Epiziotomia la nastere este o procedura de rutina in multe spitale si consta intr-o taietura practicata in zona dintre vagin si anus pentru ca bebelusul sa aiba mai mult spatiu cand este pe cale sa se nasca.
Pentru o nastere fara probleme deschizatura vaginului trebuie sa se mareasca suficient de mult pentru a permite trecerea copilului fara rupturi si fara a fi necesara epiziotomia.
Pentru a nu fi luata prin surprindere in timpul nasterii, discuta din timp acest aspect cu medicul care iti urmareste sarcina. Intreaba-l daca practica epiziotomie de rutina sau cat de des este necesara aceasta procedura.
Cand este necesara epiziotomia?
O ruptura mica este mai putin dureroasa si se vindeca usor comparativ cu o epiziotomie. Epiziotomia se practica de cele mai multe ori pentru a usura nasterea si pentru a preveni o ruptura mare a perineului care s-ar vindeca mai greu.
Desi ea se practica in majoritatea cazurilor, epiziotomia este necesara doar in cateva situatii:
- Pentru a scurta perioada de impingere;
- Daca perineul nu s-a intins suficient de mult in perioada de impingere;
- Daca mama sau copilul au o problema medicala si nu pot face fata unui travaliu lung
- Pentru protejarea craniului copilului;
- Daca copilul este in suferinta fetala;
- Pentru evitarea unei rupturi;
- Pentru evitarea folosirii forcepsului;
- Atunci cand este vorba de un copil mare.
In cazul in care nu ti s-a facut deja o anestezie partiala, doctorul iti poate administra un anestezic local in zona perinuelui, inainte de efectuarea epiziotomiei, pentru a evita durerile din timpul coaserii.
Se pot practica doua tipuri de incizii:
- Incizia mediana care se face drept, din spate catre rect;
- Incizia mediano-laterala care se face oblic fata de rect;
Cel mai des folosita este incizia medioano-laterala deoarece prezinta mai putine riscuri, principalul fiind acela ca se evita o ruptura pana la rect.
In cat timp se vindeca epiziotomia dupa nastere?
In general o epiziotomie se vindeca dupa 2 saptamani de la nastere.
In timp ce unele femei simt dupa o epiziotomie doar un usor disconfort, in cazul altora revenirea este foarte neplacuta, existand situatii in care proaspata mamica nu poate sa stea in sezut timp de 1-2 saptamani.
Dupa o epiziotomie, atunci cand vei urina este posibil sa simti usturimi din cauza urinii care atinge zona. Si contactul sexual dupa o epiziotomie, chiar si dupa cateva saptamani poate fi neplacut.
Copcile de la epiziotomie sau dupa o ruptura nu se scot, folosindu-se de obicei fire resorbabile in cateva saptamani. Este esential sa mentii zona genitala foarte curata pentru a preveni eventualele infectii. Dupa ce mergi la toaleta spala-te de fiecare data cu apa calduta si sapun delicat pentru zona intima. Apoi sterge-te prin tamponare si nu frecare. Evita stergerea cu prosopul sau schimba-l des. Folosirea servetelelor uscate din gama soft, fara parfum este mai igienica.
La ce sa fii atenta daca ti se practica epiziotomie?
Uneori dupa coasere suturile epiziotomiei se pot infecta in ciuda celei mai drastice igiene si in consecinta va exista un disconfort. Daca zona dintre vagin si anus devine rosie, dureroasa, umflata si emana un miros neplacut, anunta doctorul de indata. O infectie la locul epiziotomiei poate lungi mai mult vindecarea.
Epiziotomia poate fi prevenita?
Masajul zonei dintre vagin si anus in ultimele 5-6 saptamani de sarcina face ca tesuturile din zona respectiva sa devina mai elastice, ceea ce inseamna in unele cazuri ca sansele in timul nasterii ca perineul sa se intinda suficient de mult si epizotomia sa fie evitata sunt mai mari.
Roaga medicul care iti urmareste sarcina sa-ti dea instructiuni legate de efectuarea masajul perineal. Fiind o metoda neconventionala, nu este agreata de toti specialistii.
Adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate in timpul sarcinii favorizeaza sanatatea tesuturilor si te poate ajuta sa previi o epiziotomie sau o ruptura.
Si exercitiile Kegel practicate pe o perioada cat mai lunga in timpul sarcinii, timp de 5 minute pe zi, pot ajuta la prevenirea unei epiziotomii.
Te-ar mai putea interesa:
Cum iti dai seama ca a inceput travaliul?
Importanta relaxarii in timpul travaliului
Inducerea travaliului
Care sunt etapele nasterii naturale
Voi suporta durerea nasterii ?
La ce sa te astepti dupa nastere?
Despre alaptare
10 sfaturi pentru ca alaptarea sa fie mai usoara la inceput
Ce reprezinta scorul Apgar?
Ghidul legislativ al gravidei