Ca viitoare mamica te bucuri din plin de sarcina ta, dar parca abia astepti sa il cunosti pe noul membru al familiei. Te gandesti de pe acum cate lucruri veti putea face impreuna, cum ii vei canta sau ii vei citi povesti seara, inainte de culcare. Dar faptul ca bebelusul se afla in burtica nu ar trebui sa te impiedice sa ii vorbesti si sa ii canti inca din timpul sarcinii. Ai fi surprinsa de beneficiile pe care le poate avea comunicarea timpurie cu bebe!
Dupa cum probabil ai aflat deja, bebelusul se dezvolta surprinzator de repede atunci cand se afla in burtica ta. Aflat intr-un mediu protejat, ai putea crede ca el nu simte prea tare ceea ce se intampla in afara burticii, dar cel mic traieste o multime de senzatii si se bucura fara probleme de sunetele care ajung la el.
Vei observa in timp cum isi exprima, in felul lui, preferintele pentru un anumit tip de muzica sau pentru vocea ta. Asa ca nu ezita sa ii vorbesti cat mai mult atunci cand este in burtica.
Cand ar trebui sa incepi sa ii vorbesti
Bebelusul tau poate incepe sa perceapa zgomote, voci sau muzica in jurul celei de-a 23-a saptamani de sarcina. Ai putea sa incepi sa iti dai seama cand se fereste, la auzul unor zgomote bruste sau puternice. Oricum lumea lui este plina de zgomotele care ii sunt specifice, cum ar fi bataia inimii mamei, ritmul respiratiei acesteia si sangele care este pompat prin corp.
Toate aceste lucruri sunt perfect normale si fac parte din dezvoltarea copilului tau. Cu toate ca dureaza pana cand bebelusul din burtica poate auzi voci, asta nu inseamna ca tu nu ii poti vorbi si inainte de acest moment.
Incercarea de a comunica cu propriul tau copil te va face sa te simti mult mai apropiata de el si te va ajuta sa constientizezi ca ai o alta persoana care creste in interiorul tau! Deci fa asa cum simti si incepe cat mai devreme sa ii canti si sa ii spui vorbe de alint.
Este util sa vorbesti cu bebelusul in sarcina?
Cu ajutorul unui numar din ce in ce mai mare de studii, incepem sa ne dam seama ca bebelusii pot beneficia de faptul ca mamica si, de ce nu, si taticul isi iau din timp pentru a-i vorbi.
In afara de faptul ca bebe se poate familiariza cu vocea parintilor sai si se poate calma atunci cand o aude, comunicarea cu bebe in timpul sarcinii poate fi si o oportunitate unica de invatare.
Se pare ca, dupa ce se naste, bebelusul tine minte zgomote cu care s-a familiarizat si chiar gusturi care au ajuns la el prin intermediul lichidului amniotic.
Un studiu recent al Universitatii din Helsinki a aratat faptul ca atunci cand bebelusii aud un cuvant in burtica (care fusese inventat de cercetatori pentru a putea controla de cate ori bebelusul era expus la el) au capacitatea de a-l recunoaste atunci cand se nasc. Acest tip de invatare l-ar putea ajuta pe cel mic sa dezvolte abilitati un pic mai bune legate de limbaj, mai tarziu in viata.
Cat de mult ar trebui sa vorbesc cu bebe?
Cu toate ca ai putea fi incantata de ideea ca bebelusul tau va deveni mai inteligent daca ii vorbesti din sarcina, nu este cazul sa exagerezi!
Capacitatea unui bebe de a invata este totusi limitata atunci cand se afla in burtica si este mai bine sa procedezi asa cum iti vine natural.
Daca simti nevoia sa ii vorbesti mai des sau mai rar, procedeaza in asa fel incat tu sa te simti relaxata si multumita. Oricum copilul tau nu va ajunge un geniu in muzica doar pentru ca a ascultat Mozart in timpul sarcinii.
Dar dupa ce se naste, auzul unei melodii care ii este familiara il va ajuta sa se simta relaxat si sa se bucure. Ghideaza-te dupa instinctele si nevoile tale, dar nu uita sa ii mai spui si micutului om din burtica ta, din cand in cand, „Buna dimineata”!
Tu ai vorbit cu bebelusul in timpul sarcinii? Ai putut sa iti dai seama daca, dupa nastere, recunostea usor vocile celor care au comunicat cu bebe si in burtica?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.