Temperamentul este latura innascuta a personalitatii, prin urmare el incepe sa iasa la iveala inca de cand copilul este bebelus si este si mai evident cu cat copilul incepe sa creasca.
Temperamentul exprima nivelul de energie, extrovertirea sau introvertirea unei persoane, gradul de adaptabilitate, rapiditatea reactiilor deci nu trebuie confundat cu caracterul. Conform unei tipologii clasice, facuta de Hippocrate, temperamentul poate fi coleric, sangvinic, flegmatic si melancolic cu precizarea ca rareori exista un tip de temperament pur, in aproape toate cazurile este un amestec de 2 temperamente, predominand trasaturi ale unui singur tip.
De ce este important sa cunoastem temperamentul copilului?
Deoarece copiii sunt diferiti si datorita acestui fapt nu exista metoda universala de crestere a copiilor. Noi, ca parinti, trebuie sa ne adaptam metodele si tehnicile si in functie de temperamentul copilului. Chiar daca temperamentul este determinat genetic si deci innascut, o abordare adecvata a parintilor va putea avea o influenta pozitiva in incurajarea trasaturilor de temperament dezirabile si tinerea sub control a trasaturilor mai dificile sau indezirabile.
Cum recunoastem copilul cu temperament coleric?
Copilul cu temperament coleric a fost bebelusul care “isi cerea drepturile” (hrana, caldura etc.) prompt si cu toata puterea, isi manifesta nemultumirile imediat si foarte vocal si era intr-o permanenta miscare. Copilul coleric este extrovertit, sociabil, indraznet. Se enerveaza repede, reactioneaza rapid la stimuli. Are multa energie, uneori putand fi chiar hiper-activ. Mereu va avea sau va incerca sa aiba rolul de lider intre ceilalti copii, va fi cel care va initia si va conduce jocurile si care intotdeauna “ii pune la punct” pe ceilalti daca nu-i fac pe plac. Datorita acestui fapt ar putea sa-si manifeste de mic manifestari violente pe care va trebui sa le gestionam cu calm. Are sentimente profunde si durabile. CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Cum recunoastem copilul cu temperament sangvinic?
Copilul sangvinic este un copil echilibrat, vesel si vioi, este prietenos, extrovertit, cu incredere in sine, usor adaptabil, calm si relaxat. Este un temperament usor de gestionat datorita acestor trasaturi, dar are si el “lipsurile” sale: se plictiseste destul de usor, poate fi superficial, isi schimba pasiunile usor (o activitate sau o mancare care-i place o data poate sa nu-i mai placa a doua oara), poate sa fie neatent sau sa aiba o putere de concentrare mai mica.
Cum recunoastem copilul cu temperament flegmatic?
Copilul flegmatic este cel care prefera sa se joace de unul singur chiar si la varste mai mari. Este introvertit, nu este foarte sociabil, nu ii place sa intre in contact cu personae sau situatii necunoscute, prefer rutina. Ii plac mai degraba activitatile statice, este meticulous, uneori tipicar. Ii place rutina, este greu adaptabil, nu accepta usor schimbarile. Are mare capacitate de concentrare si ii place sa fie atras in activitati care presupun minutiozitate. Este mai serios si mai putin expansiv decat alti copii, nu se enerveaza usor, este mai rezervat in exprimarea sentimentelor. CITEȘTE ȘI: Un parinte informat e un parinte pregatit sa infrunte orice! Obiceiuri in etapa de varsta 1-3 ani
Cum recunoastem copilul cu temperament melancolic?
Copilul melancolic este introvertit, orientat spre lumea lui interioara. Este anxios, se sperie usor, plange mult, este ceea ce se numeste in limbaj popular “mamos”. Are nevoie de mult timp pentru a se adapta la situatii noi si pentru a capata incredere in sine si in ceilalti. Are un nivel de energie mai scazut, este predispus la visare, de multe ori sunt firi artistice, le place sa picteze sis a deseneze. Sunt foarte emotivi si timizi, se pierd usor cu firea, sunt deosebit de sensibili.
CITEȘTE ȘI: 3 Moduri în care îți respingi copilul fără să-ți dai seama și urmările acestui comportament
Trebuie sa tinem cont de temperamental copilului si sa nu facem greseli, chiar daca in dorinta de a face bine. De exemplu daca unui copil coleric se incearca sa i se reprime manifestarile agresive tot prin agresivitate, chiar daca verbala, efectul va fi doar de accentuare a iritabilitatii. Pe un copil melancolic timid, rusinos, nu il vom invata sa fie mai curajos daca il vom pune cu forta in situatii care-i sunt incomfortabile “ca sa se invete, sa se obisnuiasca”, el doar se va inhiba mai mult. Unui copil sangvinic nu-i putem pretinde prea multa concentrare la activitati care nu il atrag iar unui copil flegmatic nu trebuie sa-i schimbam prea des sau fara avertisment rutina.
In ce categorie crezi ca se incadreaza copilul tau?
Ce temperament consideri ca are si ce trasaturi le-ai regasit la el mai accentuate?
CITEȘTE ȘI: Ce putem face cand copilul spune doar NU
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.