Crustele de lapte la bebelusi nu sunt o afecțiune gravă, dar poate fi deranjant pentru aspectul scalpului. Află cum poți trata această problemă într-un mod delicat și eficient. Crustele de lapte, așa cum sunt cunoscute în termeni populari, nu reprezintă o afecțiune medicală gravă, dar sunt cu siguranță o preocupare estetică pentru mulți părinți. Aceste solzi galbeni și unsuroși apar frecvent pe scalpul bebelușilor și, deși micuțul tău nu este deloc deranjat de această ‘mătreață’ extrem de aderentă, știm că aspectul lor poate fi neplăcut.
Crustele de lapte la bebelusi sunt inofensive și de obicei nu provoacă disconfort, dar există câteva metode simple și delicate prin care le poți îndepărta, lăsând pielea capului bebelușului curată și sănătoasă. Aplicarea uleiului natural pentru bebeluși și periajul ușor cu o perie moale pot ajuta la desprinderea acestor solzi. În timp, crustele de lapte dispar de la sine, așa că nu te îngrijora dacă persistă o perioadă.
Îngrijirea blândă și răbdarea sunt cheia în această situație. Așa că, dacă micuțul tău are aceste cruste de lapte, poți fi sigur că e perfect normal și că nu e nevoie de panică. Bucură-te de fiecare moment, chiar și de cele mai puțin perfecte, din această frumoasă călătorie a părinților.
Ce sunt crustele de lapte la bebelusi?
Desi sunt denumite astfel, crustele de lapte nu au nici o legatura cu…laptele. Aceasta denumire nu este una medicala ci una populara, si denumeste solzii galbui, unsurosi, care apar uneori pe pielea capului la bebelusi. Ce sunt crustele de lapte, de ce apar, cum se trateaza si ce poti face sa scapi de ele cat mai repede, afli din randurile de mai jos.
Bebelusul nu este deloc deranjat de aceasta matreata extrem de aderenta, insa recunoastem ca aspectul estetic nu este foarte atractiv. Daca il vei consulta pe medicul copilului tau, el va denumi aceasta problema in termeni medicali, spunandu-i dermatita seboreica. Ea apare mai ales pe scalp, insa se poate extinde si pe fata, urechi sau gat, sau in pliurile de la subrat sau in spatele genunchiului. CITEȘTE ȘI: Cum tratezi iritaţia de pe gâtul bebeluşului
Cum arata crustele de lapte la bebelusi?
Este dificil sa confunzi crustele de lapte cu altceva. Ele arata ca niste solzi mari, galbeni maronii, bine lipiti pe pielea capului celui mic. Cand acestia incep sa se desprinda, o fac uneori cu tot cu fire de par, dar nu trebuie sa te ingrijorezi, bebelusului ii va creste parul la loc. Pielea de sub aceste cruste poate ramane usor rosiatica. Citește și despre: Dermatita atopică la bebeluși
De ce apar crustele de lapte?
Nu se stie exact de ce apar crustele de lapte. Cea mai probabila cauza este o supraproductie a glandelor sebacee. Unii bebelusi au in organism o concentratie mai mare de hormoni materni, care poate persista pana la cateva luni. Din cauza supraproductiei de sebuum, celulele moarte de pe piele nu se desprind, ci raman lipite formand solzisorii despre care vorbeam. Crustele de lapte nu indica o igiena deficitara sau o boala de piele, nu sunt contagioase si nu au nici o legatura cu vreo posibila alergie. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Cum scapam de crustele de lapte de pe scalpul lui bebe?
In primul rand, vei avea nevoie de rabdare. Crustele de lapte nu dispar de la o zi la alta, si nu e o idee buna sa le desprinzi fortat. In timpul baitei bebelusului, tine-l pe cel mic cu capusorul in apa, oferind crustelor ocazia sa se inmoaie bine. Apoi samponeaza-l folosind un produs dermatocosmetic special destinat bebelusilor si maseaza bine pielea capului cu buricele degetelor. Acest masaj va duce la dezlipirea crustelor.
Poti folosi si o perie moale ca sa te ajute in acest proces. Poti sampona bebelusul de 2 ori in decursul aceleiasi baite, insa medicii recomanda sa nu o faci mai des de 2-3 ori pe saptamana, pentru o degresare fortata a pielii capului poate determina glandele sebacee sa produca si mai mult sebuum, inrautatind situatia.
Daca spalatul acesta nu ti se pare ca ajuta, poti incerca sa folosesti un ulei mineral pentru a inmuia si facilita desprinderea crustelor de lapte. Vei masa usor pielea capului cu ajutorul acestui ulei si, dupa un timp, ve spala bine parul cu sampon. Acest sfat vine insa din multe surse, care nu se pun de acord cu durata pentru care trebuie aplicat acest ulei mineral. Unele surse spun ca sunt suficiente cateva minute, altele cresc aceasta durata la cateva ore!
Daca aceste metode nu amelioreaza deloc problema – care, dupa cum am spus, este una de durata, deci nu trebuie sa ai pretentia ca dupa un spalat pe cap crustele sa dispara in totalitate – este momentul sa apelezi la ajutorul medicului pediatru.
El va evalua situatia, va asculta ce metode ai aplicat deja si, daca va considera necesar, iti va recomanda un sampon farmaceutic special impotriva crustelor de lapte. In esenta, crustele de lapte sunt tot un fel de matreata, asa ca pediatrul iti va recomanda o varianta „light” a samponului impotriva matretii de la adult.
Nu este o idee buna sa apelezi la asemenea solutii fara sfatul unui medic, caci aceste sampoane de obicei contin si corticosteroizi, care nu se administreaza sub nici o forma fara sfatul unui specialist. Cel mai de pret sfat pe care il poti primi insa, este sa ai rabdare. Majoritatea copiilor scapa de aceste cruste de lapte pana la varsta de 3-4 luni, desi in rare cazuri ele pot persista pana la varsta de 3 ani. Cu rabdare si blandete insa, poti scapa de ele.
Copilul tau a avut cruste de lapte? Cum ai procedat ca sa le indepartezi?
CITEȘTE ȘI:
Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Alergii cutanate la bebeluşi: cauze, simptome, tratament, prevenție
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.