ovazul la bebelusiCand se introduc cerealele pe baza de ovaz la bebelusi?

Ovazul contine o cantitate redusa de gluten si din acest motiv nu prezinta riscuri alergenice atat de ridicate precum graul, astfel ca se poate introduce chiar mai devreme de varsta de 8 luni in alimentatia copilului. Intreaba pediatrul care urmareste evolutia lunara a copilului tau cand este momentul cel mai potrivit sa introduci acest aliment.

Glutenul din cereale este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten.

O parte din pediatri  recomanda sa se astepte pana ce bebelusul va implini varsta de 1 an inainte de a introduce cerealele cu gluten, mai ales daca in familie aveti cazuri cu alergie la gluten.

Pana la varsta de 1 an este recomandat sa alegi cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu fier, deoarece sunt mai usor digerabile. Evita-le pe cele cu adaos de zahar. Cerealele integrale la aceasta varsta ar putea intampina dificultati la digestie si ar putea provoca unele probleme, cum ar fi flatulenta.

Ovazul este o sursa buna fibre solubile si insolubile, calciu,mangan, zinc, seleniu, viamina E, vitaminele B si proteine vegetale. In 100  grame de  ovaz sunt 2 g de fibre, ceva mai mult de 10 % din DZR. Faina de ovaz este un inlocuitor excelent al fainei de grau, mai ales in retetele de biscuiti si prajituri. 

Cum se ofera cerealele pe baza de ovaz la bebelusi?

Ovazul se numara deseori printe cerealele din compozitia cutiilor pentru bebelusi, acestea fiind o alegere potrivita la inceputul diversificarii. Se pot prepara cu apa sau cu lapte. Exista si cereale pentru bebelusi care nu contin lapte si le-ai putea pregati doar cu apa.

Cand copilul este mai mare poti prepara un terci din fulgi de ovaz sau pulbebe de ovaz. La o cana de fulgi de ovaz se pune o cana de apa si se lasa la fiert cateva minute, pana cand capata un aspect de terci.

Poti cumpara pulbere de ovaz sau poti face singura acasa punand  fulgii de ovaz in blender. La o cana de pulbere se pune o cana si jumate de apa la fiert, insa va trebui sa mesteci incontinuu deoarece se pot forma cocoloase. 

Asocieri corecte ale ovazului cu alte alimente:

Ovazul  se asociaza bine cu alte cereale, cu legume, cu fructe sau cu iaurt. 

Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:

Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul

Incearca si Biscuiti deliciosi pentru bebe cu faina de ovaz.