Toate viitoarele mame se gandesc cu emotie si nerabdare la copilul ce urmeaza sa vina pe lume si una dintre preocupari este legata de alaptare. Fiindca actul alaptarii aduce atat de multe beneficii ar fi ideal ca fiecare gravida sa se preocupe sa aiba un start bun, sa evite un start gresit care ar putea compromite alaptarea pe de-a-ntregul. Iata in primul rand ce sa faci legat de acest lucru pe parcursul sarcinii:
Pentru gravide – Cum sa eviti un start gresit in alaptare?
Informeaza-te!
Se spune ca “informatia inseamna putere” si acest lucru este perfect valabil in ceea ce priveste alaptarea. Cauta informatii de calitate, pe site-uri de specialitate, apeleaza la consultant in alaptare, foloseste-te de experienta unor mame care au alaptat indelungat si fara probleme majore. In Clubul Bebelusilor gasesti o sectiune intreaga dedicata alaptarii bebelusului.
Ai incredere in tine!
Multe mame pornesc de la premisa ca poate nu vor putea alapta, se intreaba “daca vor reusi” sa alapteze, se gandesc ca poate “nu vor avea lapte”. Aceasta nu este o atitudine constructiva: trebuie sa fii convinsa ca vei putea alapta si ca daca natura ne-a facut mamifere nu va da gres nici la momentul nasterii.
Citește și: Laptele a venit imediat, bebe mi-a fost adus rapid, dar… surpriză, nu reușea deloc să se atașeze la sân iar următoarele 3 zile și nopți le-a petrecut la fototerapie
Intereseaza-te de politica maternitatii in care vei naste.
Practica majoritatii spitalelor de a desparti nou-nascutul de mama, de a descuraja alaptarea la cerere, de a indopa copilul cu lapte praf duce in multe cazuri la compromiterea alaptarii. Fii pregatita sa iti ceri drepturile si discuta clar aceste aspecte din timp, pentru ca dupa nastere s-ar putea sa fi prea bulversata pentru a mai contracara practicile daunatoarea unui start bun in alaptare.
Urmareste filmulete cu tehnica atasarii corecte acest lucru este foarte important pentru evitarea ragadelor de la inceput, ragade care pot fi atat de dureroase incat descurajeaza mamele sa continue alaptarea! Cunoscand indiciile unei atasari corecte si ale suptului eficient vei evita neplacerile care iti pot pune mari piedici.
Discuta cu sotul tau pe tema asta!
Este foarte important sa fii sprijinita in decizia de a alapta sau macar sa nu “ti se puna bete in roate”.
Barbatii nu stiu multe pe aceasta tema si tind sa minimalizeze importanta alaptarii astfel incat sunt multi soti care isi “incurajeaza” sotiile zicand:”lasa ca cresc copiii si cu lapte praf, nu te chinui daca nu poti” astfel incat le demotiveaza.
Discutand cu sotul pe tema aceasta, mai trimitandu-i cate un link dar fara sa-l bombardezi, caci barbatii sunt destul de reticenti la a citi informatii din domenii care nu-i preocupa in mod deosebit ii vei starni interesul si isi va da silinta sa se “perfectioneze” in tot ceea ce inseamna ingrijirea copilului, inclusiv alaptarea.
Citește și: „Furia laptelui” poate dura chiar și 2 zile, dar cât timp simptomele nu se accentuează, totul este normal
Sunt si lucruri pe care trebuie sa le eviti pentru a-ti asigura un start bun in alaptare:
Nu iti burdusi casa cu biberoane, suzete, incalzitor de biberoane, lapte praf.
Avand toate acestea la indemana risti sa cazi in capcana de a le crede inevitabile si de a apela la ele oricand ti se pare ca “e nevoie”.
Avand rezerve de lapte praf la indemana vei fi tentata sa-i prepari cate o portie de cate ori crezi ca “nu se satura” astfel incat in scurt timp lactatia va fi afectata. Nu este necesar sa cumperi “preventiv” accesorii ale alimentatiei artificiale ca si cum ar fi o posibilitate sa nu poti hrani natural copilul ci, cum spuneam, trebuie sa ai incredere ca vei putea alapta.
Citește și: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
Nu pregati sanii dinainte!
Desi se mai vehiculeaza aceasta idee, e un lucru inutil si uneori nociv. Sanii si intreg organismul de fapt se pregatesc singure de alaptare, nu e nevoie nici sa te dai cu garmastan sau lanolina din timpul sarcinii, nici sa iti freci mameloanele cu prosoape aspre lucru care poate fi chiar daunator prin declansarea contractiilor premature!
Nu te lasa “intoxicata” de povesti cumplite ale unor femei care nu au reusit sa alapteze si care te vor bombarda cu hiperbolizari despre cat e de greu alaptatul, la cate lucruri trebuie sa renunti ca sa poti alapta, cat de traumatizanta e alaptarea si alte grozavii pe aceeasi tema.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.