Sindromul ovarului polichistic este una din cauzele frecvente de infertilitate de origine hormonala intalnita in randul femeilor tinere care interfereaza cu ovulatia normala. Se pare ca sindromul ovarului polichistic afecteaza pana la 10% dintre femeile intre 15 si 45 de ani.
Simptomele sindromului ovarului polichistic
Primele simptome ale ovarului polichistic apar odata cu primele menstruatii. Exista insa cazuri in care sindromul ovarului polichistic apare ulterior, spre exemplu in cazul unui castig ponderal accentuat. Simptomele variaza de la persoana la persoana, insa cel mai caracteristic semn este reprezentat de dereglari ale ciclului menstrual, cum sunt un ciclu mai lung de 35 de zile, mai putin de 8 menstruatii pe an, absenta menstruatiei timp de 4 luni consecutiv si sangerari menstruale prelungite.
Sindromul ovarului polichistic nu afecteaza sau ingreuneaza doar conceptia ci poate fi o cauza pentru alte probleme de sanatate in randul femeilor (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, nivel crescut al glicemiei, rezistenta la insulina, grasimea abdominala in exces).
Analizele de laborator recomandate de medic vor releva un exces de hormoni androgeni. Hormonii masculini in cantitate crescuta duc la aparitia unor simptome secundare, cum este hirsutismul, acneea sau caderea parului.
Examenul ecografic va evidentia prezenta a numeroase chisturi la nivelul ovarului, care apare marit in volum. Insa nu toate chisturile ovariene sunt legate de sindromul ovarului polichistic, asadar diagnosticul de certitudine se pune doar daca toate cele trei categorii de simptome sunt prezente. Este important sa apelezi la medic daca ai menstruatii neregulate si un exces de par facial sau corporal, deoarece tratamentul instituit la timp reduce riscul complicatiilor de tipul diabetului, a hipertensiunii arteriale sau a bolilor cardiace.
Tratamentul impotriva sindromului ovarului polichistic actioneaza in mai multe directii.
Astfel, medicul va incerca sa determine reglarea menstruatiei. In acest scop iti va prescrie anticonceptionale cu dozaj minim de hormoni, ce contin o combinatie de estrogen si progesteron sintetic. Astfel, organismul va lua o pauza de la bombardamentul continuu cu estrogeni la care este supus. In plus, acest tratament reduce riscul de cancer uterin si reduce volumul de sange pierdut in timpul menstruatiilor. O alternativa la acest tratament o reprezinta administrarea de progesteron 10-14 zile pe luna, insa acest tratament nu reduce cantitatea de hormoni androgeni din organism.
In plus, medicul iti poate prescrie un medicament administrat bolnavilor de diabet de tip 2, care iti va reduce nivelul de insulina. Efectul scaderii nivelului de insulina consta in stimularea ovulatiei. In cazul in care iti doresti un copil, medicul iti va prescrie medicamente care sa stimuleze ovulatia.
Efectele secundare ale excesului de hormoni androgeni pot fi contracarate cu medicatie. Exista insa schimbari in stilul de viata care te pot ajuta sa contracarezi efectele sindromului ovarului polichistic si sa ramai insarcinata. Este foarte important sa te mentii la greutatea optima si sa ai in vedere modificari in dieta, scazand cantitatea de carbohidrati pe care o consumi. Exercitiul fizic te va ajuta de asemenea sa ramai in forma, iar efectele sale asupra psihicului sunt deja recunoscute.