Folosită în alimentație de peste 2 000 de ani, pomenită încă de Aristotel, sfecla roșie se recoltează din vară și până toamna târziu. În anotimpul rece, n-ar trebui să lipsească din meniul nostru. Iată de ce!
Ne oferă antioxidanți, un aport important de vitamine, precum A, C, E, B1, B2, C, acid folic sau fibre, magneziu, fier, cupru și fosfor. În plus, are cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. Toate acestea îi conferă celui care o consumă beneficii uriașe pentru sănătate.
În afara unei contraindicații care ține de acumularea de gaze și dureri abdominale provocate de acestea, nu există alte motive pentru care sfecla să nu fie consumată. Însă dacă până la vârsta de 10 luni, cel mic nu a manifesta niciun simptom provocat de vreo alergie alimentară, nu va avea probleme nici cu consumul de sfeclă roșie.
Proaspătă, în salate cu un strop de zeamă de lămâie picurată deasupra, sau stoarsă și oferită, alături de portocală ori morcov în sucuri fresh, coaptă la cuptor, ori fiartă și combinată cu oțet și hrean, rădăcina sfeclei roșii este o nebunie! Frunzele se pot adăuga în salata, iar rădăcina poate lua parte la o ciorbă bună, alături de alte legume.
Sfecla roșie – Farmacia sezonului rece
Ușor de digerat și cu un gust dulceag (sfecla coaptă e mai bună la gust decât cea fiartă), sfecla poate intra în meniul copilașilor noștri imediat după ce împlinesc vârsta de 10 luni. Este ușor de digerat, bogată în apă, zaharuri și fibre. Pigmentul care dă rădăcinii culoarea roșu-violacee are o acțiune antioxidantă puternică, iar prin conținutul bogat în fier și vitamina C, sfecla ajută la combaterea anemiei din sezonul rece, favorizând creșterea nivelului de hemoglobină din sânge.
Microelementele aflate în cantități apreciabile în sfecla roșie ajută la detoxificarea organismului și la întărirea imunității, procedee foarte importante mai ales acum, în pragul sezonului rece. Prin consumul zilnic de sfeclă roșie se produce stabilizarea PH-ului din corp și, în mod automat, întărirea imunității. O dietă reprezentată prin consumul zilnic de sfeclă ajută la prevenirea unor boli extrem de grave, precum leucemia, cancerul pulmonar, cancerul de colon sau cel gastric.
Rețete de sezon cu sfeclă roșie
Ingrediente:
1 morcov
1 cartof
1 ceapă
1 cub de țelină rădăcină
½ păstârnac
½ pătrunjel
1 felie de ardei gras roșu
1 felie de sfeclă roșie coaptă
1 ceșcuță cu bulion de roșii făcut în casă
1 ceșcuță cu borș făcut în casă
2 crenguțe de leuștean verde
Taie cubulețe toate legumele, iar sfecla coaptă dă-o pe răzătoare.
Pune-le la fiert și lasă-le până se îngroașă toată zeama.
Adaugă leușteanul spălat și tocat mărunt, apoi bulionul și dă într-un clocot.
La final, dă focul mic, adaugă borșul și mai lasă 10 minute.
Poți servi acest borș cu o linguriță de iaurt.
Finger food din legume la cuptor (de la 8 luni)
5 bastonașe de morcov
5 bastonașe de sfeclă roșie
5 bastonașe de cartof dulce
5 bastonașe de păstârnac
Curăță, spală, șterge bine și taie legumele în formă de bastonașe de grosimea degetului tău mic.
Așază-le pe hârtie de copt în tava de la cuptor, pe care o vei pune pe rândul cel mai de sus (190 °C, cu ventilație, cuptor preîncălzit).
Pulverizează pe legume ulei și presară pe ele ierburile aromate preferate de pici (cimbru, scorțișoară etc.) și dă-le la cuptor.
Atenție, că timpul de coacere al acestor legume este diferit, așa că trebuie să fii cu mare băgare de seamă să nu le arzi. Ele sunt gata când s-au înmuiat la interior și au căpătat o crustă fină la exterior.
Beneficiile Sfeclii Roșii pentru Copii
Sfecla este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății datorită conținutului de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi, și de fibre, care susțin digestia. Vitamina C și fierul din sfeclă contribuie la imunitate și previn anemia, în timp ce conținutul de nitrați naturali îmbunătățește circulația sângelui, sprijinind astfel sănătatea cardiovasculară și capacitatea de concentrare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.