Atunci când vine vorba despre probleme medicale, cele mai bune sfaturi le primești de la medici, specialiști în sănătate. Pe de altă parte, experiențele trăite de alte mame sunt de natură să insufle un pic de siguranță și să te ajute să privești situațiile dificile cu încredere și umor.
În continuare, câteva dintre cele mai utile sfaturi venite din partea mamelor care au trecut, deja, prin experiența unei cezariene.
Gestionează durerea dupa cezariana dar nu exagera
Acest sfat este dat de Mihaela, mama unui baiețel în vârstă de un an, care are proaspătă în memorie experiența operației.
Normal că există durere după operație, mai ales când ajungi acasă și trebuie să te ocupi de o mulțime de lucruri. Când lucrurile par prea dificile, gândește-te pozitiv: în fiecare zi e mai bine decât a fost cu o zi în urmă. Iar mâine va fi mai bine decât e azi.
Atunci când pozitivismul te lasă baltă, există paracetamolul. Dar nu e bine să exagerezi, mai ales dacă alăptezi.
CITEȘTE ȘI: Am ales cezariana deoarece sufeream de atacuri de panică
Folosește produse care grăbesc cicatrizarea
Claudia este mama a 3 copii și ne-a spus că arnica ajută la reducerea inflamației și a edemelor. Iar pe mine, ceaiul de mentă m-a ajutat să scap de durerile provocate de gaze. Gelurile care conțin silicon contribuie la vindecarea mai rapidă și previn formarea cicatricilor cheloide, roșii, în relief, dure sau sensibile. Odată formată cicatricea, am început să o masez cu produsul recomandat de medicul meu, la început de două ori pe zi, apoi, după primele două luni, o singură dată pe zi. Pe lângă faptul că a început să arate mult mai bine, au dispărut și mâncărimile. Plus că simțeam că fac ceva numai pentru mine, și asta m-a ajutat mult la moral, relatează Daniela.
Citește pe larg despre: Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști
Nu amâna mersul la toaletă
E normal să ai emoții când vine vorba despre primul scaun după naștere și cu siguranță nu ești singura care trece prin asta. Andra povestește: nu am avut scaun până în ziua 3 după operație. Îmi era teamă să împing și asta a fost cea mai mare greșeală a mea. Am ajuns să sufăr de constipație mult timp după aceea și nici acum, la 5 luni după naștere, nu pot spune că lucrurile au revenit la normal.
Există și soluții împotriva constipației post partum, după cum ne împărtășește Elena: am băut mult suc de prune seara, înainte de culcare, ca să creez un obicei sănătos privind mersul la toaletă. Scaunele au devenit suficient de moi încât să nu îmi mai fac griji în legătură cu durerile după cezariană. CITEȘTE ȘI: A naște prin cezariană NU înseamnă că „alegi calea UȘOARĂ“
Împrumută boxerii partenerului. Sau lenjeria bunicii!
Bine, poate nu e nevoie să apelezi la asemenea măsuri disperate, dar multe mame recomandă purtarea de lenjerie de dimensiuni generoase, care să acopere cicatricea.
Iulia spune: aș fi fost pierdută fără chiloții – parașută, cum le spun eu. Nu cred că există ceva mai neplăcut decât lenjeria care stă lipită de rană sau se freacă peste aceasta.
Nicole spune că am furat boxerii soțului. Erau mult mai confortabili decât lenjeria mea și acopereau eficient incizia de la operație.
Pe de altă parte, dacă își dorești să beneficiezi cu adevărat de susținere la nivelul musculaturii abdomenului inferior, un brâu special reprezintă cea mai bună soluție. CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Nu refuza calmantele dupa cezariana
Este sfatul pe care îl dau mai multe mame care au născut prin cezariană, dar pe care Ema îl rezumă cel mai bine: în maternitate, ți se oferă calmante și nu ar trebui să le refuzi. Medicii știu ce fac, ele sunt sigure chiar dacă alăptezi, și te ajută să te mobilizezi mai repede și să te simți ca un om, nu ca un caz medical.
Opinia ei este susținută de Claudia, care spune ca atâta timp cât folosești analgezicele conform recomandării medicului, durerea este destul de ușor de gestionat. Am 3 cezariene, iar la ultima am născut joi și am plecat acasă sâmbătă, pe picioarele mele.
Povestea Ilincăi este la fel de încurajatoare: medicul mi-a spus să iau paracetamol și ibuprofen și pot să spun că nu am avut nici un fel de dureri, cât timp am respectat recomandările medicului.
Tu ce recomandări ai avea pentru o viitoare mămică ce va naște prin cezariană?
CITEȘTE ȘI: Cum percepe bebe nașterea în fiecare stadiu, ce simte în acele momente pas cu pas
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.