Viata moderna vine la pachet cu o doza mare de stres. Alergam toata ziua, ne agitam pentru termene limite si necazuri cu seful, pentru vreun „rautacism” care ne-a ajuns la urechi, pentru o discutie neprincipiala cu partenerul de viata, pentru ca s-a scumpit benzina sau pentru ca am pierdut autobuzul. Cum ne afecteaza stresul in perioada sarcinii?
Este demonstrat stiintific ca stresul ne afecteaza in mod negativ sanatatea. Direct, prin mecanismele hormonale pe care le declanseaza si le intretine si indirect, datorita impactului psihologic pe care il are.
Sarcina este, din toate punctele de vedere, o perioada delicata. Furtuna hormonala caracteristica face deja ca femeile sa devina exagerat de sensibile, grija continua legata de bunul curs al sarcinii si de sanatatea viitorului bebelus reprezinta deja un factor de stress, este important asadar ca ceilalti factori de stres sa fie, pe cat posibil, eliminati.
Care sunt consecinte si riscurile stresului asupra sarcinii?
Studiile efectuate au demonstrat ca un nivel inalt al stresului le face pe femei predispuse la avorturi spontane si la nasteri premature. Daca odinioara se considera ca fatului ii este suficient un bun aport de nutrienti pentru a se dezvolta corespunzator, in prezent se stie ca lucrurile sunt mai complicate de atat.
Atunci cand mama este stresata, se produc diverse schimbari in organismul ei, inclusiv cresterea nivelului hormonilor de stres si a riscului de infectie intrauterina. Fatul este obligat sa se obisnuiasca cu acest mediu caracterizat de un nivel inalt de stres si, odata nascut, prezinta un risc crescut pentru o anumita patologie caracteristica.
Cea mai frecventa consecinta a stresului matern o reprezinta nasterea prematura si greutatea mica la nastere. Studii mai recente demonstreaza ca stresul din timpul vietii intrauterine poate afecta temperamentul si dezvoltarea comportamentala a viitorului copil. Copiii ale caror mame experimenteaza un nivel inalt de stres, mai ales in timpul primului trimestru, sunt mai predispusi la iritabilitate si sensibilitate crescute. De asemenea, in cazul lor, procesul de adaptare la diversi stimuli are loc mai lent.
Adrenalina si noradrenalina, cei doi hormoni principali care se secreta in conditii de stres, au ca prim efect producerea unei vasoconstrictii generale, care va reduce aportul de oxigen si de nutrienti necesar bebelusului. De asemenea, in conditii de stres, placenta secreta un hormon care are functii si in reglarea duratei sarcinii si a maturarii fetusului. Cercetatorii cred ca este posibil ca prin determinarea valorii acestui hormon la jumatatea sarcinii, sa se stabileasca exact in ce saptamana se va declansa nasterea.
Cum nu poti controla in totalitate evenimentele care se petrec in jurul tau, in asa fel incat sa eviti situatiile stresante, este important sa inveti cum sa faci fata stresului prin tehnici de respiratie, tehnici de relaxare, meditatie, stretching si alte metode dintre care o poti alege pe cea care ti se potriveste.
Te-ar mai putea interesa:
Cum sa respiri la inceputul travaliului?
Ce functii indeplineste placenta?
Modificarile hormonale din timpul sarcinii
Evenimente importante pentru mama si copil in ultimul trimestru de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.