Exista pozitii indicate pentru somnul nou-nascutului, dar si pozitii absolut interzise daca supravegherea permanenta a unui adult nu este posibila. Imediat dupa nastere, bebelusii dorm aproape tot timpul. Pe parcursul primelor 3 luni de viata, somnul reprezinta cea mai de durata activitate pe care o face nou-nascutul. Tot aceasta perioada este insa si cea mai riscanta din punctul de vedere al sindromului mortii subite a sugarului. Asadar parintii trebuie sa acorde o atentie speciala acestui aspect.
Este atat de importanta pozitia de somn a celui mic?
Raspunsul unanim dat de medici este ca da. Intr-o perioada, mamicile erau sfatuite sa isi culce bebelusii pe burtica, pentru ca acestia sa nu se inece cu laptele pe care l-ar fi regurgitat in somn. Cand s-a renuntat insa la aceasta recomandare si s-a optat pentru culcarea nou-nascutului cu fata in sus, s-a constata ca incidenta cazurilor de moarte subita a nou-nascutului a scazut dramatic. Asadar, pozitia de somn chiar conteaza! CITEȘTE ȘI: Ce trebuie sa stii despre sindromul mortii subite la sugari
In ce pozitii ar trebui sa doarma bebelusii?
La acest capitol inca exista loc de dezbatere. In timp ce neonatologia vestica afirma raspicat ca toti bebelusii ar trebui sa doarma culcati pe spate, parerile medicilor din Romania sunt oarecum impartite. In unele maternitati bebelusii sunt culcati pe o parte, sprijiniti in spate si in fata cu cate un mic prosop sau o pelinca din bumbac rulata, care sa ii impiedica sa se intoarca.
Care sunt cele mai frecvent intalnite pozitii de somn la bebelusii nou-nascuti?
Pozitia fetala este cea mai frecvent intalnita la bebelusi.
Se spune ca nou-nascutii care prefera sa doarma astfel au o fire sensibila.
Alti bebelusi prefera sa doarma cu corpul intins, cu manutele intinse pe langa corp.
Alta pozitie des intalnita la nou-nascuti este cea pe o parte, cu amandoua manutele intinse catre in fata.
Bebelusii pot dormi pe spate, cu manutele intinse in lateral sau in sus, pozitie care ii face sa semene cu o simpatica steluta de mare. Daca au de ales insa, nou-nascutii prefera, fara exceptie, sa doarma pe burtica, in pozitie fetala, pe burtica mamei sau a taticului lor.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Cum te asiguri ca bebelusul este in siguranta in timpul somnului?
Pana cand bebelusul incepe sa se intoarca singur de pe o parte pe cealalta, sau de pe burta pe spate, trebuie sa acorzi o atentie sporita felului in care il culci, pentru a fi sigura ca cel mic este in siguranta.
Cea mai sigura pozitie de somn pentru nou nascuti este cea pe spate.
Bebelusii trebuie sa doarma pe o suprafata plana, rigida, nicidecum pe saltele moi sau perne.
Patutul bebelusului trebuie sa fie in incaperea in care dormi si tu, macar pentru primele luni.
Iti va fi si tie mai usor sa raspunzi chemarilor din timpul noptii, iar el va fi supravegheat mereu.
Nu aseza in patul nou nascutului niciun fel de paturici, pernute, jucarii de plus, alte obiecte moi pe care cel mic le-ar putea trage peste fata. Tine minte ca supraincalzirea este de asemenea un pericol demn de luat in seama cand vorbim despre nou nascuti! Este absolut interzis fumatul in prezenta bebelusului!
Ce ma fac !? Il culc pe spate, il gasesc pe burtica!
Daca bebelusul este capabil sa se intoarca singur in timpul somnului, lasa-l sa o faca! Nu strica somnul unui bebelus intorcandu-l pe spate, daca el stie deja sa se rasuceasca. Ramane insa valabila pecizarea ca cel mic nu trebuie sa aiba la indemana paturele, perne, jucarii de plus, sau alte textile. Locul lor nu este in patul bebelusului!
CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
Care este pozitia de somn preferata a bebelusului tau?
Pe la ce varsta a inceput sa isi schimbe singur pozitia de somn, si care a devenit favorita sa odata ce a invatat sa se rasuceasca?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.