Dragul meu copil,
Aș vrea să vă pot spune un alt fel de poveste despre anii care au trecut. Aș vrea să nu fi suferit de depresie post partum. Aș vrea să nu fi fost nevoie să scriu această scrisoare. Aș vrea să nu fie nevoie să îmi cer iertare. Ultimii ani nu au fost prea grozavi, știu. Am simțit că abia supraviețuiesc fiecărei zile. Iar toate acestea au început acum câțiva ani, când eram însărcinată.
Cred că ceva e în neregulă cu creierul meu
Majoritatea femeilor suferă de depresie post partum, dar la mine lucrurile s-au declanșat înainte de naștere, în sarcină. Era o perioadă dificilă, în care abia ne construiam casa, iar eu eram îngrozită de ideea că te vei naște și casa nu va fi încă locuibilă. Și eu, și tati eram cumplit de ocupați și munceam zi lumină, eu mai mult la serviciu, el mai mult pe la șantier. Bunicii tăi locuiau la o distanță de 3 ore cu mașina și nu ne ajutau prea mult. Citește pe larg despre: Ce înseamnă de fapt să treci prin depresia post partum
Credeam că toate aceste probleme mă făceau să fiu atât de nervoasă
Credeam că sunt obosită, stresata, prost dispusă și îngrijorată. Nici măcar nu realizam că întreaga situație era generată de un dezechilibru chimic din corpul meu. Iar după ce am născut, am fost prinsă într-o spirală a nefericirii de care nici măcar nu eram conștientă. Fusesem tristă și nervoasă atât de mult timp, încât credeam că aceasta sunt eu, o ființă insuportabilă, care se purta oribil cu toți cei dragi.
Când mă uit la pozele din acea vreme mă simt groaznic. Chipul tău angelic, optimist, plin de veselie și de curiozitate contrastează atât de evident cu figura mea morocănoasă! Nu meritai așa ceva în primii tăi ani de viață. Îmi doream cu disperare să fi fost altfel și mă culcam, seară de seară, măcinată de vină. Mă bucur că măcar de câteva ori pe săptămână reușeam să o scot la capăt și să facem ceva amuzant împreună. Citește și despre: Baby blues se instalează la 3 – 4 zile după naștere
Dragostea mea , îmi pare rău pentru toate acele zile
Zile lungi, nesfârșite în care mă simțeam captivă în propria casă, secătuită de energie, fără puterea de a mă juca suficient cu tine. Televizorul mergea întruna, iar eu știu că țipam mult. Mi se frânge inima gândindu-mă la copilul care erai, plin de iubire pentru mămica lui, atât de nerăbdător să îmi faci pe plac, atunci când nimic nu ar fi putut să mă mulțumească. Citește și despre: O naștere traumatizantă urmată de o depresie
Nu m-am bucurat de tine suficient înainte de a mă întoarce la serviciu
Îmi pare tare rău că nu am reușit să fiu mai prezentă în perioada concediului de maternitate și îmi pare și mai rău pentru că depresia mea v-a afectat și mai târziu. Ar fi trebuit să fiu calmă, să te susțin, să îți insuflu încredere și să te ajut să te simți iubit în mod necondiționat. În schimb, m-am purtat cu imaturitate, ca un copil, răspunzând cu tantrumuri la tantrumurile tale.
Nimic nu m-ar face mai fericită decât să pot să schimb aceste lucruri
Sunt recunoscătoare pentru că, în cele din urmă, am decis să cer ajutor. Asta te-a protejat împotriva unor situații mai grave și m-a transformat în cea care sunt azi: mai bună, mai matură, mai răbdătoare.
Aș vrea să îți pot explica faptul că, în primii ani, nu eram cu adevărat eu. În interiorul meu creștea un monstru de care am reușit, în sfârșit, să scap. Acum simt că suntem mult mai apropiați. Am muncit mult ca să fiu mai bine și asta doar pentru că am vrut să devin o mamă mai bună pentru tine. Meriți tot ce e mai bun, iar eu ți-aș aduce și nuna de pe cer dacă ai dori-o.
Sper să putem depăși perioada aceea urâtă, sper ca legătura dintre noi să devină tot mai rezistentă și să creștem ca familie. Vreau să fii fericit, plin de bucurie și de speranță. Iar eu voi face tot ce îmi stă în putere ca tu să înflorești la adevăratul tău potențial!
Citește pe larg despre:
Depresia post-partum poate afecta orice mămică!
9 Mituri despre depresia post partum, adeseori greșit înțeleasă!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Citește și despre:
Gestionarea emoțiilor. 4 activități de antrenare a autocontrolului pentru copii
Un părinte modern ține pasul cu noile descoperiri ale științei
Nicio relație nu este perfectă!
Topul greșelilor pe care mamele spun că nu le vor face la al doilea copil
La ce sarcini casnice te ajută tăticul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.