Cand se introduce quinoa in alimentatia bebelusului?

Quinoa ar putea fi introdusa in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni sau mai devreme fiind foarte bine tolerata. Quinoa este o semi-cereala foarte apreciata pentru valorea sa nutritionala. Este foarte bogata in proteine vegetale (aminoacizi esentiali) care se digera mai usor decat cele proteinele animale si nu are aproape deloc grasime.  

Quinoa contine de 2 ori mai multe proteine vegetale decat orezul, insa mai putin amidon ceea ce o face sa fie lipicioasa dupa fierbere. Este de asemenea o sursa buna de acid folic si vitamina B3 si B9, si de minerale precum:potasiu, magneziu, fosfor, fier si zinc.

Cu un continut ridicat in calciu quinoa este potrivita in dietele pentru intoleranta la lactoza precum si in dietele pentru boala celiaca fiind lipsita de gluten. 

Cum se pregateste quinoa pentru bebelusi?

Quinoa poate fi o alternativa la orez. Mancarea pe baza de quinoa are un gust bun asemantor miezului de nuca. Quinoa se pregateste prin fierbere asemeni orezului in proportie de 1 la 2 sau 2,5 parti (quinoa/apa). Inainte este necesar sa fie spalata in sita sub jet de apa. Dupa fierbere isi va mari volumul de pana la 4 ori.

De asemenea quinoa poate fi utilizata in multe feluri de mancare, precum orezul, recomandabil in asociere cu multe legume. Faina de quinoa poate inlocui cu succes si faina de grau la prepararea dulciurilor in casa. 

Retete pentru bebelusi care contin quinoa:

Crema de quinoa si avocado
Chiftelute de quinoa
Dovlecei umpluti cu legume si quinoa

Recomandari - Asocieri corecte:

Quinoa  se asociaza bine cu alte cereale, legume, iaurt. La micul dejun quinoa fiarta poate fi adaugata in iaurt, salate, lapte alaturi de fructe uscate sau alte cereale.  

Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:

Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa