Orice părinte modern încearcă să fie la curent cu cele mai noi descoperiri în ceea ce privește creșterea copiilor, în încercarea de a deveni o mamă sau un tată mai bun – acel părinte pe care copilul său și-l dorește și de care are nevoie. Deși comunitatea științifică a făcut progrese uimitoare în această zonă, copiii încă nu se nasc cu manual de instrucțiuni! Dar iată care sunt câteva dintre cele mai importante lucruri pe care le-a descoperit știința despre copii în anul care s-a încheiat! Iată 8 lucruri fascinante pe care le-am descoperit despre copii în 2023.
1. Timpul petrecut pe ecrane crește riscul de întârziere în dezvoltare la bebeluși
Un studiu a descoperit existența unei legături între timpul petrecut de bebelușii pe ecrane până la vârsta de 1 an și riscul ca aceștia să aibă întârzieri de dezvoltare la 2, respectiv 4 ani. Este important de subliniat că studiul a evidențiat o corelare între cele două, nu o relație de cauzalitate. E posibil ca probabilitatea mai mare de apariție a întârzierilor de dezvoltare să aibă legătură cu atenția redusă acordată de către adulți, nu cu ecranele propriu-zise.
2. Tiparele de somn ale copiilor se corelează cu funcția lor cognitivă
Cercetătorii au observat că acei copii care au un vocabular limitat și abilități cognitive reduse au tendința de a dormi mai mult și mai des, peste zi. Cei care dorm mai puțin sunt mai eficienți în procesul de consolidare a informațiilor în timpul somnului, de aceea au nevoie de mai puțină odihnă. Părinții sunt sfătuiți să îi lase pe copii să doarmă cât au nevoie; reducerea timpului de odihnă nu le va îmbunătăți performanțele cognitive!
3. Copiii care au relații calde cu părinții se transformă în adulți mai amabili
Un studiu efectuat la Cambridge pe un eșantion de peste 10.000 persoane a examinat influența pe care o au persoanele de îngrijire asupra copiilor, mai târziu în viețile acestora din urmă. La vârsta de 17 ani, acei copii care au avut o relație mai caldă, mai apropiată și mai deschisă cu părinții la 3 ani au avut și mai puține probleme legate de sănătatea mintală și o atitudine mai prosocială și mai prietenoasă, caracterizată de bunătate, empatie, generozitate.
4. Unii copii se nasc având nevoie de puțin somn
Uneori, orice ai face, unii copii pur și simplu nu dorm. Studiile au demonstrat că variațiile genetice asociate insomniei la adulți se corelează cu insomnie inclusiv la copii. Copiii cu această predispoziție genetică adorm greu și se trezesc frecvent.
5. Atunci când îi vorbești bebelușului, structura creierului său se modifică
A fost descoperită o legătură evidentă între expunerea bebelușilor la limbaj și structura creierelor acestora. S-a observat că acei bebeluși cu care părinții vorbesc mai mult și mai des au un strat de mielină mai gros în zona din creier responsabilă pentru limbaj. Așa că, deși poate te simți ciudat întreținând de una singură conversații cu bebe, să știi că îi faci un mare bine!
6. Activitatea fizică e bună și pentru corp, și pentru minte!
Există un studiu efectuat de Universitatea de Est a Finlandei care a arătat că acei copii care merg cu bicicletele spre școală au performanțe academice superioare și iubesc școala mai mult decât colegii lor care folosesc alte mijloace de transport.
Cu cât activitatea fizică e mai frecventă, cu atât impactul acesteia este mai puternic. Elevii care fac activități fizice 4 – 6 ore pe săptămână au un risc cu 50% mai mic de a experimenta epuizarea legată de activitatea școlară.
7. Utilizarea ecranelor îi expune pe adolescenți la un risc crescut legat de tulburările de dispoziție
Copiii care la 9 – 10 ani petrec mult timp pe ecrane au un risc crescut de a manifesta simptome de anxietate la 11- 12 ani. Cercetătorii au observat modificări structurale la nivelul creierului la acești copii, modificări care apar și la adolescenții consumatori de alcool, ceea ce sugerează că timpul pe ecrane are același efect asupra creierului ca și abuzul de substanțe interzise.
8. Adolescentele sunt mult mai expuse violenței de natură sexuală
Statisticile arată că un număr din ce în ce mai mare de fete este expus violenței și abuzului de natură sexuală, iar acest număr este în creștere. O educație adecvată în această privință rămâne singura metodă eficientă de a preveni asemenea incidente.
Nu uita: știința evoluează, iar cercetătorii descoperă în fiecare zi ceva nou! Fii la curent cu tot ce se întâmplă și vei putea deveni nu doar un părinte modern, ci unul și mai bun!
CITEȘTE ȘI:
Totul despre bebelusi
Copilul de 1-3 ani – Dezvoltarea
Copilul de 3-6 ani – Dezvoltarea
Familia si copiii – Cum sa fim fericiti si impliniti
Povesti educative pentru copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.