Ca un vocabular bogat este una dintre cheile succesului in viata nu mai e un secret. Dar cum il poti ajuta pe copilul tau sa il dezvolte de mic? Despre importanta pe care o are un vocabular bogat in dezvoltarea ulterioara a copilului si in obtinerea unei performante scolare satisfacatoare, am discutat aici. Cum copiii invata totul prin joc, ne-am hotarat sa iti prezentam cateva jocuri amuzante care ii vor ajuta pe copii sa se exprime mai usor, sa inteleaga si sa redea sensul si semnificatia cuvintelor si, desigur, sa invete cuvinte noi.
Provocarea cititului
Povestea de seara (sau de dupa-amiaza, sau de pranz, sau de oricand are ea loc in programul familiei tale) este un moment care nu ar trebui, sub nici o forma, sa lipseasca! Te-ai gandit ca o poti transforma insa si intr-un joc util pentru imbogatirea vocabularului celui mic? Te poti abate de la textul scris pentru a te asigura ca el intelege semnificatia cuvintelor mai rar intalnite in discutiile zilnice. Este un joc care ar trebui sa iti intre in obicei de la prima carte deschisa impreuna cu cel mic.
Jocul sinonimelor
Cei mai multi copii il pot juca cu succes incepand cu varsta de 4 ani. Desigur, este greu pentru copil sa inteleaga ce insemna acest cuvant pretentios, dar nu e niciodata prea devreme sa ii explici. Pe rand, veti propune cate un cuvant pentru care celalalt va trebui sa gaseasca macar un sinonim. Daca unul dintre jucatori se impotmoleste, va fi ajutat de celalalt. Desigur, e amuzant sa mai gresesti si tu din cand in cand! CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Jocul literelor (de la 3-4 ani)
Alegeti o litera si spuneti, pe rand, cate un cuvant care incepe cu litera respectiva. Jocul poate dura zeci de minute! Pe masura ce vocabularul de imbogateste vom creste numarul de cuvinte care incep cu o anumita litera.
Fazan
Tii minte jocul din copilarie? Fiecare dintre jucatori va trebui sa rosteasca, pe rand, cate un cuvant care incepe cu ultima litera sau cu ultima silaba a cuvantului spus de jucatorul dinaintea sa. Poti alege variante mai complicata pentru copii de peste 4 ani, sau o varianta simplificata, chiar si pentru copiii mai mici. Va puteti juca in masina, in timpul vreunei calatorii lungi, sau atunci cand aveti de asteptat. CITEȘTE ȘI: Semnele autismului la copii – Mami, observă aceste indicii timpurii!
Jocul expresiilor
Limba romana este plina de proverbe si zicatori, figuri de stil si metafore. Copiii mici tind sa ia lucrurile mot a mot, astfel incat este bine sa ii ajuti sa patrunda semnificatia unor expresii care, de altfel, pot suna amuzant. Cu siguranta micutul se va distra copios cand veti discuta despre „cai verzi pe pereti” sau despre „branza buna in burduf de caine”, ca sa le amintim numai pe unele dintre cele pe care le inalneste cel mai adesea. Copilul va intra in contact cu ele mereu, deci i le poti deslusi de cand este foarte mic.
Spune-mi ce inseamna!
Alegeti cuvinte din vocabularul uzual si cereti partenerului de joc sa explice semnificatia. Veti vedea ca este o mare provocare sa oferi o definitie pentru un cuvant care, presupunem, sunt cunoscute de toata lumea. Copiii de peste 3 ani pot incepe sa fie antrenati in acest joc, care le va stimula dorinta de a vorbi si capacitatea de a explica. Se poate juca pana la orice varsta!
Alegeti un numar de 8 litere cu care sa formati cuvinte (de la 4 ani)
Castiga jucatorul care formeaza cele mai multe cuvinte si primeste un premiu cel care a gasit cel mai lung cuvant.
Jocul dictionarului (de la 4-5 ani)
Copiii iubesc cartile. Pentru ei, inca dinainte de a invata sa citeasca, cartile sunt o lume misterioasa, cu atat mai iubita cu cat le este „interzisa”. Nu o pot accesa decat cu ajutorul adultului. Cu atat mai misterioase sunt cartile pentru oamenii mari, cartile serioase, si ce poate fi mai atotcuprinzator decat un dictionar? Cel care include toate cuvintele unei limbi? Ori de cate ori aveti timp, puteti cauta in dictionar semnificatia cuvintelor cunoscute, sau pe cea a celor intalnite pentru prima oara.
Jocul antonimelor (de la 4-5 ani)
Jucatorii spun pe rand cate un cuvant, si ceilalti jucatori trebuie sa gaseasca cuvinte cu sens opus.
Tu ce jocuri pentru imbogatirea vocabularului copilului le poti sugera altor mame?
CITEȘTE ȘI: 9 Secrete pentru a învăța copilul să vorbeasă repede și corect!