In prezent internetul e plin de informatii mai mult sau mai putin credibile legate de avantajele si dezavantajele vaccinarii. De multe ori informatiile pot fi oferite in forme atractive si care par bine documentate, insa concluziile sunt pur si simplu gresite si menite sa manipuleze. Unele surse prezinta chiar rezultatele unor studii stiintifice, insa informatia este trunchiata iar interpretarea statistica eronata.
Desi unele studii medicale au fost respinse din cauza ca nu au respectat legile cercetarii stiintifice, rezultatele pseudostiintifice obtinute sunt prezentate pe internet ca litera de lege asa ca nu este de mirare de ce o parte din parinti se intreaba care este calea buna de urmat. Este greu sau imposibil pentru un parinte neavizat sa deceleze intre sursele credibile si cele care nu ar trebui bagate in seama. Iar cand vine vorba despre decizii care influenteaza starea de sanatate a propriilor copii, lucrurile devin si mai complicate.
Exista studii credibile potrivit carora copiii nevaccinati sunt mai sanatosi?
Exista cel putin un articol care afirma ca nu exista nici un dubiu ca acei copii care nu au fost vaccinati au un sistem imunitar mai rezistent si ca, per ansamblu, sunt mai sanatosi decat copiii care au primit vaccinurile din schema nationala recomandata. Sunt invocate studii efectuate de organizatii care militeaza impotriva vaccinurilor, studii care prezinta rezultate efectuate pe esantioane de populatie nereprezentative si ale caror rezultate au fost interpretate statistic fara mentionarea programului utilizat, asadar este foarte posibil ca interpretarea sa nu fi fost facuta corect.
Unul dintre studii a fost efectuat pe un total de 495 de copii, dintre care 226 au fost vaccinati iar 269 nevaccinati. Nu se precizeaza nimic despre cum au fost selectati acesti copii si pe ce criterii au fost ei inclusi in studiu. In studiu au fost inclusi copii incepand cu varsta de 2 saptamani, ceea ce deja ridica un mare semn de intrebare deoarece se stie ca la aceasta varsta copilului abia daca i-a fost administrat vreun vaccin in maternitate, iar pe de alta parte riscul ca un nou nascut de 2 saptamani sa fi intrat in contact cu agenti patogeni este practic nul.
Autorii studiului sustin ca incidenta unor afectiuni cronice cum sunt astmul, dermatita, otitele medii recurente, amigdalitele, hiperactivitatea, diabetul sau epilepsia au fost mai mare in lotul de copii care au fost vaccinati decat in cel de copii care nu au primit imunizarile clasice. O alta concluzie eronata a fost aceea ca 92% dintre copiii care au suferit o interventie de extirpare a amigdalelor primisera vaccinul impotriva pojarului. Insa vaccinarea impotriva pojarului face parte din schema obligatorie, finantata de catre stat, asadar e firesc ca toti copiii vaccinati sa fi primit inclusiv acest vaccin! Afirmatia nu este decat o manipulare deoarece nu respecta nici pe departe regulile interpretarii statistice a datelor.
Vaccinul ROR si declansarea autismului
In aceeasi categorie a studiilor in care interpretarea eronata a rezultatelor si selectarea preferentiala a subiectilor inclusi in activitatea de cercetare au dus la obtinerea unor concluzii gresite intra cel care a „demonstrat” ca vaccinul ROR (anti rubeolic, rujeolic, urlian) ar declansa autismul. S-a demonstrat, dupa cativa ani de dezbateri, ca medicul care a condus studiul si care a efectuat interpretarea statistica a ales subiectii inclusi in studiul sau intr-un mod subiectiv si ca interpretarea datelor a fost facuta de asemenea subiectiv.
Dincolo de dezbaterile legate de eficienta si efectele adverse ale vaccinurilor, ramane o realitate faptul ca ele au salvat multi copii de la moarte sau de la o viata cu diferite dizabilitati, efecte secundare ale unor boli grave.
Intr-o tara ca Romania, in care marea majoritate a populatiei efectueaza vaccinurile incluse in schema de stat, unii parinti isi pot permite luxul de a refuza vaccinarea, sau unele dintre vaccinurile din schema mentionata mai sus. Suntem siguri insa ca daca poliomielita ar fi endemica, asa cum este in tari ca Iranul (de care ne desparte un drum de 3-4 ore cu avionul, existand mai multe curse saptamanal si deci o sansa reala ca virusul sa circule si sa ajunga si in Romania), acesti parinti ar evalua mult mai cu atentie situatia si afirmatiile sustinute de curentul antivaccinare.
Tu ce afirmatii ai auzit legate de eficienta sau reactiile adverse ale vaccinurilor? Ce anume a cantarit mai mult pentru tine?