Mușcătura de căpușă s-a transformat în una dintre marile spaime ale multora dintre părinți, dat fiind faptul că astfel se poate transmite boala Lyme. Dar aceasta nu este singura problemă pe care o poate declanșa micuța insectă. Protecția împotriva mușcăturilor de căpușe este extrem de importantă pentru sănătate. Până la urmă, e mai ușor să previi decât să tratezi! În acest articol vom răspunde celor mai frecvente întrebări primite de la părinți pe subiectul căpușelor.
Dacă nu sunt observate la timp, căpușele rezistă până la câteva zile pe corpul gazdă. Ajunse pe corpul copiilor sau al adulților, căpușele preferă să migreze spre zona axilară, înghinală sau la nivelul scalpului. Problemele cauzate de mușcătura de căpusă apar în perioada când căpușele sunt foarte active (aprilie – noiembrie), direct prin înțepătură (mușcătură) sau, indirect, prin consumul de produse lactate nepasteurizate de la capre, oi, vaci (deoarece virusul se secretă în lapte).
Dacă ne-a mușcat căpușa facem neapărat boala Lyme?
Boala Lyme este cauzată de infecția cu o bacterie denumită Borrelia burgdorferi. Bacteria poate infecta căpușele care, la rândul lor, o vor transmite, prin salivă, omului pe care îl înțeapă. Prin urmare, boala Lyme este transmisă doar în cazul în care căpușa care ne-a mușcat a fost, în prealabil, infectată ca urmare a hrănirii anterioare pe un mamifer infectat.
Boala Lyme, în ce condiții se produce infectarea?
Infectarea cu Borrelia burgdorferi (bacteria care produce boala Lyme) se produce doar în cazul în care căpușa vinovată era deja infectată cu bacteria respectivă. Chiar și așa, riscul de a te îmbolnăvi variază în funcție de mai mulți factori. Intervalul de timp cât căpușa a stat atașată în piele este important. Se consideră că un interval de timp mai mic de 12 ore între momentul expunerii și momentul găsirii căpușei pe piele se asociază unui risc semnificativ mai mic de infecție. Modul în care a fost scoasă căpușa: strivirea acesteia în momentul îndepărtării din piele sau folosirea de substanțe toxice pot determina vărsarea conținutului acesteia în sânge, mărind riscul de infecție.
Mușcătura de căpușă – Care sunt simptomele care ne trimit de urgență la medic?
Unii părinți găsesc căpușa înfiptă în pielea copilului și decid să se prezinte la medic pentru îndepărtarea acesteia, caz în care vor primi și tratamentul adecvat. Alteori, însă, căpușa poate trece neobservată, iar părinții pot observa direct simptomele caracteristice infecției.
CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Simptome în stadiul 1 de boală Lyme
Stadiul 1 de boală este denumit și faza localizată. Debutul acesteia se poate observa la câteva ore, zile sau chiar săptămâni după mușcătură. În această fază, infecția este încă localizată și ușor de tratat. Simptomele observate în această etapă sunt reprezentate de:
O iritație cutanată care poate avea aspectul caracteristic (centru roșu, înconjurat de o zonă deschisă la culoare circumscrisă de un cerc roșu) sau nu și care poate apărea în diverse zone ale corpului, denumită eritem migrator;
Simptome asemănătoare sindromului gripal: frisoane, febră, oboseală, durere de cap, dureri musculare și articulare;
Inflamarea limfonodurilor, dureri de gât.
Simptome în stadiul 2 de boală Lyme
În etapa a doua de boală Lyme, înregistrată la câteva săptămâni sau chiar câteva luni după mușcătură, bacteria începe să se răspândească în întregul corp. În această etapă pot apărea următoarele simptome:
Frisoane și febră;
Dureri de cap;
Oboseală;
Dureri și amorțeli la brațe și picioare;
Modificări de vedere;
Probleme cardiace (palpitații și durere în piept);
Paralizie facială.
Există analize pentru depistarea bolii Lyme sau e suficient examenul clinic?
Atunci când simptomatologia poate fi corelată cu o mușcătură de căpușă, diagnosticul este mai ușor de pus. De asemenea, apariția eritemului migrator este considerat patognomonic pentru infecția Lyme. Problemele apar atunci când pacientul are simptome, dar nu își amintește să fi fost mușcat, sau când nu se știe dacă insecta depistată era sau nu infectată. În aceste cazuri se recomandă efectuarea unor analize de laborator specifice.
Reacțiile serologice pentru depistarea bolii Lyme
Testele serologice pentru depistarea bolii Lyme se efectuează în două etape:
În prima etapă se folosește testul ELISA, care are o sensibilitate foarte mare. Un rezultat negativ elimină suspiciunea de boală, pe când un rezultat pozitiv impune confirmarea diagnosticului printr-o a doua etapă de diagnostic;
În etapa a doua se efectuează testul Western blot, cu o specificitate foarte mare pentru boala Lyme. Un rezultat pozitiv confirmă infecția, în timp ce un rezultat negativ, în condițiile unei suspiciuni de boală, presupune repetarea investigației după câteva săptămâni.
Cum acționăm corect dacă ne-a mușcat căpușa
Iată cum trebuie să procedezi dacă observi o căpușă pe pielea copilului.
În cazul în care observi o căpușă înfiptă în pielea copilului ai la dispoziție două alternative:
O lași în pace și te prezinți la camera de gardă a celui mai apropiat spital;
Folosești o pensetă – preferabil o pensetă specială pentru asta – și o extragi. Căpușa trebuie apucată cât mai aproape de piele și trasă direct în sus cu o mișcare blândă dar fermă, fără a fi răsucită, pentru a fi scoasă întreagă.
În cazul în care căpușa s-a rupt, e nevoie de intervenție medicală pentru a extrage capul care poate declanșa infecții în piele. De asemenea, riscul de transmitere a bolii Lyme este mai mare în acest caz. Nu se folosesc nici un fel de metode chimice pentru a extrage căpușa sau pentru a o determina să se desprindă singură. Aplicarea de vaselină, unguente, gaz, petrol, spirt, băț de chibrit sau orice altceva o determină să regurgiteze conținutul, ceea ce duce la creșterea riscului de infecție.
Copilul are simptome, dar nu există o mușcătură de căpușă
Realitatea este că, oricât de atent ai fi, este posibil ca mușcătura de căpușă să fi existat, fără ca tu să știi. În unele etape de dezvoltare, căpușele au dimensiuni foarte mici și pot trece neobservate. Într-o asemenea situație, cel mai bine este să te prezinți imediat la medic pentru tratament și investigații suplimentare.
CITEȘTE ȘI: Primul ajutor în caz de înțepături sau mușcături de insecte la copii
Copilul prezintă o mușcătură asemănătoare celei de căpușă
Mușcătura de căpușă poate fi identificată în momentul în care insecta este atașată la piele sau în cazul apariției eritemului migrator. Acesta din urmă are un aspect foarte caracteristic și nu poate fi confundat cu altceva.
Pe de altă parte, o căpușă care a mușcat, s-a hrănit și apoi s-a desprins singură de pe piele nu lasă nici un fel de semn – poate, cel mult, un cerculeț roșiatic mic, necaracteristic și care poate trece neobservat.
Care sunt complicațiile bolii Lyme?
Atunci când se vorbește despre complicațiile bolii Lyme, specialiștii se referă de fapt la stadiul III de boală, apărut la luni sau ani distanță de mușcătura inițială. Simptomele pot varia mult și pot include:
Afectare cutanată la nivelul extremităților, unde pielea apare inițial decolorată, apoi inflamată și la final uscată și subțire;
Encefalomielită, foarte rară dar foarte gravă, cu hemipareză, pierderea auzului, disfuncții ale vezicii urinare, afectare cognitivă și convulsii.
Tratamentul în cazul unei mușcături de căpușă
În primul rând trebuie să reții că majoritatea căpușelor nu sunt infectate și nu transmit nicio boală. Totuși, îndepărtarea rapidă a căpușei este necesară, deoarece se consideră că agenții patogeni s-ar putea transmite numai după 12 – 24 ore după mușcătură. Odată îndepărtată căpușa, vie și întreagă, ea se învelește în hârtie igienică și se aruncă în vasul de toaletă.
Există mai multe recomandări legate de administrarea unui tratament cu antibiotic imediat după mușcătură. Unii medici sunt de părere că nu este nevoie de administrare preventivă, în timp ce alte protocoale medicale pledează în favoarea unui anumit antibiotic, în doză unică sau sub forma unei cure, în funcție de vârsta pacientului.
Măsuri de prevenție pentru a ține căpușele la distanță
Există o serie de măsuri pe care le poți aplica pentru a preveni mușcăturile de căpușă atunci când ieșiți la plimbare prin pădure, la picnic la iarbă verde sau în alte locuri în care este posibil să existe aceste insecte:
Se poartă îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru ca insectele să poată fi observate în timp ce se cațără pe haine;
Se recomandă pantalon lung, cu manșeta băgată în șosete, bluză cu mânecă lungă, acoperirea capului cu o bandană care să stea legată strâns pe piele;
Aplicarea unor substanțe repelente împotriva căpușelor. Nu toate repelentele împotriva țânțarilor sunt eficiente și împotriva căpușelor. Produsele naturale și naturiste nu sunt omologate și nu se cunoaște la ce concentrație devin eficiente, prin urmare prima opțiune este reprezentată de repelentele din farmacii pe bază de DEET (pentru piele), respectiv permethrina (pentru haine).
Citește și despre: 12 pericole de care să îl ferești pe copilul tău când se încălzește vremea
Ce alte boli transmite căpușa și ce trebuie să știe părinții despre ele?
Boala Lyme nu este singura boală pe care o pot transmite căpușele, chiar dacă aceasta este cea mai bine cunoscută. Există și alte entități patologice care au legătură cu mușcătura de căpușa.
Encefalita de căpușe: simptomele apar într-un interval de timp de până la 4 săptămâni după mușcătură. Primele semne sunt reprezentate de febră, oboseală, dureri musculare și greață. În fazele mai avansate apar simptome asemănătoare meningitei, care necesită spitalizare. Nu există tratament specific împotriva bolii și, deși decesele sunt rare, sechelele neurologice sunt obișnuite.
Febra recurentă: simptomele apar la aproximativ 21 zile după mușcătură și sunt reprezentate de episoade de febră cu dureri de cap, dureri musculare și articulare. Episoadele de febră pot apărea la intervale de 4 – 14 zile. Tratamentul de elecție este reprezentat de tratamentul cu antibiotic.
Febra hemoragică Crimeea – Congo: simptomele apar în aproximativ 30 zile după mușcătură și sunt reprezentate de febră, dureri musculare, amețeli, dureri abdominale, vărsături, sângerări. Nu există tratament, iar boala poate fi mortală.
Encefalita produsă de căpușe și vaccinarea
Pentru prevenirea encefalitei produse de căpușe există opțiunea unui vaccin care nu face parte din schema națională de vaccinare, dar care poate fi achiziționat din farmacie. El este recomandat în numeroase țări europene: Austria (88% din populație este vaccinată), Croația, Germania, Ungaria, Finlanda, Polonia, Elveția, Estonia etc. Trebuie să reții că acest vaccin nu oferă protecție împotriva bolii Lyme ci doar a encefalitei. Citește și despre: Sezonul CĂPUȘELOR! Cum se înlătură căpușa dacă ne-a mușcat și de ce sunt atât de periculoase
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.