Un nou studiu avertizează părinții cu privire la dispozitivele de transport ale bebelușilor și riscul de asfixie din cauza poziției. Studiul, publicat în revista Pediatrics, a analizat peste 11.700 de decese legate de somnul bebelușilor în decursul a 10 ani și a constatat că 3 la sută dintre copii (aproape 350) au murit în dispozitive de transport, inclusiv scaune auto și balansoare. Bebelușii dorm de regulă 12 până la 16 ore de somn în fiecare zi, în funcție de vârsta lor. Dar locul unde dorm poate fi chiar mai important decât cât dorm.
Comisia pentru siguranța produselor de consum SUA avertizează părinții să nu lase bebelușii să doarmă în balansoare, perne, scaune auto sau orice alt produs care ține bebelușul înclinat – cu capul mai sus decât picioarele. Avertismentul vine după ce agenția a studiat ce se întâmplă cu nivelul de oxigen al bebelușilor când sunt așezați în aceste produse. Majoritatea deceselor au avut loc în scaune auto care nu au fost folosite conform instrucțiunilor, ci ca substitut pentru pătuț sau balansoar. Pentru că nu puțini sunt părinții care, deși cunosc importanța vitală a unui scaun auto pentru deplasările cu mașina, nu iau în considerare cât de mult rău pot face celor mici atunci când, adormiți fiind, îi transportă în casă lăsându-i să doarmă ore întregi în scaunul de mașină.
Poziția înclinată în timpul somnului poate produce asfixierea bebelușului
Rezultatele studiului făcut de americani au scos la iveală faptul că poziția în care stau bebelușii în scaunul de mașină face ca rostogolitul să fie mult mai ușor de realizat, ajutându-i să se întoarcă de pe spate pe burtică, chiar dacă nu au mai făcut-o niciodată. Sufocarea în centurile de siguranță în care sunt prinși este evidentă, cu atât mai mult cu cât micuțul nu este supravegheat. Știu, pare greu de imaginat că bebelușul tău s-ar putea sufoca în centurile scaunului auto sau ale scoicii în care a adormit, dar așa au spus și alți părinți care și-au găsit copilul fără suflare în unul dintre aceste dispozitive. CITEȘTE ȘI: 6 Poziții sigure în timpul somnului pentru nou născuți
Nu toate decesele sunt provocate de asfixierea în centurile de siguranță ale dispozitivelor.
În unele cazuri, conform studiului, bebelușii au fost descoperiți în aceeași poziție în care fuseseră lăsați: pe spate, însă cu fața întoarsă în lateral, lipită de materialele moi cu care sunt căptușite aceste dispozitive. Când bebelușii își presează fețele pe o suprafață moale, pot ajunge să respire continuu dioxidul de carbon pe care îl expiră, ducând în cele din urmă la sufocare. „Am văzut decese în care căile respiratorii ale unui bebeluș sunt obturate atunci când capul le cade înainte, în timpul somnului“, spune Sarah Lazarus, medic pediatru de urgență la Children’s Healthcare din Atlanta, citată de www.webmd.com.
CITEȘTE ȘI: Unde este sigur să doarmă bebelușul?
Riscul de sufocare la bebeluși
De sindromul morții subite la bebeluși ai auzit. Cauzele acestui tragic eveniment au fost puse fie pe seama unei vulnerabilități înnăscute (o anomalie dezvoltare foarte ușoară a creierului), fie o expunere la un factor declanșator.
Printre acești factori externi se numără:
• dormitul pe burtă sau pe o parte – sugarii care sunt poziționați pe burtă sau pe o parte în timpul somnului pot respira mai greu decât cei care dorm cu fața în sus;
• dormitul pe o suprafață moale, înconjurat de multe perne, pături și diverse alte accesorii pentru pătuț – dormitul cu fața în jos pe o pătură pufoasă poate bloca căile respiratorii ale sugarului;
• dormitul cu părinții – dacă sugarul doarme în același pat cu voi, riscul de asfixie crește, deoarece există mai multe suprafețe care pot interfera cu respirația.
Sufocarea la bebeluși reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul nou-născuților (cu vârsta cuprinsă între 0 și 29 de zile), dar și a sugarilor (copii cu vârste între 1 lună și 12 luni).
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE Ce trebuie să știi despre sindromul morții subite la sugari (SIDS)
Nu lăsați bebelușii să doarmă oriunde!
La finalul studiului susținut de specialiștii pediatri americani, comisia spune că părinții nu ar trebui să utilizeze produse de somn ale căror spătare să aibă o înclinație de mai mult de 10 grade. Totodată, ei recomandă părinților să nu lase bebelușii să doarmă în scaune auto, șezlonguri sau în orice alt dispozitiv, pernă sau scaun care îi ține într-o poziție de șezut, mai ales dacă este vorba de un bebeluș care are mai puțin de patru luni. Și fără a fi supravegheați. Pediatrii spun că cel mai sănătos somn pentru bebeluși este acela pe o suprafață plană, fără niciun grad de înclinare, fermă, într-un pătuț gol, fără pături, perne sau alte obiecte cu care bebelușul ar putea veni în contact în timpul somnului.
Scaunele auto salvează vieți atunci când sunt folosite în mașină, dar nu vor trebui niciodată folosite ca înlocuitor pentru pătuț sau coș, iar toți cei care au bebeluși în grijă ar trebui să știe acest lucru. Previi astfel asfixia copilului care poate duce la deces ori traumatisme provocate de răsturnarea dispozitivului peste copil. Atenție și la înclinația spătarelor acestor dispozitive în care lăsăm bebelușii la somn sau să petreacă ore în șir. Pentru a se dezvolta fără probleme de coloană/postură, bebelușii au nevoie de o saltea plană și fermă și de brațele tale, mami.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.