In timpul sarcinii vei experimenta mai multe tipuri de contractii. Indiferent de tip, contractiile sunt involuntare si nu le poti controla, la fel cum nu poti controla digestia. Mai important este sa te mentii relaxata.
In timpul unei contractii se evidentiaza trei stari: faza ascendenta, de varf si faza descendenta. Contractiile pot fi intermitente si pot varia de la un usor disconfort la durere intensa.
Contractiile Braxton Hicks sau contractiile false, dupa numele doctorului care le-a identificat, sunt nedureroase si le vei simti ca pe o contractare sau intarire a uterului pentru o durata de 1-2 minute. Aceste contractii pregatesc uterul pentru nastere si desi ele incep sa se produca destul de devreme, le vei simti abia in trimestrul al II-lea sau al III-lea. In ultimele 6-8 saptamani de sarcina contractiile Braxton-Hicks se intensifica.
Contractiile de pretravaliu se fac simtite in ultimele saptamani de sarcina si au o frecventa si o intensitate mai mari decat contractiile Braxton-Hicks. Acestea pot fi simtite ca neplacute spre deosebire de primele si au rolul de a pregati partea inferioara a colului pentru nastere.
Contractiile regulate se produc din 5 in 5 minute si e caracterizeaza prin frecventa si intensitate in crestere. Acestea anunta momentul nasterii si conduc la iesirea completa a copilului, dilatand colul uterin pana la diametrul de aproximativ 10 cm.
Contractiile neregulate sunt un indiciu de travaliu fals. Se produc la interval diferite de timp si inceteaza sau isi reduc intensitatea odata cu schimbarea pozitiei. Aceste contractii nu produc nicio modificare la nivelul colului uterin.
Pentru a nu fi surprinsa, trebuie sa stii ca aceste contractii continua si dupa nastere.
Contractiile post-partum au o intensitate similara cu contractiile regulate din faza expulziva, insa sunt nedureroase. Acestea ajuta uterul sa se retraga si sa elimine continutul ramas dupa nastere.
Contractiile de lauzie au o frecventa si intensitate descrescatoare. Ele pot fi dureroase mai ales daca ai mai nascut inainte. Aceste contractii pot avea loc in timpul alaptarii.
Te-ar mai putea interesa:
Care sunt semnele ce prevestesc nasterea ?
Voi suporta durerea nasterii ?
La ce sa te astepti dupa nastere ?