pastele la bebelusi si copii miciCand se introduc pastele in alimentatia bebelusului?

Pastele sunt de cele mai multe ori pe baza de grau sau orez  si ar putea  fi introduse  in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni. Majoritatea copiilor adora pastele fainoase, unii avand preferinta pentru anumite forme.

Graul este o sursa buna de fier, vitaminele B si vitamina E. Pastele sunt deseori imbogatite cu vitamine si minerale. Soiurile de grau spelta si kamut sunt mai putin alergene decat graul obisnuit si mai nutritive, continand mai multe lipide, proteine, vitamine si minerale. Kamutul este stamosul graului dur si nu a suferit nici o modificare genetica. Are boabele mai mari si este cultivat in agricultura ecologica.  Acesta contine cu 30 % mai multe proteine vegetale decat graul obisnuit.

Cu toate acestea nu trebuie grabita introducerea cerealelor care contin gluten. Glutenul din grau este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. Unii pediatri  recomanda sa se astepte pana ce bebelusul va implini varsta de 1 an inainte de a introduce cerealele cu gluten, mai ales daca aveti in familie cazuri cu alergie la gluten.

Cum sa pregatesti paste bebelusului?

Alege paste de marime mica, speciale pentru copii si respecta timpul de fierbere mentionat pe ambalaj. Serveste-le alaturi de sos de rosii sau cu piureuri de legume pe placul bebelusului.

Reteta pe baza de paste, ou si branza de vaci este pe placul multor bebelusi. Adauga oul intreg, cu tot cu albus doar dupa varsta de 1 an. Ai putea adauga paste in supele si ciorbele pe care i le pregatesti bebelusului. Dezavantajul consta in faptul ca mancarurile cu adaosuri de fainoase, cartofi fermenteaza mai repede si este recomandat sa fie consumate in aceeasi zi sau in maxim 24 de ore.

Pastele  se asociaza bine cu ou, branza, legume precum: rosiile, fasolea verde, mazarea, broccoli, ceapa, verdeturi.

Descopera retete pentru bebelusi testate de mamici odata cu inceperea diversificarii alimentatiei

Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:

Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa