Printre multele schimbari care iti afecteaza viata odata ce ai devenit mama, se numara si cele legate de viata sociala. Pe de alta parte, nu poti trai izolata la nesfarsit, asadar si pe acest plan trebuie sa existe un echilibru.
Intr-o prima faza bebelusul te solicita non stop si are nevoie de tine mereu. Alaptatul cate o ora la 2-3 ore nu iti prea permite sa pleci de acasa. In plus esti obosita, timpul pare sa se fi scurtat considerabil, nu ai timp sa faci ordine sau cumparaturi, toti strainii au devenit brusc purtatori de microbi. Mai rau decat atat, prietenii care nu sunt inca parinti nu inteleg nici schimbarile prin care ai trecut, nici nevoia ta de a proteja bebelusul, nici furtuna hormonala a carei victima esti. Si totusi…
Acorda-ti timp
Este firesc ca in primele saptamani dupa nastere sa nu ai dispozitia necesara sa primesti musafiri. In afara persoanelor foarte apropiate, care pot intelege cand ai mai multa nevoie de odihna decat de companie, este foarte probabil sa nu ai chef sa socializezi. Bebelusul iti acapareaza tot timpul si nu mai simti nevoia de altceva. Nu te invinui, asculta-ti instinctul, ai rabdare ca lucrurile sa se schimbe. Pe masura ce tu si bebelusul va acordati unul la celalalt, va obisnuiti cu o rutina si un program, lucrurile in ce il priveste devin cat de cat previzibile, si tie ti se va face dor de vechii prieteni.
Fii intelegatoare
Prietenii tai, mai ales daca nu sunt parinti, nu vor intelege mare lucru din noile tale responsabilitati. Nu vor intelege de pilda de ce nu esti de acord sa ii lasi bebelusului un biberon de lapte praf pentru a-i putea insoti pana tarziu in club. Nu vor intelege de ce deodata devii agitata in timpul discutiei de o ora de la cafea si te ridici brusc sa pleci spre casa. Nu vor intelege ca bebelusul nu poate dormi toata noaptea langa voi in scoica sau in carucior, afara la terasa.
Adapteaza-te
Odata ce a depasit faza de nou nascut, bebelusul incepe sa aiba o rutina care iti va permite sa si respiri. Viata ta sociala nu va mai fi niciodata ca inainte, insa ea poate continua, chiar daca in alte conditii. Iata cateva idei care te pot ajuta.
Alatura-te unor grupuri de socializare pentru bebelusi. Incet incet, ele incep sa apara si la noi in tara. Daca nu exista ceva care sa poarte oficial aceasta denumire, puteti constitui unul ad-hoc. Poate fi vorba de prietene sau cunostinte care au nascut in aceeasi perioada cu tine. Pot fi mamici din cartier, pe care le cunosti de cand erati insarcinate. Pot fi mamici pe care le-ai cunoscut in timp ce iti asteptai randul la controlul prenatal. Puteti alege o dimineata pe saptamana in care sa inchiriati un loc de joaca potrivit pentru bebelusi timp de o ora, in care veti schimba cateva vorbe, veti bea o cafea si va veti acorda pe rand cate 5 minute de respiro supraveghind pe rand copiii. Sau, va puteti intalni pe rand acasa la cate una dintre voi. Sau poti cunoaste mamici cu bebelusi chiar aici pe Forumul ClubulBebelusilro.ro
Iesi la cumparaturile zilnice impreuna cu o alta mamica, cu care te intelegi bine. Este o alta ocazie sa schimbati cateva vorbe si poate fi un real ajutor pentru amandoua. Cineva iti poate supraveghea bebelusul cat timp te urci pe un raft mai inalt, cand astepti la rand la casa sau cand ai de carat prea multe cumparaturi in casa.
Invita prietenii la voi dupa ce se culca cel mic. Incepe rutina de seara destul de devreme incat cel mic sa se culce la o ora decenta, care sa iti permita si tie sa ai inca doua ore timp de palavragit cu prietenii.
Obisnuieste-te cu ideea ca uneori copilul tau va fi ingrijit de altcineva decat de tine. Fie ca e o bunica draguta, fie o bona, copilul poate fi in siguranta si se poate distra cateva ore pe saptamana si impreuna cu altcineva decat cu tine. Daca e vorba de o persoana pe care copilul o cunoaste, careia ii lasi instructiuni clare si care stie cat de cat mersul lucrurilor la tine acasa, nu ar trebui sa apara nici un fel de probleme.
Fa-ti prieteni in mediul on-line si mentine legatura cu prieteni vechi si pe net. Suportul pe care il pot oferi alte mame cu copii de-o seama cu al tau este uimitor. Multe asemenea grupuri de mame au ajuns sa se cunoasca si in viata reala, sa petreaca vacante reusite impreuna, sa se intalneasca la sarbatori. In plus, mediul virtual este disponibil 24 de ore din 24, astfel ca oricand ai un moment de respiro poti gasi pe cineva dispus sa schimbe cu tine cateva impresii despre ultimul eveniment monden, despre o anumita marca de cereale sau despre orice altceva te intereseaza.
Cum s-a schimbat viata ta sociala dupa nastere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.