A venit si momentul mult asteptat sa renunte cel mic la scutec? Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont cand alegi olita copilului? Sa fie interesanta si atragatoare pentru copil sau mai ales practica si usor de folosit, igienizat?
Antrenamentul la olita este una dintre etapele importante in cresterea si dezvoltarea copilului. Exista numeroase informatii legate de cand ar trebui cel mic sa inceapa sa renunte la scutec si de semnele ca este pregatit pentru aceasta etapa, insa mamicile se confrunta adesea cu o alta problema: ce olita sa aleaga? Cum alegem olita perfecta care ne este de ajutor cand vrem sa renuntam la scutec?
Cei mai multi dintre copii renunta la scutec undeva intre varsta de 30 si 36 de luni. Desigur, exista copii care renunta mai devreme si altii la care procesul de folosire a olitei se produce mai tarziu, fara ca acestea sa indice vreo problema. Mamicile stiu: copilul nu este pregatit sa faca la olita pana nu detine controlul constient al sfincterelor. Asezarea copilului pe olita la ore fixe, trezirea lui preventiv noaptea pentru a-l aseza pe olita sunt doar metode asemanatoare dresajului si o sursa de stres si oboseala.
Emoțional, copilașul trebuie să fie pregătit de această schimbare, să fie capabil să înțeleagă ce i se spune și să coopereze. Vârsta la care majoritatea copiilor pot să facă acest lucru este undeva între 1,5 și 3 ani. Unii copii sunt capabili pe la 1,5 ani, alții pe la 2,5 ani. Citește pe larg despre: Metode pentru învățarea la oliță a copilului – E pregătit să renunțe la scutece?
Olita – Ghid de alegere
Pentru a incepe insa antrenamentul la olita, este necesar in primul rand sa achizitionezi…olita. Si avand in vedere gama extrem de variata de olite disponibile pe piata, alegerea poate fi dificila. Te trezesti in fata raftului cu peste 10 modele de olite si te intrebi care o fi cea de care ai nevoie!
In primul rand trebuie sa te gandesti la scopul in care achizitionezi olita. Olita este destinata satisfacerii nevoilor fiziologice. Copilul trebuie sa o asocieze cu urinarea si defecarea, nu cu joaca. Asadar iti recomandam sa alegi un model simplu, care sa nu fie confundat cu o jucarie. Desigur, olita poate avea culoarea preferata a copilului, poate avea culori care sa ii aminteasca de personajul preferat din desenele animate, sau poate avea un abtibild cu acesta.
Te sfatuim insa sa eviti olitele care fac prea multe. Exista olite care canta cand „aterizeaza” ceva pe fundul lor. Tie cum ti s-ar parea ca prima oara cand folosesti un nou vas de toaleta, el sa inceapa sa cante sau sa te aplaude? Gandeste-te ca si micutul tau s-ar putea sa se sperie si sa refuze sa o mai foloseasca a doua oara. Si oricum, cele mai motivante incurajari si laude sunt cele venite din partea mamei! In al doilea rand, olita trebuie sa fie usor de transportat si sa ocupe putin spatiu. In teorie, ea va fi folosita in baie, unde merge toata lumea sa isi faca nevoile.
In practica, olita sta in incaperea in care isi petrece copilul cel mai mult timp, pentru a fi la indemana, mai ales la inceput, cand copilul nu reuseste sa se tina decat cateva secunde. Fiind unul dintre primele obiecte exclusiv ale copilului si avand o importanta mare in viata sa de zi cu zi, el isi va dori sa o poata duce dintr-un loc in altul.
De asemenea, la inceput, in faza in care abia i-o prezinti si ii povestesti la ce foloseste, este important ca micutul sa o poata manevra si singur, sa o studieze, sa o „cunoasca” si sa se „imprieteneasca” cu ea. Procesul de eliminare a urinei sau a scaunului este unul intim si delicat, si e destul de putin probabil ca micutul sa accepte sa fie asezat in funduletul gol pe un obiect absolut nou.
Olita trebuie sa fie usor de igieniat. Este un alt motiv pentru care iti recomandam sa achizitionezi un model cat mai simplu, fara prea multe briz-briz-uri dificil de sters sau de dezinfectat. Santuletele mici, de exemplu, sunt un veritabil chin!
Sugestia noastra este sa optezi pentru o olita fara capac. Desi poate parea mai igienic sa transporti olita pana la baie cu capacul pus, atunci cand vine vorba sa o versi, lucurile s-ar putea sa nu mai fie la fel de amuzante. In plus, un capac prost facut il poate deranja pe micut cand se aseaza pe olita.
Olitele au si ele dimensiuni diferite. Daca micutul tau este slabut, alege o olita cu un diametru mai mic, nu vrei sa gasesti copilul cazut cu totul cu funduletul in olita. Din contra, daca ai un copil mai plinut, o olita cu gaura prea mica ii poate fi incomoda.
Tu de ce criterii ai tinut cont atunci cand ai ales olita micutului tau?
Renuntarea la scutec a fost usoara sau ati intampinat refuz din partea copilului?
CITEȘTE ȘI: 7 Sfaturi ca să scapi de scutece
CITEȘTE ȘI: Renuntarea la scutece si constipatia
CITEȘTE ȘI: De ce să nu-l pui devreme pe bebe la oliță
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.