Dintotdeauna femeile au fost curioase ce se petrece cu bebelusul care se dezvolta in pantecele lor. Iti prezentam acum principalele etape de dezvoltare a fatului, din momentul conceptiei pana la sfarsitul celor 9 luni de sarcina!
Momente cheie ale dezvoltarii fatului in sarcina
Trebuie sa stii in primul rand ca dezvoltarea fetusului se petrece in salturi. El nu creste la fel in fiecare saptamana. In linii mari, primul trimestru de sarcina este dedicat organogenezei, adica formarii fiecarui organ in parte. Ulterior, in celelalte doua trimestre, acestea se maturizeaza si de pregatesc sa functioneze independent in momentul nasterii.
Conceptia are loc in saptamana a doua de „sarcina”. Uterul este pregatit, ca in fiecare luna, dar de data aceasta, ovocitul va intalni un spermatozoid in drumul sau prin trompele uterine. Cei doi se vor uni – proces denumit fecundatie – si vor forma o celula unica denumita zigot. Acesta este inceputul! Zigotul isi continua calatoria catre uter, se divide si se ingroapa in mucoasa uterina, unde incepe sa creasca frenetic. Felicitari, esti insarcinata!
Prima parte a cresterii viitorului bebelus este denumita embriogeneza. Ea are loc, dupa cum spuneam mai sus, in primul trimestru de sarcina. Acum se formeaza toate organele interne, de aceea este esential ca nimic sa nu interfereze cu acest proces! In jurul varstei de 4 saptamani de sarcina, gramajoara de celule implantata in uter se imparte in doua grupuri. Din unul dintre ele se va forma placenta, iar din celalalt se dezvolta fetusul. Daca vei face o ecografie de confirmare a sarcinii la 6 saptamani vei putea vedea si auzi bataile inimii fetusului! Daca ai noroc vei putea observa mugurii din care se vor dezvolta mainile si picioarele. Tot acum incep sa se contureze primele trasaturi faciale.
La 8 saptamani de sarcina bebelusului incep sa i se dezvolte intestinele si sa ii creasca dintii in interiorul gingiilor. De acum bebelusul are mici urechi, nari minuscule si ochi care vor ramane inchisi inca destul timp.
La 11 saptamani faza de embrion se incheie, iar viitorul bebelus incepe sa poarte numele de fetus. Creierul sau si celelalte organe interne sunt deja formate, mai trebuie sa se maturizeze si sa creasca. Ochii si articulatiile sunt si ele in plina dezvoltare. Tot acum incepe sa sughita, desi este cam devreme sa il simti. Nu te teme, este destul de probabil ca sughitatul lui sa te trezeasca de destule ori in lunile care vor urma!
La varsta de 16 saptamani bebelusul tau are organele genitale externe clar conturate. De fapt, este deja un omulet in miniatura, caci are par, unghii si corzi vocale. Este momentul in care ficatul si rinichii sai incep sa functioneze. Bebelusul incepe sa isi suga degetul si are dimensiunea aproximativa a unui fruct de avocado.
Dupa 20 de saptamani de sarcina bebelusul incepe sa depoziteze primele rezerve adipoase. In curand va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un copil! O ecografie facuta in aceasta perioada ti-l va arata miscandu-se, rasucindu-se, intinzand manutele si picioarele.
Ulterior, pana in saptamana 24 de sarcina, ai putea crede ca dezvoltarea bebelusului s-a incetinit mult, dar asta doar pentru ca au loc mici „retusuri”: se formeaza genele si sprancenele. Daca bebelusul tau este baietel, testiculele sale incep sa coboare din pelvis in scrot. Auzul bebelusului este dezvoltat, asa ca este aproape sigur ca este capabil sa perceapa vocea ta sau a lui tati – usor distorsionate, desigur.
In saptamana 28 de sarcina plamanii bebelusului incep sa secrete surfactant. Se formeaza retinele, iar ochii fatului se deschid pentru prima oara. 90% dintre bebelusii nascuti la aceasta varsta de sarcina supravietuiesc! Se pare ca tot in jurul acestei varste bebelusii incep sa aiba perioade regulate de somn – cu ochii inchisi – si de veghe si sa viseze! Ultimul trimestru de sarcina este rezervat in totalitate maturizarii plamanilor si…”ingrasarii” ! Mare parte din greutatea pe care o va avea bebelusul la nastere este acumulata in aceasta perioada.
Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct in functie de saptamana de sarcina:
- La 4 saptamani de sarcina copilul este cat o boaba de mustar.
- La 6 saptamani de sarcina a ajuns la dimensiunea unui bob de mazare.
- La 8 saptamani de sarcina bebelusul este cat o zmeura.
- La 10 saptamani de sarcina bebelusul a depasit 3 cm si este comparabil cu o capsunica.
- La 12 saptamani de sarcina bebelusul este cat o caisa.
- La 16 saptamani de sarcina a crescut cat un fruct de avocado.
- La 20 de saptamani de sarcina bebe este la fel de lung cat o banana sau un morcov.
- La 24 -28 de saptamani este cat o vanata.
- La 30-33 de saptamani de sarcina bebelusul este cat o varza sau un dovleac.
- La 34 de saptamani bebelusul este cat un pepene galben potrivit care creste de la o zi la alta.
- La 38 de saptamani bebelusul a ajuns sa fie cat un pepene rosu.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Dezvoltarea bebelusului nu este nici pe departe completa in momentul nasterii. Oasele sale sunt inca moi si flexibile si se vor intari in primele luni de viata. Oasele craniului se vor suda complet abia dupa 18 luni. Nu uita ca puii de om sunt printre cele mai dependente fiinte la nastere!
Tu ce momente dragute ai reusit sa surprinzi cu bebelusul tau in timpul ecografiilor?
Sau ai avut parte de un mic somnoros? La ce varsta a reusit medicul sa identifice sexul viitorului bebelus?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre?
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.