Absenta tatalui din familie poate avea numeroase consecinte negative asupra oricarui copil. Afla care sunt consecintele absentei tatalui si ce se poate face pentru a minimiza efectele acesteia!
Realitatea care ne inconjoara ne demonstreaza ca si conceptul de familie s-a schimbat substantial in ultimii ani. Daca in trecut, familia era formata din mama, tata si copil/copii, in prezent exista din ce in ce mai multe familii monoparentale, dupa cum exista si numeroase familii in care tatal lucreaza la distanta timp de mai multe luni pe an. Poate acest lucru sa ii afecteze in mod negativ viata copilului tau?
Absenta tatalui din viata copilului sau, poate imbraca numeroase forme. Exista familii monoparentale in care divortul parintilor l-a ferit pe copil de un tata violent sau abuzator, sau pur si simplu l-a salvat de la a asista la nesfarsite certuri intre parinti.
Alti parinti se iubesc nespus si au o relatie buna, insa tatal este plecat multe luni pe an din cauza indatoririlor de serviciu. Si, cel mai des, exista familii in care tatal este prezent fizic, insa lipsa sa de implicare il face sa fie mai degraba absent. Citește și despre: Ce omoară dragostea între părinți după nașterea copilului? CELE 10 PORUNCI ale căsniciei (pentru el și ea)
Care sunt cele mai frecvent intalnite consecinte negative ale absentei tatalui?
Fara a diminua importanta pe care o au mamele singure in vietile copiilor lor, si eforturile intense pe care le fac ele pentru a asigura bunastarea afectiva a copiilor, cercetatorii in domeniul psihologiei au aratat ca acei copii care cresc in absenta tatilor, sau cu tati neimplicati in viata de familie, se confrunta cu o serie de dificultati:
- Copiii se simt abandonati de catre tati, securitatea lor afectiva este compromisa
- Copiii manifesta probleme de comportament, au dificultati in a se adapta cerintelor grupului social din care fac parte.
- Comportamentul lor poate fi agresiv si intimidant, menit sa mascheze temerile, anxietatea si nefericirea care le domina sentimentele.
- Copiii au probleme cu scoala. Un studiu efectuat in Statele Unite a aratat ca peste 70% dintre copiii care abandoneaza scoala, sunt copii proveniti din familii cu tatal absent.
- Copiii au un risc crescut catre delincventa juvenila. Acelasi studiu mentionat anterior demonstreaza ca 85% dintre tinerii inchisi in centre de reabilitare sau inchisori sunt copii care au crescut fara tata.
- Copiii au un risc crescut de a avea o viata sexuala promiscua, inceputa prea devreme.
- Copiii au un risc crescut de a consuma alcool sau droguri.
- Ca adulti, copiii crescuti fara tata au un risc mai mare de a deveni someri, de a se confrunta cu anxietate, depresie si sunt mai expusi tentativelor de suicid.
- Relatiile viitoare ale copiilor care au crescut fara tata sunt mai expuse la divort, adulter si abuz domestic.
Tatal absent – Exista solutii?
Copiii sunt deosebit de sensibili fata de relatia pe care o au ei insisi cu tatii lor, dar si la relatia pe care o au cei doi parinti. Psihologii sunt in unanimitate de acord cu faptul ca un cuplu nu ar trebui sa ramana impreuna doar „pentru copii”, daca cei doi parteneri nu mai au nimic in comun si nu mai vor sa fie impreuna.
Cu toate acestea, copiii nu trebuie niciodata facuti sa se simta la mijloc intre cei doi parinti. Desi nu mai sunt impreuna si pot avea destule resentimente unul fata de celalalt, parintii nu isi vor critica niciodata fostii parteneri in prezenta copilului lor.
Copilul nu trebuie folosit ca instrument de santaj sau razbunare, nu trebuie sa se simta vinovat pentru ca isi iubeste ambii parinti si se simte bine in compania amandorura. Citeste aici scrisoarea copilului care trece prin divortul parintilor
Indiferent de disensiunile dintre parinti, tatal trebuie incurajat sa mentina o relatie cat mai apropiata cu copilul sau.
Mama nu trebuie sa ezite sa ceara ajutorul unei persoane specializate. Un psiholog il poate ajuta pe copil sa depaseasca momentul, sa inteleaga ca nu poarta vina despartirii parintilor sai, sa se simta acceptat si iubit. Un profesor cu tact poate de asemenea fi de ajutor.
Prezenta tatalui nu poate fi inlocuita de nimeni, dar poate fi partial substituita de catre o ruda apropiata de sex masculin: un bunic, un unchi. Desigur, cu precautiile de rigoare!
CITEȘTE și DESPRE: 7 PROBLEME comune în relația voastră de cuplu și SOLUȚII care ar putea face ca lucrurile să funcționeze
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.