Fiicele sunt de regulă „inima și sufletul” tatălui lor. Deși majoritatea tăticilor spun că-și doresc băieți, după ce li șe naște prima fetița, majoritatea vor și-și doresc să fie super dedicați și protectivi cu ele. Mulți chiar declară ar da și face orice, ar munci oricât și nu ar simți oboseală pentru creșterea și educația fetiței lui. Până intervin efectele intoxicației, sevrajul sau alte tulburări somatice din cauza consumului de alcool ori alte substanțe (substanțe halucinogene, inhalante, opioide, sedative, hipnotice și anxiolitice, stimulante etc.). Dacă mai adăugăm și jocul patologic de noroc (ludomania) avem deja un tablou complet, realist și putem înțelege mai ușor dramatismul multor familii care ajung, uneori la divorț, alteori să-și neglijeze sau chiar abuzeze copii.
Legea 272/2004- art. 94, alin. (1) definește abuzul asupra copilului ca fiind „orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului și se clasifică drept abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic.” Deși alcoolul este o substanță legală și acceptată de majoritatea societăților în cazul bărbaților, mai puțin la femei, când vine vorba despre părinți „consumul de alcool” nu mai este un subiect cool și la modă, din cauza potențialului crescut de toxicitate, abuz și neglijență (aici putem vorbi de soție, de copii în general, nu doar de fetițe).
Care sunt principalele efecte/ simptome ale consumului de alcool?
În primul rând, alcoolul poate avea un efect deprimant, este clasificat ca fiind un sedativ și practic este ca un DROG care de regulă afectează organismul pe mai multe paliere, de la simptome cognitive, comportamentale, până la cele fiziologice.
Următoarele simptome sunt asociate tulburării consumului și intoxicației cu alcool:
– încetinește funcțiile vitale ale organismului și produce scăderea activității neuronale (apare incapacitatea de a controla respirația, tusea, strănutul, echilibrul, coordonarea mișcărilor și instabilitatea mersului, în cazuri extreme, de aici poate surveni decesul);
– crește potențialul de abuzare (a soției și a copiilor) și de toxicitate acută;
– de regulă are un efect deprimant, alteori poate avea chiar, din contra, un efect anxiolitic, antidepresiv, relaxant și sedativ (fiind des întâlnit/ folosit de persoanele care suferă din dragoste, au anxietate, depresie sau insomnii);
– în funcție de cantitatea consumată, alcoolul poate afecta grav ficatul, rinichii, plămânii și creierul;
– vorbire neclară;
– pierderea echilibrului și a cunoștinței;
– incapacitatea de a reacționa în timp util (vedeți cazurile de accidente rutiere);
– reduce abilitatea persoanei de a gândi clar, logic, de a fi coerent sau de a lua decizii ori de a rămâne treaz;
– dependența față de cantitatea consumată (care crește până la intoxicare ori chiar deces);
– apare insomnia sau crește numărul de treziri nocturne, oboseală excesivă;
– este afectată memoria, atenția și emoțiile pot deveni exagerate (consumatorul este foarte vesel și dezinhibat, agresiv, ori plânge ușor, se învinovățește, simte rușine față de familie de obicei la trezire);
– reducerea cenzurii și a controlului de sine (acțiunile multor consumatori pot deveni periculoase, duc la scandal, violență, agresivitate, abuz, neglijență etc.).
Chiar dacă un pahar de vin este uneori recomandat pentru efectul de relaxare, una este să bei un pahar de vin și alta să bei o sticla-două, uneori în fiecare zi, să vrei să te oprești sau să limitezi consumul, să faci eforturi mari și totul să fie lipsit de succes în acest sens. Deja atunci când părintele alocă o mare parte din timpul său zilnic activităților necesare procurării, consumului și recuperării după efectele alcoolului, vorbim de o suferință sau disfuncție semnificativă clinic și care duce încet și sigur la dependență și la majoritatea efectelor enumerate mai sus. Citește pe larg despre: 8 semne de ABUZ EMOȚIONAL în cuplu și familie!!! Atenție la aceste comportamente!
Cum este afectată viața și viitorul unei fetițe cu un tată dependent de alcool?
Pentru fiica unui consumator dependent de alcool, care este diagnosticat sau nu, cu tulburarea consumului de alcool ori alte substanțe interzise, lucrurile sunt și mai puțin plăcute, chiar dureroase de atât. Nu doar că această ființă gingașă și sensibilă, are în mod firesc și natural nevoie de un mediu protectiv și securizant, de dragoste și atenția tatălui ei, ci și de o atmosferă liniștită și suportivă a întregii familii pentru a putea crește și pentru a se dezvolta armonios, dar simplu fapt că respiră, doarme, trăiește speriată, neglijată, uneori cu teamă și frică lângă un tată alcoolic care se autodistruge, este deja prea mult pentru posibilitățile și toleranța oricărui copil, adolescent/adult.
Nu toți părinții alcoolici ajung să fie și neglijenți sau abuzivi
Nu toți părinții alcoolici ajung să fie și neglijenți sau abuzivi cu propria fetiță sau copil, dar din experiența practică și din poveștile terapeutice auzite, tind să cred că urmele acestor experiențe din copilăria timpurie lasă amprente și traume greu de acceptat, gestionat uneori și de vindecat chiar la vârsta maturității. Imaginați-vă numai suferința și frica unei fetițe de numai câțiva anișori, speriată de țipetele, vociferările, amenințările părinților alcoolici și uneori vătămările corporale, tulburările psihoemoționale și expunerea la un mediu toxic, periculos etc. Nimeni nu vrea să vadă, să audă sau să citească despre așa ceva, dar să mai și trăiască pe propria piele.
Ce trebuie să facă o mamă atunci când tatăl are probleme cu alcoolul
Tulburarea consumului de alcool nu trebuie să mai fie ascunsă, acceptată, înțeleasă, tolerată (vedeți cazurile clasice în care mama caută scuze și motivații atunci când soțul întârzie la întâlniri, absentează cu zilele de la servici, conduce beat, pleacă nopțile de acasă, își neglijează familia și copii, își pierde timpul prin baruri și cafenele cu prietenii, în timp ce ea se dă de ceasul morții să fie femeia perfectă, soția ideală și mama model).
Dragi mămici, așa nu-l ajutați nici pe soțul dvs, nici pe voi și nici pe copii sau familia voastră, nici acum și nici mai tîrziu când le veți reproșa sacrificiile dvs. Opriți-vă, acceptați că aveți o situație delicată și cereți ajutor specializat. Tulburarea consumului de alcool sau dependența de alcool este tratabilă, deși mulți nu știți asta, cel mai probabil din cauza faptului că există într-adevăr și persoane care au refuzat să solicite ajutor sau cazuri cu istoric de consum de mulți ani, netratați și cu probleme severe ori alte comorbidități la fel de grave.
În realitate trebuie să știți că aceste cazuri severe reprezintă un procent foarte mic din cazurile diagnosticate cu această tulburare, iar prognosticurile specialiștilor, din câte cunosc, sunt chiar optimiste. Bineînțeles că întreg procesul nu este ușor sau de scurtă durată, dar cu siguranță merită tot efortul și toată suferința.
Intoxicațiile cu alcool (supradozele) ale tatălui pot crea fetiței lui probleme emoționale dintre cele mai diverse, de la temeri și frici iraționale până la neîncredere în ele însele, teama și frica de bărbați în general sau de proprii lor parteri la maturitate (să nu le bată, să nu le înșele, să nu pățească ceva), trăiesc stări de anxietate și neglijență, gânduri și perspective nerealiste sau pesimiste, risc de debut și de consum de alcool din adolescență și multe altele.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Ce omoară dragostea între părinți după nașterea copilului? CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
Nu știu cum era acum 40+ de ani, dar azi majoritatea femeilor cu istoric sau din familiile cu părinți alcoolici nu mai ajung automat dependente de alcool și nici nu își mai caută parteneri alcoolici, din contră, fug de astfel de parteneri la prima beție și nu au nicio remușcare sau regret. Deși au fost rănite și neglijate de părinții lor, multe femei/ tinere nu se plâng, acceptă o oareșcare suferință/durere că părinții au făcut tot ce au putut și cât s-au priceput ca lor să le fie bine, chiar dacă meritau și aveau dreptul la o copilărie fericită și netraumatizată, fetițele de atunci încă își iubesc tăticii azi și își doresc să le aline suferința și să le fie sprijin.
Conoscând efectele consumului de alcool, înțelegând urmările și drama copiilor (mai ales a fetițelor), părinții (în special) trebuie urgent să ia măsuri timpuriu și încă de la debut dacă se poate, să caute suport și consiliere, tratament și să le fie sprijin și ajutor partenerilor aflați în sevraj sau diagnosticați cu tulburarea consumului de alcool. Succesul la tratamentul de suport, psihoterapeutic și la abstinența în consumul de alcool țin de educația subiecților și de structura de personalitate a fiecăruia. Cele mai multe cazuri de alcool au fost frecvent asociate cu alte comorbidități existente ale părinților lor (de exemplu, persoanele diagnosticate cu tulburarea bipolară, schizofrenie și tulburarea de personalitate antisocială).
Debutul și tulburările asociate consumului de alcool
Vârsta medie de debut sau primul episodic cu intoxicație de alcool apare de regulă la mijlocul adolescenței (15 ani) și cel mai des la vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, scâzând apoi odată cu trecerea timpului.
La copii, consumul de alcool mai este asociat și cu tulburarea de conduită sau de comportament agresiv/ antisocial, deoarece aceste diagnostice se asociază ce mai des cu un debut precoce. Diferența o face de cât de mare este cantitatea de alcool consumată și în cât timp a fost aceasta consumată.
De exemplu, comparativ cu bărbații (care au o rată mai mare a consumului de alcool și a tulburărilor asociate) la femei, care sunt mai vulnerabile la unele din complicațiile somatice asociate alcoolului, consumul abuziv de alcool poate duce la afecțiuni hepatice, determinând o creștere semnificativă a riscului de accidente, predispunere și toleranță la abuz, violență sau chiar suicid.
Pentru o încheiere într-o notă optimistă, chiar dacă mulți indivizi consumă uneori cantități mari de alcool, puțini sunt cei care ajung la dependență sau care vor dezvolta ulterior o tulburare a consumului de alcool. Statisticile de la nivel international arată că mai puțin de 20% dintre indivizii care consumă regulat sau zilnic alcool în cantități destul de mari cât să le provoace o intoxicație, ajung să dezvolte ulterior o tulburare, indiferent dacă au experimentat și ocazional cel puțin o intoxicație cu alcool.
Cu un tată alcoolic nu trăiești, ci supraviețuiești.
Ce trebuie să reținem:
– tulburarea de alcool este tratabilă.
– chiar daca mulți beau zilnic și cantităti mari, chiar și cei cu intoxicații de alcool la activ, foarte puțini ajung să fie diagnosticați cu tulburarea de consum de alcool.
– femeile să nu mai accepte, ascundă, tolereze partenerii și soții alcoolici crezând că așa îi ajută.
– debutul are loc în adolescență, pe la 15 ani, deci poate fi usor depistat și tratat de timpuriu.
– fetitele desi sunt suparate pe taticii lor, inca ii iubesc (si multe reusesc sa-i ierte sau ar fi bine sa) pt linistea lor mai ales
– azi, femeile nu mai ajung automat dependente de alcool sau nu mai ajung în relații cu parteneri abuzatori sau alcoolici, din contra, îi evită și fug de ei.
– constientizarea efectelor consumului de alcool este necesară, numai cine nu vrea, nu poate să renunțe.
CITEȘTE ȘI: 7 lucruri pe care orice femeie vrea să le audă de la bărbatul ei ❤
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.