Oricat de grijulii suntem in ceea ce ii priveste, copiii sunt expusi la mici accidente. Este bine sa prevenim incidentele grave, dar daca totusi ele se intampla, trebuie sa fii pregatita sa intervii corect, in asa fel incat sa fii de ajutor si sa nu faci, din greseala, mai mult rau decat bine. Din articolul urmator poti afla ce trebuie sa faci in cateva situatii care il implica pe copilul tau: vanataile, juliturile, cucuiele, taieturile, intepaturile, arsurile si oparelile, insolatia, fracturile…
La joaca, in parc, copiii se lovesc, se impiedica sau cad, alegandu-se cu vanatai, julituri, zgarieturi, cucuie. Uneori, accidentele pot fi mai serioase de atat, ajungandu-se la fracturi. Nici in casa copiii nu sunt feriti de accidente, cele mai frecvente fiind reprezentate de arsuri si caderi de la inaltime. Iata cum trebuie sa intervii eficient in fiecare dintre aceste cazuri.
Ce poti face daca copilul si-a facut o vanataie?
Cand sunt mici vanataile sunt la ordinea zilei. Vanataile se formeaza atunci cand lovitura duce la spargerea unor mici vase de sange. Sangele din aceste vase fragile se raspandeste in tesutul din jur si formeaza vanataia, cu aspectul ei caracteristic, violaceu. Pe masura ce sangele dispare, culoarea vanataii se schimba, pana la completa disparitie.
Vanataile in sine nu sunt grave. Este insa neplacut atunci cand ele se formeaza in anumite zone mai sensibile. O vanataie mai mare la cap este bine cunoscutul cucui. In zona ochiului sau a buzelor, vanataile sunt mari si dureroase, deoarece sunt zone cu numeroase vase de sange.
Prima si cea mai la indemana masura pe care o poti lua este sa presezi cu mana zona lovita si sa pui pe ea ceva rece. Aceasta este o masura care se aplica in cazul loviturilor in zona capului sau a fetei, caci o vanataie pe mana sau picior este absolut obisnuita, copilul de cele mai multe ori nici nu mai tine minte cand a capatat-o. Presiunea pe zona lovita, ca si compresele reci sau gheata, determina vasoconstrictie rapida. Vasele de sange afectate se micsoreaza, si astfel cantitatea de sange care se raspandeste in tesuturi este limitata, deci vanataia va fi mai mica.
Ce poti face daca copilul si-a facut o julitura?
Juliturile erau numite, in copilaria noastra, semne de buna purtare. Ele se formeaza prin frecarea unei parti a corpului cu o suprafata aspra. Juliturile la nivelul genunchilor sau a antebratelor sunt de asemenea frecvente la copii. Desi sunt rani superficiale, este bine sa le acorzi atentie atunci cand se produc. Avand in vedere ca afara posibilitatile de igienizare a ranii sunt limitate, e bine sa torni apa curata pe rana si sa indepartezi resturile de pamant si praf. Daca julitura este mai serioasa, e recomandat sa cureti rana cu apa oxigenata, care va dezlipi mizeria de pe suprafata tesutului. Te poti ajuta de o bucatica de tifon steril pentru o curatare mai temeinica. Atentie, nu freca tifonul pe rana ci tamponeaz-o usor. Nu folosi vata deoarece aceasta se lipeste pe suprafata ranii. Dupa ce ai inlaturat mizeria, poti folosi rivanol sau betadina. Acestea dezinfecteaza si nici nu ustura. Juliturile se vindeca mai repede daca stau la aer, asa ca nu le bandaja.
Cucuiele sunt vanatai facute in urma unei lovituri la cap. In cazul oricarei lovituri la cap, copilul trebuie monitorizat cu atentie cateva zile. Daca este apatic sau somnolent sau, din contra, agitat, daca varsa sau daca are convulsii trebuie neaparat sa te prezinti la camera de garda a unui spital. Daca lovitura nu a fost puternica, aplicarea unei simple comprese cu apa rece va ajuta sa nu se formeze un cucui prea mare.
Taieturile si intepaturile este bine sa fie vazute de un cadru medical, care va efectua o toaleta mai riguroasa a plagii. De obicei acestea sunt destul de profunde si dificil de curatat.
Atentie la arsuri si opareli!
Arsurile sau oparelile sunt foarte periculoase la bebelusi si copii indiferent daca sunt produse de soare, foc sau lichide fierbinti (apa, supa, ulei incins). Arsurile de origine electrica sunt extrem de periculoase. In functie de gravitate arsurile pot fi:
- arsura de gradul 1, pielea se refaca in cateva zile, e cazul arsurilor solare
- arsura de gradul 2, pielea se reface dupa 10-12 zile fara cicatrice
- arsura de gradul 3, pielea se reface in 4-6 saptamani
- arsurile de gradul 4, pielea se reface intr-o perioada lunga de timp si necesita interventie chirurgicala
Daca la locul arsurii apare o besica nu trebuie sa te sperii deoarece acesta este modul in care organismul reactioneaza. Mergi la un servicu de urgenta cat mai curand deoarece in functie de gradul lor arsurile se pot infecta foarte usor. Arsurile se vindeca foarte usor daca sunt lasate la aer insa regulile de igiena sunt stricte. In multe cazuri de arsuri se recomanda tratament cu antibiotic pentru evitarea complicatiilor. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci in caz de arsura este tinerea partii afectate sub jet de apa rece minim 5-10 minute. Nu folosi nimic in afara de apa rece. Pentru refacere fara cicatrice se recomanda evitarea expunerii la soare a zonei respective si protejarea ei cu factor de protectie ridicat 50+.
Arsurile solare sunt mai degraba incomode decat neaparat grave. In general copiii sunt protejati de haine sau creme, iar la orele de pranz stau in casa sau la umbra. Daca totusi au fost expusi exagerat la soare, foloseste apa termala si creme hidratanta, reparatoare.
Insolatia poate fi foarte grava si la adult si cu atat mai mult la copil. In acest caz trebuie sa te prezinti la camera de garda sau sa soliciti o ambulanta.
Muscaturile de animale impun neaparat consultarea medicului. Pana cand ajungi la medic poti spala locul cu apa calduta si sapun. Rana se tamponeaza usor si se bandajeaza. In functie de animalul care a muscat, de zona in care e localizata muscatura, de gravitatea acesteia si de circumstantele in care s-a produs, medicul va opta pentru un anumit protocol de tratament, care include toaleta plagii, sutura acesteia, vaccinare antitetanica si/sau antirabica, dupa caz.
Piscaturile de insecte sunt in general inofensive. Totusi, ele pot produce reactii alergice exagerate sau chiar soc anafilactic. In cazul copiilor mici, atentia trebuie cu atat mai mult sporita, deoarece parintele nu stie inca daca cel mic are sau nu diverse alergii. Piscaturile de purici sau de tantari vor fi tratate local cu alcool mentolat, crema de apa sau chiar comprese cu apa rece, pentru a reduce mancarimea. Scarpinatul cu mainile murdare poate duce la suprainfectarea piscaturilor, de aceea e bine sa fii atenta la acest aspect.
Un caz particular este cel al capuselor, care pot fi purtatoare si pot transmite boli grave precum encefalita sau borelioza. In cazul in care gasesti o capusa pe corpul copilului, tine cont de faptul ca trebuie extrasa cat mai delicat. Strivirea acesteia sau sufocarea ei cu vaselina, spirt, petrol etc nu fac decat sa creasca riscul de contaminare. Exista instrumente speciale folosite pentru scoaterea capuselor. Daca nu ai sau nu stii sa folosesti corect asa ceva, apeleaza la ajutorul medicului. Oricum, medicul trebuie consultat, deoarece este posibil sa considere necesar sa iti administreze cateva zile de antibiotic.
Fracturile intra in categoria accidentelor grave. Daca cel mic acuza dureri intense dupa un impact puternic, trebuie sa apelezi la medic, care va determina daca e doar o intindere musculara, o contuzie, o luxatie, o entorsa sau o fractura. Du-l pe cel mic la spital in cel mai scurt timp. Intre timp, incearca sa imobilizezi zona afectata in pozitia cea mai putin dureroasa pentru copil.
Trusa de prim ajutor obligatorie in concediu cu copilul
Daca inainte sa ai un copil nu ai aveai o trusa de prim ajutor in casa acum e timpul sa mergi la farmacie si sa alcatuiesti una.
Din pacate, de multe ori accidente minore sau mai serioase se petrec in perioada concediilor. Daca ai un copil trebuie sa fii mereu prevazatoare si sa ai in bagaje o trusa de prim ajutor.
Ea trebuie sa contina un minimum necesar: plasturi de diferite dimensiuni, fasa, tifon, vata, leucoplast, spirt, apa oxigenata, rivanol sau betadina, smecta, saruri de rehidratare, debridat, un antibiotic cu spectru larg, un antihistaminic, antipiretice, supozitoare cu glicerina, foarfeca cu varful rotunjit, penseta pentru aschii, servetele antibacteriene. Este indicat sa te consulti cu medicul pediatru care te va ajuta sa completezi aceasta lista sumara in functie de istoricul medical al copilului si de specificul concediului ales.
Oricat de bine pregatita ai fi sa intervii, retine ca sa previi e mai usor decat sa tratezi !