il sustina. El te iubeste enorm si are nevoie doar sa vada ca nevoile sale sunt importante. Nici copilul tau nu are nevoie sa fie perfect! Lui ii trebuie un adult care sa vada frumosul din el, chiar si atunci cand e ascuns in spatele unui comportament „nepotrivit”.
Si poate cel mai important, mami, nu uita ca micutul tau creste mai repede decat crezi!
Ca, la aceasta varsta, zilele par lungi, insa anii sunt scurti. Copilul tau se schimba fantastic de mult intr-un timp atat de scurt, si in curand va dori sa il lasi singur la poarta scolii. Bucurati-va unul de altul la aceasta varsta, este una dintre cele mai frumoase!
CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive