Alimentatia mixta reprezinta alternarea meselor de lapte praf si de lapte matern in alimentatia bebelusului. Exista motive pentru care se apeleaza la acest tip de hranire, exista insa si multe dezavantaje. Citeste articolul urmator ca sa poti lua o decizie informata!
Alimentatia mixta este aleasa de numeroase mame din diverse motive. Din pacate, multe dintre ele sunt destul de relative, si multe mame ar renunta la ideea meselor de lapte praf daca ar cunoaste dezavantajele pe care le implica metoda.
Iata cateva dintre cele mai importante dezavantaje ale alimentatiei mixte
Productia de lapte matern scade. Exista la unele mame anxioase, insuficient informate si incorect sfatuite, care nu beneficiaza de sustinere activa si pozitiva, tendinta de a fi extrem de neincrezatoare in propria persoana.
Mamele sunt nesigure in legatura cu laptele pe care il produc sau sunt supuse la presiuni de tipul „plange ca nu se satura”, sau „poate laptele tau e slab/nu e bun”. Asadar ele introduc asa-numita completare. Pentru ca bebelusul sta mai putin la san, corpul crede ca nevoia a scazut si produce din ce in ce mai putin.
Se intra asadar intr-un cerc vicios care are ca final intarcarea, desi mama ar fi putut alapta fara nici o problema, oricat ea si bebelusul ar fi dorit.
Bebelusul poate suferi de asa-numita confuzie san-biberon. Oricat de anatomica ar fi, oricat de bine reglat ar fi fluxul de lapte prin ea, tetina biberonului nu are cum sa fie identica cu sfarcul mamei.
Unii bebelusi patesc asta si atunci cand le este oferita suzeta. De aceea se recomanda ca bebelusului sa nu ii fie oferite suzeta sau biberonul inainte de varsta de 4-6 saptamani.
Alaptarea si suptul din biberon presupun doua tehnici diferite din partea copilului. Alternarea lor poate „da peste cap” bebelusul si un efort suplimentar de adaptare.
Bebelusul devine lenes. Suptul de la san presupune mai mult efort decat trasul din biberon, oricat de mic ar fi orificiul tetinei. Poti avea surpriza ca bebelusul sa refuze sanul odata ce a descoperit ca exista o cale mai usoara.
Introducerea meselor de lapte praf reduc rezistenta la boli transmisa prin intermediul laptelui matern. Laptele matern contine anticorpi, in timp ce laptele formula este un aliment din care acestia lipsesc.
Afirmatia ca bebelusii hraniti cu lapte praf dorm mai bine noaptea este falsa. Dupa varsta de 3-4 luni, motivul pentru care bebelusii se trezesc noaptea nu mai are legatura neaparat cu foamea ci mai degraba cu nevoia de apropiere, de reasigurare ca mama e acolo.
Citeste mai multe despre motivele pentru care se trezesc bebelusii noaptea.
Alimentatia mixta presupune folosirea biberoanelor. Asta inseamna spalat sticle si tetine, sterilizat, uscat, deci mai multa bataie de cap decat atasatul la san, unde laptele are mereu compozitia perfecta si temperatura potrivita.
Laptele praf influenteaza flora intestinala. S-a demonstrat ca dupa administrarea unei mese de lapte praf, flora intestinala normala, conferita sugarului prin alaptat, sufera modificari. La bebelusii de varsta mica, asta poate antrena dureri de burta si plans.
Rata infectiilor este mai mare la bebelusii hraniti cu lapte praf. Astfel, se pare ca bebelusii hraniti cu lapte praf au un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta infectii bacteriene decat bebelusii alaptati.
De asemenea, riscul de otita este de 3 ori mai mare, iar cel de meningita de 4 ori mai mare in cazul bebelusilor care primesc formula in loc de lapte matern. Si incidenta infectiilor intestinale este de 5 ori mai mare in cazul lor.
Cum sa prelugesti alaptarea cat mai mult?
Daca totusi insisti sa introduci in alimentatia bebelusului laptele praf, exista cateva lucruri de care ar trebui sa tii seama pentru a reusi sa prelungesti totusi perioada alaptarii cat mai mult.
- Asteapta pana cand lactatia este bine instalata si pana ce bebelusul a invatat bine sa suga la san. Ideal ar fi ca bebelusul sa ramana alaptat exclusiv in primele 6 luni, iar laptele praf sa fie introdus odata cu inceperea diversificarii. Cu toate acestea, este posibil ca in acest caz lactatia sa scada chiar mai mult.
- Foloseste numai tetine cu flux minim
- Incearca sa rezervi mesele de lapte praf pentru momentele in care nu esti alaturi de copil – de exemplu cand esti la serviciu, sau cand este plecata, sau cand doresti sa prinzi cateva ore de somn legate noaptea.
- Tine cont de faptul ca cea mai eficienta stimulare a lactatiei este cea care se produce in timpul noptii, datorita variatiei hormonale normale pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile. Daca rezervi mesele de lapte praf pentru noaptea o perioada de timp, vei avea surpriza neplacuta de a constata ca productia de lapte scade substantial.
Hranirea mixta a bebelusului poate reprezenta o solutie in anumite situatii. Trebuie insa cantarit bine raportul risc-beneficiu in aceasta privinta.
In cazul in care medicul este cel care sugereaza introducerea meselor de lapte praf, iti recomandam sa mai ceri si o a doua opinie, deoarece de multe ori aceasta este o afirmatie usor hazardata a unor medici de scoala veche.
Daca introducerea uneia sau a mai multor mese de lapte praf este facuta cu scopul de a prelungi alaptarea – ca in cazul mamelor obligate sa revina la serviciu foarte devreme – atunci nu ar trebui sa stai pe ganduri.
Tu cum te-ai descurcat cu hranirea mixta a bebelusului? Cum ai procedat pentru ca acesta sa nu se intarce, odata ce a descoperit biberonul? Cat timp ai continuat sa alaptezi, odata introduse mesele de lapte praf?