Botezul este un mare eveniment din viata bebelusului tau. Prin botez, el devine crestin. In plus, botezul este urmat de prima petrecere din viata sa, si pentru multi dintre invitati va fi prima oara cand vor face cunostinta cu cel mic. Botezul presupune multe pregatiri si organizare si este bine sa ai un plan bine pus la punct in aceasta privinta, deoarece timpul pe care il ai la dispozitie este limitat, iar mobilitatea ta, ca proaspata mamica, este redusa. Ce trebuie sa ai in vedere cand organizezi botezul noului membru al familiei?
Cand se boteaza copilul ortodox
Iats cand se programeaza botezul bebelusului. Traditional, copilul se boteaza atunci cand are 6 saptamani. Multi parinti aleg sa boteze copilul la varsta de 2-3 luni sau chiar putin mai tarziu. La 40 de zile dupa nastere, conform religiei ortodoxe trebuie sa mergi la biserica pentru ca preotul sa iti citeasca molifta. Daca nu ai facut asta, il poti ruga sa iti citeasca inainte de inceperea slujbei de botez.
Deoarece botezul este in general urmat de o mai mica sau mai mare petrecere, multi preoti recomanda sa nu se faca botezuri in timpul postului. Inainte de a anunta oficial data botezului, trebuie sa discuti cu preotul de la biserica unde doriti sa botezati copilul. Tine cont de faptul ca nu se fac botezuri la manastiri. De asemenea, il poti intreba pe preot cum trebuie sa te pregatesti pentru eveniment.
Cum alegem nasii de botez ai copilului?
Spre deosebire de nasii de cununie, care trebuie sa fie un cuplu casatorit, pentru nasul sau nasii de botez nu exista aceasta conditie. Singura cerinta este ca nasul sa fie crestin ortodox. Avand in vedere ca nasul sau nasii sunt totusi parintii spirituali ai copilului, alegerea lor trebuie facuta cu grija. Este bine ca persoanele alese sa isi doreasca intr-adevar sa naseasca si sa fie alaturi de finul sau fina lor de-a lungul vietii acestuia. Biserica considera ca este pacat sa refuzi sa fii nas de botez, mai ales daca este vorba de copilul unei familii nevoiase.
Care este rolul nasilor de botez?
Se stie ca nasul de botez este un parinte spiritual al copilului. Traditional, nasul de botez este cel care il va ajuta pe copil in viata in cazul nefericit in care acesta isi pierde parintii. In prezent lucrurile nu mai merg atat de departe. Obligatiile nasilor variaza in functie de zona si desigur de intelegerea dintre ei si parinti. Traditional, in atributiile nasilor de botez intra:
- Sa aduca la biserica cele necesare: ulei, vin, sapun, prosop, crisma si fasa
- Sa pregateasca tinuta in care va fi imbracat bebelusul dupa scaldat
- Sa achite cheltuielile la biserica
- Sa faca scoaterea din mir, adica baita de a doua zi, si sa imbrace bebelusul intr-un rand de haine noi
- Daca bebelusul este fetita, nasii sunt cei care ii cumpara prima pereche de cercei.
Cum trebuie sa fie hainele de botez? Se spune ca dupa botez copilul trebuie imbracat in alb si ca trebuie neaparat sa aiba ceva rosu. Este alegerea mamei si a nasilor daca vor sa imbrace bebelusul in rochita cu volane si dantele, respectiv in frac cu papion, sau daca prefera o costumatie mai simpla si mai comoda pentru personajul principal al zilei.
Care este rolul moasei? In unele zone ale tarii, la botez trebuie sa participe si moasa. Traditional, moasa este o femeie din familie. Ea il imbraca pe bebelus si il duce la biserica, unde il va da nasilor. De asemenea, ea este cea care varsa apa de la baia de a doua zi, la radacina unui copac.
Ce este scoaterea din mir? Scoaterea din mir este baia pe care nasa i-o face bebelusului a doua zi dupa botez. Exista obiceiul ca la aceasta baie, nasa va pune diferite obiecte in apa de baie. Se pun petale de flori ca sa fie copilul frumos, seminte ca sa fie norocos, cateva monede ca sa aiba bani, busuioc ca sa miroasa frumos, miere ca sa fie dulce, grau ca sa fie cinstit, menta ca sa fie sanatos, o pietricica pentru ca sa fie puternic. Apa trebuie varsata la radacina unui copac roditor, peste flori sau intr-o apa curgatoare, astfel copilul va fi curat toata viata.
Ursitoarele sunt o traditie veche. Obiceiul era ca ele sa fie asteptate noaptea. In prezent, ele vin la petrecerea de dupa botez si danseaza si canta urari de bine in versuri. Cel mai adesea sunt doar 3 ursitoare. Prima dintre ele spune cum va fi viata copilului, cea de-a doua prezice ghinioanele, iar cea de-a treia, care intrupeaza Soarta, invoca norocul care il va insoti pe copil in viata.
Parintii si nasii vor decide de comun acord asupra indatoririlor fiecaruia. Din pacate, in prezent se pierde din vedere adeseori insemnatatea evenimentului sau sunt uitate sau necunoscute traditiile din stramosi, cu semnificatiile aferente. Exista insa informatii despre cum se organizeaza un botez traditional, in cazul in care asta iti doresti pentru bebelusul tau. Aflam mai multe despre semnificatia botezului cu ajutorul informatiilor de pe site-ul traditii.ro
” In timpul savarsirii Sfintei Taine a Botezului sunt anuminte momente-cheie pe care unii dintre noi nu le observam asa cum trebuie pentru ca nu stim ce inseamna exact.
Stim cu totii ca ne botezam pentru a ni se ierta pacatele, copiilor mici-pacatul stramosesc iar adultilor si pacatele pe care le-a savarsit pana in momentul botezului.
Botezul incepe cu rostirea Crezului, apoi se aprind lumanarile ca simbol al credintei aprinse in inima celui botezat si care trebuie sa arda toata viata. Se mai aprind trei lumanari in fata cristelnitei, ca simbol al Sfintei Treimi.
Dupa ce apa din cristelnita est sfintita de catre preot, copilul sau omul adult se unge cu untdelemn, ca simbol al milei lui Dumnezeu.
Scufundarea omului in apa reprezinta cufundarea omului vechi si ridicarea – nasterea omului nou prin puterea Duhului Sfant.
Noului botezat i se da haine albe, semn al curateniei sufletesti. In trecut, aceste haine erau purtate mai multe zile de catre cei botezati.
Urmatoarea taina este cea a mirungerii, nu cu undelemn ci cu mir, sfintit de Patriarhul tarii in Joia Mare.
Se pune cruciulita la gatul celui botezat pentru a-l ajuta in lupta cu raul.
Se inconjura de trei ori masa in numele Sfintei Treimi. Cercul simbolizeaza legatura cu aceasta, care trebuie sa fie continua si unita.
Spalarea cu buretele este simbolul iertarii pacatelor, iar tunderea se face pentru a simboliza supunerea omului botezat legilor lui Dumnezeu.”