Ruperea membranelor de catre medic sau moasa in cursul nasterii naturale este o practica destul de des intalnita in maternitatile de stat din Romania. Afla daca aceasta manevra medicala prezinta avantaje reale pentru viitoarea mama si pentru bebelus si care sunt dezavantajele aplicarii ei.
Ruperea membranelor se face de multe ori fara consultarea viitoarei mamici. Pur si simplu, cu ocazia unui control de rutina de verificare a dilatatiei in timpul travaliului, medicul sau moasa pot decide sa rupa ei saculetul plin de lichid amniotic care inveleste bebelusul.
Ruperea membranelor de catre doctor – Are avantaje?
Singurul avantaj al acestei manevre medicale este acela ca ea de obicei grabeste travaliul, intensifica contractiile si astfel scurteaza intervalul de timp in care medicul sau moasa trebuie sa supravegheze viitoarea mamica.
Ea se poate folosi pentru a declansa travaliul in cazul unei gravide care a depasit termenul si al carei col a inceput sa se intredeschida, dar al carei bebelus nu pare sa se grabeasca. Pentru gravida si bebelus insa, manevra nu aduce nici un beneficiu.
Medicul poate observa daca lichidul amniotic este cumva plin de meconiu, insa de obicei in aceasta faza constatarea nu schimba nimic in protocolul legat de nastere.
In foarte rare cazuri, medicul poate avea motive de a solicita monitorizarea fetala interna, caz in care este necesara ruperea membranelor pentru amplasarea electrozilor direct pe capul fatului. Totusi acestea sunt cazuri rare, izolate, care nu justifica tendinta actuala de a aplica manevra la toate nasterile naturale.
Care sunt dezavantajele ruperii membranelor de catre medic?
Trebuie sa stii ca bebelusul se poate naste vaginal chiar si cu sacul amniotic intact. Cazurile nu sunt foarte frecvente, dar nu sunt nici o raritate si nu ridica nici un fel de probleme.
Ruperea artificiala a membranelor expune bebelusul si mamica la o serie de riscuri.
Lichidul amniotic din sacul amniotic joaca un rol important in egalizarea presiunii la care este supus bebelusul in timpul contractiilor. Odata rupte membranele, bebelusul, cordonul ombilical si placenta sunt comprimate direct, fapt ce reduce fluxul de sange pe care il primeste bebelusul.
Bebelusii rezista la aceasta privare temporara de oxigen, ea fiind cumva asemanatoare tinerii respiratiei timp de 30 de secunde la fiecare cateva minute, insa daca bebelusul este prematur sau are orice alta mica problema, acest factor de stres nu ii este de ajutor.
Lichidul amniotic, care amortizeaza putin presiunea contractiilor asupra bebelusului, se scurge si poate face mai dificila expulzia, din cauza lubrefierii reduse. De asemenea, pierderea lichidului amniotic poate ajunge sa determine exercitarea de presiune pe cordonul ombilical, scazand irigarea cu sange a bebelusului.
In cazul in care capul bebelusului nu este bine angajat in pelvis inca, ruperea membranelor poate duce la alunecarea cordonului ombilical prin cervix si compresarea acestuia, ce poate deveni fatala.
Odata cu ruperea membrabelor, creste si riscul de infectie, bebelusul fiind expus la flora vaginala a mamei, la flora de contaminare din urma controalelor ginecologice repetate.
Desi bebelusul este asteptat intr-o lume plina de microbi, care sunt in marea lor majoritate inofensivi, el este in mod deosebit sensibil in aceasta scurta perioada a vietii sale.
Si riscul de infectie intrauterina a mamei creste, odata cu fiecare control manual care se efectueaza.
Odata membranele rupte, contractiile devin mai puternice si mai dureroase. Acesta nu este neaparat un lucru bun, mai ales daca viitoarea mamica are inca o dilatatie mica, iar travaliul sau este preconizat sa mai dureze destul timp.
Mamica ajunge sa se simta incapabila sa faca fata acestui eveniment natural din viata sa, fapt ce poate de asemenea sa prelungeasca travaliul, sa o faca sa perceapa experienta nasterii ca pe ceva negativ, sa solicite anestezie epidurala care de multe ori este asociata unei faze de expulzie prelungita si ineficienta, si de aici o intreaga cascada de interventii.
Tie, la nastere, ti-au fost rupte membranele de catre medic? De ce, si cum a decurs travaliul dupa aceea?