Unul dintre principalele scopuri ale oricarui parinte este sa-si educe frumos copilul, sa-i incurajeze un comportament adecvat si sa reuseasca sa corecteze sau sa previna un comportament nedorit. O metoda rapida si care ne vine de multe ori la indemana este lauda: observam ca atunci cand laudam copiii ei se simt incurajati in ceea ce fac si astfel credem ca le vom mentine o atitudine potrivita.
Insa lauda, desi un instrument atat de facil si la indemana (sau poate chiar de aceea!) poate fi o metoda-capcana care pana la urma folosita in exces poate dauna. Sa nu uitam ca lauda face parte dintr-un sistem de recompense si ca orice facut in exces si fara discernamant poate avea efecte adverse.
De ce laudam copiii?
- Pentru ca ii apreciem sincer si spontan pentru ceva ce au facut
- Pentru ca vrem sa le intarim stima de sine, sa-i facem sa se simta valorosi si valorizati
- Pentru ca dorim prin lauda sa intarim un comportament care ne este pe plac si speram ca prin lauda ii vom motiva sa repete acel comportament.
Daca primele doua motivatii pentru care laudam copilul sunt firesti, cea de-a treia nu este decat un mod de manipulare. Desi pe moment lauda pare sa aiba un efect pozitiv, in timp urmarile vor fi negative astfel incat:
- Copilul va deveni dependent de laude si va fi foarte nesigur pe actiunile lui atunci cand acestea nu sunt urmate de lauda. Ei se vor obisnui sa astepte reactia noastra si sa se bazeze pe ea pentru a-si evalua comportamentul, nu vor reusi sa se auto-evalueze, sa emita singur judecati de valoare asupra propriilor fapte.
- Le rapeste copiilor motivatia intrinseca: atunci cand copiii sunt laudati pentru ca deseneaza, impart ceva cu alti copii, isi aranjeaza jucariile etc ei vor face in viitor aceste lucruri de dragul de a fi laudati din nou, nu pentru placerea in sine data de acele lucruri. Astfel ar putea ajunge la varsta scolara sa citeasca de dragul notelor, recompenselor materiale etc, fara sa prinda gustul lecturii in sine, sa citeasca de dragul de a citi sau sa invete de dragul cunoasterii.
- Lauda ar putea pune presiune pe copil. Fiindca orice copil e dornic de aprecierea adultului, un copil laudat des va simti mereu nevoia “sa se ridice la inaltimea asteptarilor parintilor” pentru a fi din nou laudat, astfel incat ar putea rata o sarcina tocmai din cauza stresului de a nu gresi si a pierde astfel aprecierea parintelui.
- Copilul isi poate pierde interesul pentru activitatile pentru care a fost laudat. Atunci cand lauda este in exces, cand este mereu prezenta in “peisajul cotidian”, copilul ar putea devein “imun” la aceasta si lauda nu va mai avea efectul scontat de parinti.
Este important sa laudam copiii!
In concluzie, este foarte important pentru noi, ca parinti, sa incercam sa incurajam comportamente acceptabile la copilul nostru, dar este important si modul in care o facem.
Noi trebuie sa cladim si sa crestem stima de sine a copilului dar si sa-i incurajam un comportament altruist si o motivatie intrinseca.
Nu inseamna ca trebuie sa renuntam total la laude, sa nu laudam copilul niciodata, sa mergem pe o atitudine critica fata de copil, in niciun caz! Orice copil are nevoie de incurajari, de lauda, de intarirea sentimentului ca a facut ceva bine, doar ca nu trebuie sa folosim lauda in exces in scopuri…prea putin nobile, cum ar fi propriul nostru interes de a manipula copilul sa faca ce ne dorim noi.