Ghid pentru mamici moderne: descopera cum sa eviti greselile comune si sa ai o experienta de maternitate mai linistita. Sa fii mama in aceasti ani este mai usor din anumite puncte de vedere, dar din altele, provocarea este mai mare. Iata o lista de greseli pe care mamele moderne le fac si pe care NU vrei sa le repeti.
Mamele moderne nu au incredere in propriul corp!
Desi sarcina este o stare fiziologica normala, unii medici profita de constiinciozitatea viitoarelor mamici si le recomanda analize peste analize, care nu sunt neaparat necesare in cazul unei mame tinere si sanatoase, care nu a avut niciodata niciun fel de problema. Neincrederea in propriul corp este motivul pentru care sunt tentate sa faca o lista nesfarsita de analize in perioada sarcinii. Tot acesta este motivul pentru care mamele moderne se tem de nasterea naturala si fac tot posibilul sa o evite, cerand cezariana. Neincrederea in propriul organism si in faptul ca Natura a avut grija ca specia noastra sa supravietuiasca mii de ani duce de asemenea la esecul in alaptare. Mamele sunt convinse ca „nu au lapte” si ca deci nu vor putea sa isi hraneasca puii, asa ca renunta din start.
Citește pe larg despre: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească?
Mamelor moderne le pasa de gura lumii.
Iar gura lumii, dupa cum stii, nimic n-o inchide. Problema este ca incercand sa le faci pe plac celor din jur, uiti ca de fapt tu esti singura responsabila de binele copilului tau. Nici una dintre persoanele care iti recomanda sa il lasi sa planga singur pana adoarme, nu se va simti vinovata daca tu decizi sa faci asta, si nu se va intreba peste ani daca nu cumva asta a fost o greseala. Si oricat ai vrea si ai incerca, oricum nu vei reusi sa ii multumesti pe toti. De aceea ar fi bine sa lasi „gura lumii, sloboda” si sa pui pe primul loc binele copilului si al tau. CITEȘTE ȘI: 10 Sfaturi de la binevoitori pe care să nu le asculți niciodată
Mamele moderne se bazeaza prea mult pe tehnologie.
Daca scutecele de unica folosinta (sau scutecele textile) sunt o inventie minunata, care ne salveaza de la orele de spalat si fiert pelinci pe care le-au trait mamele noastre, multe alte minuni ale lumii moderne sunt niste inventii pe jumatate triste, care uneori ne indeparteaza de copiii nostri. Caruselele care ar trebui sa ii tina ocupati (si singuri) in patuturi, marsupii neergonomice, balansoare cu miscare si vibratii care ar trebui sa ii pacaleasca ca sunt in bratele mamei, premergatoare si o suta de alte inventii de genul asta, care sa ne faca viata mai usoara cica, indepartandu-ne insa de copiii nostri. Inclusiv banala suzeta ar putea fi trecuta pe aceasta lista a pacalelilor care nu fac altceva decat sa incerce sa substituie ceea ce nu poate fi substituit: mama. CITEȘTE ȘI: Interferează suzeta cu alăptarea?
Spre deosebire de vremurile nu foarte indepartate, cand bebelusii erau crescuti de catre familia extinsa, iar in apropierea mamicii se aflau mai mereu o mama, o soacra, o sora sau o cumnata, care sa preia partial treburile casnice, mama de azi este de cele mai multe ori singura cu bebelusul, obosita, stresata si cu un milion de treburi pe cap. Insa bebelusului ii „sade” mult mai bine in scoica auto, in wrap sau in balansoar in bucatarie, unde se afla in prezenta mamei care ii poate vorbi si canta, decat singurel in patut sau in tarc.
CITEȘTE ȘI: 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Mamele moderne nu au incredere in copiii lor.
Inainte sa fie scrise zecile de tratate despre cum se cresc copiii, mamelor nu le spunea nimeni cat ar trebui sa ia in greutate copilul lor in fiecare luna, sau alte detalii de acest gen. Nu erau invatate sa alapteze la program ca sa „nu se amestece laptele”, nu li se spunea sa nu isi ia copiii in brate ca sa nu ii invete razgaiati. Asadar, ascultandu-si copilul si raspunzand nevoilor lui, mamele alaptau atunci cand bebe le cerea asta, isi purtau bebelusii pentru ca lasarea lor singuri ar fi insemnat moarte sigura.
CITEȘTE ȘI: Al 4-lea trimestru de sarcină
Acum, mamele sunt bombardate cu un volum urias de informatii contradictorii, din partea mai multor tabere care au, fiecare, propriile argumente, astfel incat ele se vad presate sa decida constient un stil de crestere a copilului si sa il sustina in fata opiniei publice care, mereu stie mai bine. Faptul ca in prezent ai de unde sa te informezi este minunat. Mai putin grozav este faptul ca nu toate sursele sunt de incredere, asa ca este important ca mamicile sa acorde o atentie deosebita atat informatiei, cat si sursei din care provine. Si astfel ajungem la punctul urmator. Citește pe larg despre: Obiceiuri sănătoase din primele săptămâni de viață ale bebelușului
Mamele moderne se bazeaza prea mult pe internet.
Internetul este o sursa nesfarsita de informatie. Problema este ca informatia prezentata pe internet este amestecata si nu mereu corecta. De multe ori, mamelor le vine greu sa discearna intre ceea ce este corect medical si ceea ce este doar un zvon sau o superstitie. In plus, daca mamica de acum 10 ani schimba impresii despre cresterea copilului cu alte 3-4 mamici in parc, acum are ocazia, prin intermediul grupurilor, sa citeasca experientele si opiniile a zeci sau sute de alte mame.
Desigur, cand nu ai mai dormit mai mult de 2 ore legate pe noapte de mai bine de un an de zile, tentatia sa aplici diverse metode care au functionat la altii este mare. Acelasi este si cazul diverselor tratamente alopate sau naturiste. Aceste initiative pot avea consecinte serioase pentru copil si este pacat ca atatea mamici le dau curs. Mai ales cand vine vorba despre probleme de sanatate, subliniem iar si iar faptul ca nu exista boli ci mai degraba bolnavi si ca mai ales in cazul bebelusilor si al copiilor mici, este ESENTIALA consultarea medicului pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament. Tot medicul este in masura sa iti spuna daca diverse ceaiuri, creme, tratamente alternative sunt sau nu sigure si pentru copilul tau.
Tu ce greseli ale mamicii moderne ai fost ispitita sa faci?
CITEȘTE ȘI: Medicamente administrate copilului fara sfatul medicului | La ce riscuri il supui cand practici automedicatia?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.