cereale cu gluten pentru bebelusiCand se introduc cerealele pe baza de grau la bebelusi?

Graul face parte din categoria cerealelor cu gluten, alaturi de secara, orz, ovaz, si ar putea fi introdus in alimentatia bebelusului dupa varsta de 8 luni. In unele cazuri se recomanda introducerea cerealelor cu gluten, deci si a graului dupa varsta de 1 an mai ales in cazuri cu istoric de alergii.

Glutenul din grau este unul din alergenii cei mai raspanditi, iritand peretii intestinului si provocand boala celiaca (intoleranta la gluten). Odata declansata aceasta sensibilitate va fi necesar sa se elimine din alimentatie toate alimentele ce contin faina provenita din cereale cu gluten. 

Pana la varsta de 1 an este recomandat sa alegi cereale speciale pentru bebelusi, imbogatite cu fier, deoarece sunt mai usor digerabile. Evita-le pe cele cu adaos de zahar. Cerealele integrale la aceasta varsta ar putea intampina dificultati la digestie si ar putea provoca unele probleme, cum ar fi flatulenta.

Graul este o sursa buna de fier, vitaminele B si vitamina E. O lingura de germeni de grau furnizeaza 4 g de proteine, 20% de vitamina E, 20% de acid folic, 10 % de vitamina B1 si 6% de fier din DZR pentru un adult.

Soiurile de grau spelta si kamut sunt mai putin alergene decat graul obisnuit si mai nutritive, continand mai multe lipide, proteine, vitamine si minerale. Kamutul este stramosul graului dur si nu a suferit nici o modificare genetica. Are boabele mai mari si este cultivat in agricultura ecologica.  Acesta contine cu 30 % mai multe proteine vegetale decat graul obisnuit.

Cum se pregatesc cerealele pe baza de grau pentru bebelusi?

De cele mai multe ori variantele de cereale cu gluten pentru bebelusi sunt formate din mixuri de mai multe fainuri. Pe cat posibil, se va incerca introducerea individuala a cerealelor inainte de a oferi amestecuri de 6-8 cereale la un loc. Cand bebelusul a inceput deja sa mestece ii poti oferi miez de paine. O alternativa buna pentru toata familia la painea din comert este painea facuta in casa. Investeste intr-un cuptor de facut paine in casa, il poti alege pe cel cu cuva de cea mai mica marime. 

Painea integrala contine de 2 ori mai multe fibre decat cea alba. Un  sortiment de paine potrivit  pentru copii este painea graham.

Sticks-urile si covrigeii sunt produse de patiserie, avand multe grasimi (de cele mai multe ori margarina, apoi ulei) sau fiind chiar prajite in ulei. Inlocuieste aceste alimente sarace in substante nutritive  cu biscuiti facuti in casa din faina de grau spelta sau kamut, unt si stafide. Graul spelta are un gust deosebit, amintind de cel de nuca.

Asocieri corecte ale graului cu alte alimente:

Graul se asociaza bine cu alte cereale si cu majoritatea  legumelor si verdeturilor. 

Afla cum se introduc in alimentatia bebelusului si celelalte cereale:

Orezul Graul Ovazul Orzul Secara Porumbul Pastele Quinoa Meiul