Toata lumea așteaptă cu multă nerăbdare vacanțele, dar atunci când ești proaspăt părinte, caruselul emoțiilor este foarte abrupt: oare bebe e în siguranță? Călătoriile sunt ok pentru el? Cum ne descurcăm cu mâncarea? Oare e bine să mergem la munte sau la mare din primul an de viață? Deși noi, cei mari, avem așteptări foarte diferite de la un concediu petrecut la munte, față de unul petrecut la mare, pentru bebeluș lucrurile nu sunt la fel de clare. Cât timp nevoile sale sunt satisfăcute, el e mulțumit. La ce trebuie să fii atent, ca părinte, pentru ca familia să fie liniștită?
Concediul începe cu bagajele
Iar aici, mămicile sunt maestre! Păcat că nu plecăm în concediu cu autotrenul, probabil am reuși să îl umplem si pe acela cu tot felul de mărunțișuri pe care e mai bine să le avem, decât să ne lipsească…
Lăsând gluma la o parte, oricât de pretențios ni s-ar părea cel mic, trebuie să avem în bagaj niște hăinuțe de schimb pentru el, scutecele si crema pentru funduleț, suzeta preferată (eventual în dublu exemplar, dacă folosește acest accesoriu) și, dacă e cazul, două biberoane.
Pentru bebelușul alăptat exclusiv, lăpticul e mereu disponibil, la temperatura potrivită. Pentru bebelușul hrănit cu lapte praf, ar putea fi mai înțelept să ai la tine suficiente cutii pentru perioada vacanței, mai ales dacă mergeți în vreun vârf de munte, unde nu se știe dacă îi găsești formula obișnuită. Citește pe larg despre: Beneficiile curei marine pentru copii | Sănătate prin aerosoli
Când am plecat prima oară cu Mihnea în vacanță, nu am plecat cu mașina noastră – aveam un Clio – pentru ca nu îmi încăpeau bagajele lui în portbagaj. Am închiriat o masina cu portbagaj mare, să fim siguri că nu lăsăm nimic acasă. Ne-au mai și cazat la etajul 3 al unei pensiuni cu niște trepte abrupte, soțul spumega cărând lucrurile. Ne-am întors cu trei sferturi dintre hainuțe nefolosite și am reevaluat sistemul de împachetare ulterior…
Trusa medicală
Evident, cu toții plecăm în concediu în ideea de a ne simți bine, dar uneori lucrurile scapă de sub control. Fie că e vorba despre un episod de febră, un deranjament stomacal sau o înțepătură de insectă, e important să fii pregătit.
În principiu, trusa medicală ar trebui să conțină două antitermice pe care să le poți alterna, un termometru, niște plasturi și o soluție dezinfectantă, o cremă pentru pișcături de insecte și, eventual, un antihistaminic. Desigur, dacă bebe urmează vreun tratament de durată, și acesta va fi inclus în bagaj.
Restul medicamentelor pot fi achiziționate de la farmacie, în cazul în care se dovedesc necesare. Doar dacă pleci într-o zonă izolată poți lua în calcul o trusă medicală mai bine dotată cu antiemetice, antidiareice și așa mai departe.
Citește pe larg despre: Trusa cu medicamente pentru copii – Lista cu tot ce ai nevoie
Înainte de prima vacanță cu bebe am mers la medicul copilului și l-am rugat să îmi facă o listă cu medicamentele pe care ar trebui să le avem la noi în caz de Doamne ferește. Mi-a spus ce îmi trebuie neapărat – de pildă supozitoarele pentru febră, în caz că se întâmplă să îi crească temperatura peste noapte sau săruri de rehidratare dacă copilul are diaree sau vărsături, dar și ce pot achizitiona doar la nevoie. Am plecat mai liniștită, fiind prima noastra vacanță aveam o mulțime de emoții!
Protecție solară
Fie vară, fie iarnă, fie mare sau munte, protecția solară este obligatorie și indispensabilă.
Până la vârsta de 6 luni, medicii nu recomandă folosirea cremelor SPF și consideră că este mai sigură abordarea în care copilul este ținut la umbră. Pentru bebelușii mai mari de 6 luni, se recomandă o crema cu SPF minim 30, care blochează atât UVA cât și UVB și care este special concepută pentru copii. Produsele gamelor dermatocosmetice sunt net superioare altora, fiind mai intens testate și având o compoziție mai sigură. CITEȘTE ȘI: Riscurile bebelușului BRONZAT | Ce se întâmplă când un bebeluș se bronzează?
Protecția solară nu se limitează, însă, la crema de protecție. Ea include ochelarii de soare cu protecție împotriva radiațiilor UV, hăinuțele de plajă cu protecție UV, pălăriile cu boruri largi, hainele cu mânecă și pantalon trei sferturi, din materiale naturale opace și așa mai departe.
Atenție: soarele de munte și soarele de iarnă au fix același impact asupra pielii bebelușului ca și soarele de pe plaja, așadar ia măsurile corecte indiferent de destinația unde ați călătorit. Și nu folosi ca punct de reper copilăria proprie: de atunci și până acum, stratul de ozon s-a mai subțiat!
Mereu mi-a fost groază de insolație. Și totuși, am pățit-o cu copilul mai mare, avea aproape 4 ani, s-a tot jucat pe lângă apă toată ziua și, deși a avut mereu pălăriuță, seara avea dureri de cap, făcuse febră, vărsături… Am chemat Salvarea și mi-au spus că are insolație, i-au pus o perfuzie și s-a simțit mai bine. Eu, în schimb, m-am simțit cea mai oribilă mamă din univers! Citește pe larg despre: 10 greșeli care pot duce la INSOLAȚIE
Somnul în vacanță
Este clar că, în vacanțe, programul tuturor este dat peste cap. Totuși, pentru un concediu reușit, este foarte important să te adaptezi puțin la nevoile copilului tău, fără a exagera cu grija. Să spunem că, acasă, juniorul tău are un program foarte bine stabilit, cu oră de trezire și oră de culcare și somn la prânz de fix 2 ore și jumătate, în pătuțul lui, cu jaluzelele trase ca să fie cât mai întuneric.
Este foarte posibil ca, în vacanță, copilul să adoarmă bine mersi exact acolo unde îl lovește somnul: în cărucior, pe șezlong sau… cu nasul în nisip. Oferă-i șansa să facă asta, dacă știi că ai un copil relaxat!
Este de asemenea foarte posibil ca, dacă la ora obișnuită nu se întrunesc condițiile sale obișnuite de somn, cel mai dulce bebeluș să se transforme într-un monstruleț plângăcios care să terorizeze toate urechile umane pe o rază de 20 m. În acest caz, probabil că e bine să vă organizați ziua astfel încât să îi respectați nevoia de liniște și odihnă.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
În prima vacanță cu bebe am plecat și cu o bunică după noi, pe post de bonă. La somnul de prânz ea se retrăgea în cameră cu cel mic, cât noi lâncezeam pe plajă. Seara, mai furam o oră, două la restaurant, știindu-l pe bebe în siguranță în camera de hotel, cu mama mea. Oricum ar fi, este foarte important să nu ai așteptări foarte mari de la primul concediu cu cel mic. Unii bebeluși iubesc schimbarea de decor și se adaptează imediat, în timp ce alții par să deteste tot ceea ce îi înconjoară. Nu-ți face griji: după 2 – 3 ani, se vor bucura la fel de repede ca voi, ba poate chiar mai repede! CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.