Cand se introduc cerealele pe baza de secara in alimentatia bebelusului?

Ca si celelalte cereale cu gluten, secara se recomanda a se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni sau chiar mai tarziu datorita  glutenului, unul din alergenii cei mai raspanditi, care irita peretii intestinului si poate provoca boala celiaca sau intoleranta la gluten. Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. Unii pediatri  recomanda sa astepti pana ce bebelusul va implini varsta de 1 an inainte de a introduce cerealele cu gluten, mai ales daca aveti in familie cazuri cu alergie la gluten.

Pana la varsta de 1 an este recomandat sa se ofere cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu fier, deoarece sunt mai usor digerabile. Evita-le pe cele cu adaos de zahar. Cerealele integrale la aceasta varsta ar putea intampina dificultati la digestie si ar putea provoca unele probleme, cum ar fi flatulenta.

Secara este o sursa buna de fibre solubile si insolubile. In 100 grame de faina de secara se regasesc 6 grame de fibre.  Principalele minerale continute in secara sunt potasiu, magneziu, fosfor si calciu. Contine majoritatea vitaminelor B, in special vitamina B3 si vitamina E.

Faina de secara pastreaza o cantitate mare de substante nutritive dupa macinare spre deosebire de faina de grau.

Cum se ofera cerealele pe baza de secara la bebelusi?

la bebelusi trecuti de varsta de 8 luni se pot oferi varinate de 6-8 cereale care se prepara cu lapte sau apa. Cand bebelusul a inceput deja sa mestece ii poti oferi miez de paine.

O alternativa buna pentru toata familia  la painea din comert este painea facuta in casa. Investeste intr-un cuptor de facut paine in casa, il poti alege pe cel cu cuva de cea mai mica marime. Adauga la retetele de paine si faina de secara.

Painea integrala contine de 2 ori mai multe fibre decat cea alba. Un  sortiment de paine potrivit  pentru copii este painea graham.

Asocieri corecte ale secarei cu alte alimente:

Secara se asociaza bine cu alte cereale si cu majoritatea  legumelor.

Afla cand se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:

Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul