Purtarea bebelusului a recastigat teren in ultimii ani si pe buna dreptate. Beneficiile purtarii bebelusilor au fost recunoscute de catre specialisti, iar mamele marturisesc ca viata lor a devenit mai simpla si mai usoara, alaturi de un bebelus calm si linistit. Iata care sunt avantajele purtarii bebelusilor.
In primul rand, trebuie sa stii care sunt sistemele sanatoase de purtare a copilului. In principiu ele sunt cele care asigura pozitia in M a picioarelor bebelusului. Un sistem ergonomic de purtare ofera sprijin nu doar in zona dintre picioarele copilului, ci si sub coapse, spre genunchi. Astfel, este asigurata o pozitie confortabila si sanatoasa. Dintre ele enumeram wrapul elastic si tesut, mei tai-ul si wrap tai-ul, slingul si slingul cu inele, boba si manduca.
Avantajele purtarii bebelusului sunt numeroase. Nu degeaba bebelusii erau purtati pe vremuri si sunt inca purtati in unele zone ale lumii. Dintre avantajele babywearing-ului pentru copil enumeram:
Bebelusii purtati sunt mai fericiti.
Bebelusii au nevoie de contact fizic cu adultul in grija caruia se afla. Bebelusii purtati beneficiaza de o „prelungire” a perioadei de viata intrauterina. Sistemul de purtare (wrap-ul la varste foarte fragede) il „cuprinde” limitandu-i miscarile, il incalzeste la sanul mamei, il leagana in ritmul mersului mamei, il ajuta sa simta in continuare respiratia si bataile inimii mamei. Toate acestea ii creeaza o stare de liniste si siguranta. CITEȘTE ȘI: 10 greșeli ale părinților care pot afecta dezvoltarea copilului
Bebelusii purtati se dezvolta fizic mai bine.
Miscarile mamei ii antreneaza urechea interna, care controleaza echilibrul. Studiile medicale au demonstrat inclusiv faptul ca bebelusii purtati iau mai bine in greutate! Citește și despre: Când poate bebe să își susțină capul singur?
Bebelusii purtati invata mai multe.
Este adevarat, asistant mereu la ceea ce face mama, bebelusul invata natural despre lume. Fiind calmi, bebelusii investesc energia pe care ar consuma-o plangand in observarea atenta a ceea ce se intampla in jurul lor. CITEȘTE ȘI: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Bebelusii purtati sunt mai destepti.
Inteligenta este reprezentata de numarul conexiunilor dintre neuroni. Cu cat aceste conexiuni sunt mai numeroase, cu atat individul este mai destept. Primul an al bebelusului de viata este cel in care se stabilesc cele mai multe conexiuni intre neuroni, pe masura stimularii pe care o primeste cel mic.
Purtarea bebelusului este sanatoasa pentru acesta.
Pozitia corecta in sistemul de purtare reduce riscul de aparitie a displaziei de sold si scade riscul sindromului mortii subite a sugarului.
Citește și despre: Când și de ce să așezăm bebelușul pe burtică?
Purtarea bebelusului este mai sigura pentru acesta.
Copilul nu se poate rataci prin multime, nu poate cadea din carucior. In plus copilul se simte mereu in siguranta si este lasat sa isi reclame independenta in ritmul sau. CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului
Purtarea bebelusului – babywearingul – are numeroase avantaje si pentru parinti:
- Un bebelus fara colici inseamna o mama mai odihnita, mai optimista si mai linistita.
- Purtarea bebelusului ii lasa mamei ambele maini libere pentru diverse activitati.
- Alaptarea bebelusului intr-un astfel de sistem de purtare este simpla si discreta
- Sistemele de purtare a bebelusului sunt mai ieftine decat carucioarele
- Purtarea bebelusului iti ofera libertatea de a merge in locuri in care iti este dificil sa te deplasezi cu caruciorul.
- Purtarea bebelusului iti ofera ocazia de a face miscare si de a reveni la conditia fizica de dinainte de nastere
- Purtarea bebelusului iti permite o comunicare permanenta si intima cu bebelusul
- Purtarea bebelusului este o metoda minunata de a creea legaturi apropiate intre bebelus si tata sau bunici.
Tu ai purtat bebelusul? Pana la ce varsta?
Ce alte avantaje ale purtarii bebelusului ai experimentat?
Ce sistem de purtare ai recomanda unei mamici incepatoare?
CITEȘTE ȘI: Când încep bebelușii să meargă de-a bușilea?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.