Esti in primul trimestru, in luna a 2-a de sarcina care dureaza de la saptamana 6 la saptamana 9 de sarcina.
Tu ai 9 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 7 saptamani.
Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la saptamana 13 si este perioada in care se formeaza toate sistemele si organele copilului. Embrionul se dezvolta cu o viteza extraordinara. Se contureaza deja, receptorii senzoriali, cei care percep mangaierile, lumina, undele sonore si temperatura. Acum, apare primul dintre cele 5 simturi:simtul tactil.
TU: In saptamana 9 de sarcina desi din exterior nu se vede ca esti insarcina, s-ar putea ca hainele sa inceapa sa te stranga in jurul taliei. Uterul tau si-a dublat deja dimenisunea. Daca nu ti-ai facut un control prenatal este indicat sa il programezi cat mai curand. Acesta presupune un control fizic, analize de sange si de urina, masurarea tesiunii arteriale si o ecografie. De asemenea ti se vor pune o serie de intrebari pentru a se realiza istoricul medical. Tot acum se vor programa viitoarele controale din timpul sarcinii si morfologiile fetale.
Daca fumezi, ai consumat alcool, urmezi un tratament medicamentos profita de acesta ocazie si discuta cu medicul tau despre aceste aspecte. Acesta este cel mai in masura sa iti explice cum influenteaza tutunul, alcoolul, medicamentele evolutia sarcinii.
Este important sa furnizezi organismului toate vitaminele prin alimentatia pe care o ai. Unele dintre ele sunt mai importante pentru sanatatea ta si a copilului in aceasta perioada. Vitaminele si mineralele cruciale in timpul sarcinii sunt: vitamina A, vitaminele din grupul B in special vitamina B9 (acidul folic), vitaminele C, E, D si mineralele precum: calciul, fierul si zincul.
Din momentul in care afli ca esti insarcinata, incet dar sigur devii familiarizata cu anumiti termeni specifici sarcinii, pe care cel mai probabil ii vei auzi doar in aceasta minunata calatorie a celor 40 de saptamani de sarcina, dar despre care vei dori sa afli cat mai multe.
Simti in continuare ca simptomele sarcinii simti te-au invadat. Sanii devin tot mai sensibili. Pastreaza-ti calmul si relaxeaza-te. Sarcina ar trebui sa fie o perioada in care stai departe de situatii stesante, presante, conflictuale dar care uneori sunt greu de evitat.
In aceasta perioada greturile matinale si balonarea sunt la cote maxime.
Medicii au avansat o teorie conform careia aceste greturi matinale ar reprezenta un mecanism de aparare a organismului si de protejare a fetusului. Faptul ca sunt atat de frecvente, ca ele coincid cu perioada in care fetusul este cel mai vulnerabil la actiunea toxinelor posibil ingerate de catre mama, combinarea lor cu sensibilitatea crescuta la mirosuri si cu rezultatele statisticilor care arata ca rata avorturilor spontane este mai crescuta la femeile care nu au experimentat aceste simptome, vin sa sustina aceasta ipoteza.
Hyperemesis gravidarum reprezinta o exacerbare severa a acestor simptome. Medicii vorbesc despre aceasta stare in cazul femeilor care experimenteaza stari de greata intense, voma frecventa, scaderi in greutate si uneori dezechilibre ale electrolitilor. In cazurile foarte grave este necesara spitalizarea gravidei si hranirea acesteia intravenos. Este obligatoriu sa consulti medicul daca greata te impiedica sa mananci, daca voma este insotita de durere sau de febra sau daca starile de rau persista dupa sfarsitul primului trimetsru de sarcina.
Cauta-ti surse de energie pozitiva. Simptomele vor disparea, deoarece organismul se va obisnui cu ele! Citeste in continuare evolutia sarcinii, aici, in Clubul Bebelusilor.
Ia in continuare o doza de minim 600 mg de acid folic zilnic care s-a dovedit ca reduce riscul ca bebelusul sa dezvolte un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. Mentine o alimentatie echilibrata si sanatoasa si mareste apotul de lichide.
Desi in general sexul in timpul sarcinii este perfect normal, exista cateva situatii particulare in care medicul obstetrician va interzice contactul sexual pana dupa nastere. Citeste in continuare cand si de ce este interzis sexul in sarcina.
Pana in anii ’60 se credea ca fatul este protejat de placenta si ca nimic nu il poate afecta. Astazi stim cu siguranta ca toate substantele continute in alimente, apa, chiar si in aerul pe care mama il respira traverseaza placenta si ajung la copil, inclusiv substantele din medicamente. Informeaza-te si afla de medicamente sunt interzise in sarcina.
Te-ar mai putea interesa:
Nu stiam ca sunt insarcinata si …
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in timpul sarcinii
Ce plante, condimente si alimente sa eviti in sarcina?
Cum alegem numele copilului nostru?
Testul de toleranta la glucoza pentru depistarea diabetului gestational
Citeste aici mai multe sfaturi pentru saptamana 9 de sarcina.
COPILUL TAU: Embrionul masoara acum intre 22-30 mm si cantareste 2-3 grame. Este de marimea unui bob de strugure.
Inima copilului a inceput sa bata incepand cu ziua 24, insa acum s-au format cele patru camere si valvele incep sa se dezvolte. Placenta s-a maturizat destul de mult astfel incat acum va prelua cea mai mare parte din functia critica de a produce hormonii de sarcina.
Inima ii bate incepand cu ziua 24, s-au format cele patru camere si valvele incep sa se dezvolte, organele ii functioneaza, trasaturile fetei sunt din ce in ce mai clare iar creierul se dezvolta in continuare.
In aceasta saptamana se formeaza diafragma, muschiul cu ajutorul caruia bebelusul va putea sa respire dupa nastere. Mainile si picioarele sunt si ele deja formate si desi nu simti bebelusul isi agita deja piciorusele.
Chiar daca sexul copilului este determinat in momentul conceptiei, anatomia bebelusilor, fetite si baietei, este identica pana aproximativ la varsta de 7 saptamani a embrionului. Intre mugurii picioarelor exista o despicatura unde se evidentiaza o umflatura numita tubercul genital. In abdomenul embrionului se afla doua glande sexuale embrionare. In aceasta saptamana, daca embrionul este de sex masculin, cromozomul Y stimuleaza aceste glande sexuale sa inceapa producerea de hormoni androgini, hormoni masculini care provoaca unirea celor doua margini ale despicaturii, formand scrotul.
La embrionul de sex feminin, absenta hormonilor masculini determina transformarea despicaturii in vulva, iar a tuberculului genital in clitoris.
Dezvoltarea bebelusului la 9 saptamani de sarcina – Imagini
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 10 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.