Un desert care încalcă multe reguli ale alimentației celor mici și care ar trebui oferit acestora abia după vârsta de 3 ani. Să vedem unde greșește desertul venețian, de altfel, unul foarte gustos.
Inventată în minunata Veneție, rețeta originală de Tiramisu nu este deloc potrivită pentru copii. Și când spunem asta, nu ne referim doar la ingredientele ei. Despre care vom vorbi pe rând, iar la final vom da verdictul: pot fi acestea înlocuite cu altele, mai potrivite copiilor mici sau Tiramisu nu este un desert pentru copii?
OUĂLE CRUDE sunt, spun specialiștii, foarte sănătoase. Conțin proteine de bună calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți care protejează ochii și ajută la buna funcționare a creierului și a inimii. Aproape toate aceste minunate ingrediente se regăsesc în gălbenușul de ou, albușului rămânându-i, în principal, proteinele.
Însă…
… deși conțin 9 aminoacizi esențiali organismului, consumul ouălor în stare crudă face ca aceste proteine de foarte mare calitate să nu fie atât de bine asimilate de către organism. Deși proteinele sunt mai bine absorbite din ouăle gătite, procesul de preparare reduce o parte dintre aceste elemente nutritive. Pierdem astfel, prin fierbere, vitamina A, vitamina B5 și fosforul.
… cu toate că par să fie mai sănătoase crude, cel mai mare risc al consumului acestui aliment nepreparat ține de riscul mare al infectării cu Salmonela enteritidis, principala bacterie vinovată de apariția toxiinfecției alimentare.
Așa cum știm deja, astfel de infecții pot avea rezultate devastatoare pentru anumite grupe de persoane, în primul rând bebelușii și copiii (care nu au un sistem imunitar bine dezvoltat), persoanele în vârstă (din cauza sistemului imunitar slăbit, dar și din cauza altor boli cronice deja instalate), dar și persoanele care suferă de boli cronice.
Înlocuitor? Nu există! Dar trebuie, obligatoriu scoase din orice preparat pe care îl oferi copiilor. Sau, dacă le leși, fierbe-le la bain marie.
CAFEAUA sau, mai exact, consumul de cafea de către cei mici pare să fie un subiect destul de controversat în zilele noastre. De ce există părinți care oferă copiilor care încă nu au împlinit vârsta de 16 ani cafea, cine știe! Cert este că sunt multe astfel de cazuri, iar explicația lor este că le-ar îmbunătăți funcțiile cognitive. Exact pe dos!
Specialiștii pediatrii interzic consumul de cafea la un copil până după împlinirea vârstei de 16 ani pe motiv că le afectează funcțiile cognitive, îngreunează fixarea calciului în oase și îi scade puterea de concentrare. Și, crede-ne, sunt multe produse care conțin cofeină și care sunt oferite, de părinți iresponsabili, copiilor.
Înlocuitor? Da, INKA, o băutură ce conține numai ingrediente naturale care poate înlocui cu succes cafeaua și care poate fi consumată la orice vârstă. Nu conține cofeină, nu dă dependență, nu provoacă insomnii și nici stări de agitație. În schimb, își oferă energia de care ai nevoie datorită carbohidraților proveniți din cereale. Mai mult de atât, îmbunătățește digestia, este un protector foarte eficient pentru ficat, având efect probiotic.
Brânza MASCARPONE este o brânză dulce, foarte grasă, pe care specialiștii o recomandă în meniul copiilor care au împlinit vârsta de 1 an. Mai devreme de această vârstă nu este recomandată din mai multe motive, cel mai important fiind acela că până la 1 an, mesele principale ale unui bebeluș ar trebui să fie laptele, iar alimentele în completarea acestora nu ar trebui să fie tot lactate, pentru că o supraalimentare proteică din lactate duce la o suprasolicitare a rinichilor bebelușului.
Chiar și după împlinirea vârstei de 1 an, brânzeturile grase n-ar trebui oferite celor mici decât de cel mult trei ori pe săptămână și nu mai mult de 50 de grame.
Înlocuitor? Da, ricotta sau smântâna degresate pot înlocui cu succes brânza mascarpone din rețeta de Tiramisu. Primul ingredient are mai puține calorii și este mai bogată în proteine și acizi grași.
FRUCTELE sunt adesea adăugate în Tiramisu, probabil în încercarea de a-l transforma într-un desert potrivit copiilor. Nimic mai greșit! Pentru că un ultim aspect de care trebuie să avem grijă, fie că ne gândim la copii, fie că ne gândim la noi, este legat de asocierea brânzeturilor cu alte alimentele.
Nutriționiștii nu recomandă asocierea niciunui tip de brânză cu fructele, nici cu carnea, ci doar cu verdețurile și cu legumele.
Înlocuitor? Nu, însă e recomandat ca un astfel de aliment să fie oferit foarte rar, de Paște și de Crăciun spre exemplu, dacă nu găsești alte variante de deserturi mai potrivite pentru copilul tău. Și nici n-aș oferi copilului un Tiramisu cu fructe!
Despre ALCOOL nu e necesar să mai scriem pentru că, se înțelege, nu este deloc potrivit într-o rețetă pentru copii!
REȚETA TIRAMISU PENTRU COPII (1 ½ ani)
Niciun chef nu va fi de acord că următoarea rețetă reprezintă un desert Tiramisu! Dar, de dragul sănătății copilului, vei învăța să-i oferi doar ceea ce nu-i face rău când e mic. Iar următoarea rețetă o să vă și placă:
Ingrediente:
- 480 ml lapte
- 150 g zahăr
- 35 g făină albă
- 6 gălbenușuri mari
- 80 ml de compot de ananas
- 2 lingurițe de extract de vanilie
- 60 g unt
- 230 g mascarpone (sau smântână ori ricotta pentru copiii de 10 luni)
Mod de preparare tiramisu pentru copii:
Pune 100 g din zahăr la fiert în 420 ml de lapte.
Cât timp fierbe, amestecă restul de lapte, cu zahărul rămas, cu făina și gălbenușurile.
Când laptele ajunge să fiarbă, toarnă-l peste amestecul de ouă și pune-l la fiert până se îngroașă, amestecând continuu.
Ia de pe foc, strecoară ca să scapi de eventualele cocoloașe.
Adaugă compotul de ananas, vanilia și untul topit, acoperă și pune la frigider.
După ce s-a răcit, adaugă brânza mascarpone ușor bătută ca să fie mai moale.
Montează prăjitura la fel ca în rețeta originală – un strat de pișcoturi însiropate în compot de ananas, un strat de cremă care a stat la rece, un strat de pișcoturi însiropate și ultimul stat crema de la rece.
Porți orna cu INKA sau cu pudră de roșcove.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.