Ti-ai trezit partenerul in miez de noapte anuntandu-l ca a venit clipa cea mare, doar pentru a te intoarce „cu coada intre picioare” cateva ore mai tarziu de la maternitate? Ei bine, nu e cazul sa te simti ciudat, o patesc mai multe femei decat crezi! Pe de alta parte, daca nu ai trecut deja prin asta, ai sanse mari sa inveti sa deosebesti travaliul fals de cel adevarat citind acest articol. Inainte de declansarea travaliului adevarat, este posibil sa experimentezi ceea ce medicii numesc travaliu fals. Este vorba despre contractii uterine de tip Braxton Hicks, care practic antreneaza uterul pentru marele eveniment care se apropie.
Cum se simt contractiile Braxton Hicks?
Cand se refera la ele, gravidele le descriu ca pe perioade in care burtica li se intareste, pentru ca apoi sa se relaxeze la loc. Aceste contractii nu sunt dureroase, apar neregulat, nu cresc in intensitate sau frecventa si in general dispar daca iti schimbi pozitia sau daca pur si simplu te odihnesti putin.
Cum se simt contractiile adevarate?
Ei bine, aici lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru ca femeile le descriu diferit in functie de perceptia fiecareia si de toleranta la durere. Un lucru este insa sigur: contractiile adevarate cauzeaza un disconfort temporar sau macar o durere lombara surda. Pe perioada fiecarei contractii, gravida are de asemenea o senzatie de presiune in planseul pelvin. Citește și despre: Mărturiile mamelor: Ai trecut prin durerile travaliului? Cu ce le-ai compara?
Cum faci diferenta intre travaliul fals si cel adevarat?
Exista cateva criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a navali pe usa afara, cu bagajul pentru maternitate in brate.
In primul rand, trebuie sa cronometrezi contractiile. In cazul travaliului fals, contractiile apar la intervale de timp neregulate si nu au tendinta de a deveni din ce in ce mai frecvente. Pe de alta parte, in travaliul adevarat, contractiile dureaza intre jumatate de minut si un minut si jumatate si devin din ce in ce mai frecvente pe masura ce timpul trece.
Schimba pozitia. In al doilea rand, o metoda buna de a deosebi cele doua tipuri de travaliu este si extrem de simpla: incearca sa iti schimbi pozitia. Intinde-te putin, sau intoarce-te de pe o parte pe alta. Ridica-te si fa cativa pasi sau aseaza-te pe un fotoliu comod. Aceste schimbari ar trebui sa opreasca contractiile unui travaliu fals, in timp ce nu vor ameliora deloc contractiile travaliului eficient. Eliminarea dopului gelatinos nu este neaparat un indiciu ca a debutat travaliul adevarat. Mai degraba este un indicator al pretravaliului, un semn ca organismul se pregateste pentru marele eveniment. Dupa cum stie insa orice medic, intre aparitia dopului gelatinos si nasterea propriu zisa pot la fel de bine sa treaca cateva ore sau mai bine de o saptamana! Pe de alta parte, daca ti se rup membranele, devine evident ca lucrurile sunt serioase si ca intalnirea cu bebelusul se apropie.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 💕 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Travaliul fals – Cum stiu ca a sosit momentul sa imi anunt medicul?
In primul rand, ar trebui sa discuti despre asta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina. El iti va spune daca raspunde la telefoane primite in afara programului de lucru, daca este mereu disponibil sa se prezinte la maternitate daca ti s-a declansat travaliul sau daca iti va recomanda un coleg care sa te asiste. De asemenea, majoritatea medicilor iti vor da indicatii legate de momentul in care este cazul sa te deplasezi la spital, aceste indicatii diferind mult in functie de distanta la care se afla spitalul, politicile spitalului, daca esti sau nu la prima nastere si asa mai departe.
In principiu, trebuie sa iti contactezi medicul cat mai repede daca sangerezi, daca ti s-au rupt membranele, daca ai avut contractii intense si regulate la interval de 5 minute in ultima ora sau daca contractiile sunt atat de puternice incat simti ca nu le faci fata. Medicul insa stie ca de obicei prima nastere dureaza mai mult, in timp ce a doua se poate produce neasteptat (pentru tine) de repede, astfel incat iti va da indicatii precise cum sa actionezi.
Tu ai avut parte de alarme false? Le-ai „dezamorsat” acasa, sau ai preferat sa fii consultata ca sa te asiguri daca a venit sau nu…momentul nasterii?
Citește mai multe povești de naștere trimise de mămici:
Bebe Cristian a venit pe lume la 34 de săptămâni. Decizia de a mă externa fără el mi-a rupt inima în bucăți
Am leșinat când l-am văzut pe bebe, era mov și toată substanța albă era uscată pe el, era tot umflat dar cel mai frumos
Îi căuta inima cu ecograful și nu o auzea. Atunci am știut ca s-a terminat totul. Am simțit ca nu o mai am pe fetița mea
La 3 luni după naștere încă nu puteam să stau pe scaun ca un om normal, sau sa urc scările, de relații intime nu mai vorbesc
Doare nașterea naturală, travaliul poate fi extrem de dureros, dar aș mai naște de 1000 de ori tot natural, la privat
Nașterea mea a durat 36 de ore. Existau 2 variante: să scoată bebelușul cu o ventuză ori să mergem direct în sala de operații
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.